Aký koláč bez vajec a mlieka …
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru (môžete zvoliť aj kokosový cukor alebo rýchlo rozpustný)
- 50 g kakaového prášku
- 1 balenie prášku na pečenie
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 180 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
- 80 ml rastlinného oleja (slnečnicového alebo kokosového)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 50 g čokoládových lupienkov (nepovinné)
Príprava:
- Pred pečením: Predtým, ako začnete piecť, vyhřejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny alebo torty. Ak používate košíčky, vložte ich do formy.
- Príprava suchých zložiek: Vo veľkej mise kombinujte hladkú múku, cukor, kakaový prášok, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
- Príprava mokrých zložiek: V inej miske zmiešajte rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Môžete tiež použiť mixér, aby ste dosiahli hladkú zmes.
- Kombinácia zložiek: Postupne pridávajte mokré zložky do suchej zmesi a miešajte, až kým sa všetko dôkladne nespojí. Pokiaľ sa rozhodnete, pridajte aj čokoládové lupienky.
- Pečenie: Nalejte zmes do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým povrch nie je pevný a špajdľa zapichnutá do koláča nevyjde čistá. To znamená, že koláč je pripravený.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme 10 minút, následne ho opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať samostatne alebo ozdobiť ovocím, marmeládou či rastlinnou šľahačkou.
2) Ovocný koláč bez vajec a mlieka
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 balenie prášku na pečenie
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 150 ml rastlinného mlieka
- 70 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 300 g rôzneho ovocia (napríklad jablká, hrušky, čučoriedky, maliny)
- 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)
Príprava:
- Príprava ovocia: Najskôr umyte a nakrájajte ovocie na malé kocky. Ak používate jablká alebo hrušky, môžete ich olúpať, ak si prajete. Zmiešajte ovocie s čajovou lyžičkou cukru a škoricou, ak sa rozhodnete, a nechajte chvíľku odstáť, aby ovocie pustilo pár kvapiek šťavy.
- Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na koláč. V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Príprava mokrých zložiek: V inej miske premiešajte rastlinné mlieko, olej a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte.
- Kombinácia zmesí: Do suchých zložiek pridajte mokré a premiešajte, aby ste dosiahli hladké cesto. Potom opatrne vmiešajte ovocie, aby sa rovnomerne rozložilo.
- Pečenie: Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Chladenie a podávanie: Nechajte koláč vychladnúť…nechajte vychladnúť približne 15 minút, následne ho opatrne vyberte a nechajte úplne schladiť na mriežke. Môžete ho podávať so štipkou práškového cukru posypaného na vrchu alebo s rastlinnou šľahačkou.
Tieto koláče sú skvelé nielen bez vajec a mliečnych produktov, ale sú taktiež veľmi chutné a výživné. Určite ich vyskúšajte a s radosťou očaria každého, kto sa s nimi stretne!