Karfiolové halušky

Karfiolové halušky sú skvelou a chutnou alternatívou tradičných halušiek z múky. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu a zeleninou naplnenú verziu tohto obľúbeného slovenského jedla. Karfiolové halušky sú ľahké a dokonale doplnia akékoľvek hlavné jedlo.

Recept na karfiolové halušky:

Suroviny:
– 1 veľký karfiol
– 2 vajcia
– 1 šálka nasekanej petržlenovej vňate
– 1/2 šálky polohrubej múky (alebo podľa potreby)
– 1 lyžička soli
– 1/4 lyžičky čierneho korenia
– 2 polievkové lyžice masla na opečenie

Postup:

1. Rozoberte karfiol na menšie ružičky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Vo väčšej mise rozdrviť karfiol vidličkou alebo paličkami na drvenie na menšie kúsky.

2. Pridajte vajcia, nasekanú petržlenovú vňať, múku, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, až kým sa nevytvorí kompaktná zmes.

3. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu viac múky. Ak je príliš mokrá, pridajte ešte trochu múky. Zmes by mala byť hladká a dať sa formovať do guľôčok.

4. V hrnci so slanou vodou varte halušky po malých dávkach, kým nevyplavú na povrch. Vyberte ich naberačkou a premiestnite na tanier.

5. V panvici rozohrejte maslo a halušky v ňom opečte dozlatista z oboch strán.

6. Podávajte horúce, najlepšie s opraženou slaninou, cesnakovou omáčkou alebo kyslou smotanou.

Karfiolové halušky sú vynikajúcou voľbou pre vegetárianov alebo tých, čo sa snažia začleniť viac zeleniny do svojho jedálnička. Majú lahodnú chuť a sú jednoduché na prípravu. Vyskúšajte tento recept a objavte novú, chutnú verziu tradičného slovenského obľúbeného jedla.

 

2) Karfiolové halušky

Potrebujeme:
– 1 karfiol
– 1 vajce
– 100 g hladkej múky
– soľ
– maslo
– strúhaný syr
– oškvarky
– kyslá smotana

Postup:

1. Karfiol očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme vo vriacej osolenej vode, kým nebude mäkký.
2. Po uvarení ho sceďte a rozmixujte na kašu.
3. Pridajte vajce, múku a štipku soli. Zmes dôkladne premiešajte, kým nenastane hladké cesto.
4. Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta váľ; z vále vykrajujte drobné guľôčky a varene do osolenej vody.
5. Keď vyliahnu na povrch, sčervatujte ich, sceďte a osušte.
6. V hrnci rozpustite maslo, pridajte halušky a opiekajte na masle, až dostanú zlatistú farbu.
7. Navrch môžete pridať strúhaný syr, oškvarky a kyslú smotanu.

Dobrú chuť!

 

3)

Karfiolové halušky sú skvelou alternatívou k tradičným haluškám. Tento lahodný recept je nielen vynikajúci, ale aj výživný. Kombinujú sa v ňom jednoduché suroviny, ktoré sú dostupné v každej domácnosti. Ak hľadáte niečo nové na obed alebo večeru, tieto halušky sú perfektnou voľbou!

Ingrediencie na karfiolové halušky

Na prípravu karfiolových halušiek budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 1 stredný karfiol
– 200 g múky
– 2 vajcia
– soľ a korenie podľa chuti
– trocha olivového oleja na smaženie
– nastrúhaný syr (voliteľné, na posypanie)

Postup na prípravu halušiek

1. Najprv uvarte karfiol vo vriacej osolenej vode, kým nebude mäkký (približne 10 minút). Po uvarení ho sceďte a nechajte vychladnúť.
2. Keď karfiol vychladne, rozmixujte ho na jemnú kašu.
3. Do rozmixovaného karfiolu pridajte vajcia a múku. Dôkladne premiešajte, až kým nevznikne homogénne cesto. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
4. Z cesta formujte menšie guľôčky alebo placky, ktoré následne varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch (približne 3-4 minúty).
5. Po uvarení halušiek ich sciďte a opražte na panvici s olivovým olejom, kým nebudú zlatisté.
6. Podávajte teplé, môžete ich posypať nastrúhaným syrom, ak máte radi!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Dusana47 píše:

    Skvelý recept! Karfiolové halušky sú super alternatívou k tradičným haluškám. Rada by som vyskúšala tento zdravší variant.

  2. Bdubnickova píše:

    Nádherne napísané! Veľmi sa teším, že môžem vyskúšať tento nový recept na karfiolové halušky.

  3. Hugo83 píše:

    Tento recept znie fantasticky. Mám rád jednoduché a chutné jedlá, takže toto je pre mňa ideálne!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *