Keď si všimnem v obchode na nákupe karfiol, hneď viem čo z neho spravím a šupnem ho do košíka. Hoci ho nekonzumujeme pravidelne, tak má nesmierne veľa potrebných nutričným látok pre náš organizmus.
Karfiol je veľmi bohatý na živiny a vlákninu, má vysoký obsah kyseliny listovej, betakarotén či draslík. Obsahuje aj veľa vápnika, horčíka, fosforu či železa. Je to taká vitamínová bomba ako karfiolová polievka.
Karfiolová polievka
Karfiolová polievka je výbornou voľbou pre zdravý a chutný obed alebo večeru. Je to jednoduché jedlo, ktoré sa dá pripraviť rýchlo a s minimálnym úsilím. Pre výrobu karfiolovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 karfiolovú hlávku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej na opraženie
Postup:
- Pripravte si karfiol tým, že ho očistíte a nakrájate na menšie kúsky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Opražte ich dozlatista.
- Pridajte nakrájaný karfiol a opražte ho asi 5 minút. Potom pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť, kým sa karfiol zmäkne.
- Keď je karfiol mäkký, použite mixér na jemné rozmixovanie polievky. Môžete pridať aj smotanu na varenie pre kremovejšiu konzistenciu polievky.
- Osolte a okoreňte polievku podľa chuti.
- Podávajte polievku horúcu a ozdobte ju čerstvou bylinkou podľa preferencie.
Dúfam, že vám táto receptúra na karfiolovú polievku vyhovuje. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 stredný karfiol
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Karfiol umyte a rozdeľte na menšie ružičky. Cibuľu a cesnak si nasekajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie: V hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte ich, kým cibuľa nezmäkne a nezpriesvitnie.
-
Pridanie zeleniny: Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a karfiol. Všetko dobre premiešajte a opražte približne 5 minút.
-
Varte: Následne pridajte zeleninový vývar (alebo vodu) do hrnca. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 20-25 minút, kým sa karfiol a zemiaky nezjemnia.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku pomocou ponorného mixéra rozmixujte do hladka. Ak nemáte ponorný mixér, môžete ju preliať do klasického mixéra, ale buďte opatrní, aby ste sa nepopálili.
-
Dochutenie: Ak chcete, pridajte smotanu na varenie a zamiešajte. Ochutnajte a prípadne dosoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj štipku muškátového orieška pre lepšiu chuť.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!
Karfiolová polievka znie skvele! Nikdy by som si nemyslel, že karfiol môže byť tak chutný. Určite vyskúšam tento recept a teším sa na tú lahodnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!
Tento recept na karfiolovú polievku je presne to, čo som hľadala! Je to jednoduché a zdravé jedlo, ktoré môžem rýchlo pripraviť po práci. Už sa neviem dočkať, kedy ho ochutnám. Dobrú chuť všetkým!
Wow, karfiolová polievka vyzerá úžasne! Mám rád jednoduché recepty a tento je presne taký. Určite vyskúšam pridať aj muškátový oriešok pre extra chuť. Super nápad, ďakujem za zdieľanie!
Toto je skvelý recept! Karfiol je naozaj výnimočná zelenina a táto polievka vyzerá veľmi lákavo. Teším sa, až ju pripravím pre svoju rodinu na večeru. Určite im bude chutiť!
Ďakujem za tento úžasný recept na karfiolovú polievku! Nikdy som ju neskúšal robiť doma, ale teraz mám chuť to zmeniť. Je skvelé vidieť také zdravé jedlá v našich kuchyniach!