Kakový koláč bez vajec a mlieka …
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru (môžete použiť aj kokosový cukor alebo rýchlo rozpustný)
- 50 g kakaového prášku
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 180 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové alebo ovsené)
- 80 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo kokosový)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 50 g čokoládových lupienkov (voliteľné)
Postup:
- Príprava pred pečením: Predtým, než začnete s pečením, predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si muffinkový plech alebo tortovú formu. Ak používať muffinové košíčky, pripravte ich do formy.
- Súčasť suchých ingrediencií: V veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kakaový prášok, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
- Súčasť mokrých ingrediencií: V inej miske zmiešajte rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Môžete použiť aj mixér, aby ste dosiahli hladkú zmes.
- Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte mokré ingrediencie do suchej zmesi, dôkladne premiešajte, kým sa všetko dobre neprepojí. Môžete pridať aj čokoládové lupienky, ak ich používate.
- Pečenie: Nalejte zmes do pripraveného plechu a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým nie je povrch pevný a koláč neprejde testom na špajdlu. Ak do koláča zapichnete špajdlu a vyjde čistá, koláč je hotový.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme na 10 minút, potom ho opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Podávajte ho samostatne alebo ozdobte ovocím, marmeládou alebo rastlinnou šľahačkou.
2) Ovocný koláč bez vajec a mlieka
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 150 ml rastlinného mlieka
- 70 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 300 g rôzneho ovocia (napr. jablká, hrušky, čučoriedky, maliny)
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
Postup:
- Príprava ovocia: Najprv si umyte a nakrájajte ovocie na malé kocky. Ak používate jablká alebo hrušky, môžete ich ešte olúpať, ak vám to vyhovuje. Ovocie zmiešajte s čajovou lyžičkou cukru a škorice, ak sa rozhodnete ju použiť. Nechajte chvíľu odstáť, aby fruit and steklo pár kvapiek šťavy.
- Súčasť prípravy cesta: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si koláčovú formu. V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Súčasť mokrých ingrediencií: V inej miske zmiešajte rastlinné mlieko, olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
- Spojenie zmesí: Pridajte mokré ingrediencie do suchých a premiešajte, aby ste vytvorili hladké cesto. Potom opatrne vmiešajte ovocie, aby sa rovnomerne rozložilo v ceste.
- Pečenie: Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým nie je koláč zlatistý a špajdľa zapichnutá do stredu vyjde čistá.
- Chladenie a podávanie: Nechajte koláč vychladnúť vo forme asi 15 minút, potom ho opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Môžete podávať s trochou práškového cukru posypaného na vrchu alebo s vegánskou šľahačkou.
Tieto koláče sú výborné nielen bez vajec a mlieka, ale sú aj veľmi chutné a výživné. Vyskúšajte ich a určite potešia každého, kto sa s nimi stretnú!
Tento článok ma veľmi potešil! Obsahuje skvelé informácie a príklady, ktoré sú jednoduché na pochopenie. Určite ho odporučím aj svojim priateľom. Je super, že môžeme získať takéto užitočné rady! Veľká vďaka autorovi!