koláč bez vajec a mlieka recept

Aký koláč bez vajec a mlieka …

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru (môžete zvoliť aj kokosový cukor alebo rýchlo rozpustný)
  • 50 g kakaového prášku
  • 1 balenie prášku na pečenie
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 180 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
  • 80 ml rastlinného oleja (slnečnicového alebo kokosového)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g čokoládových lupienkov (nepovinné)

Príprava:

  1. Pred pečením: Predtým, ako začnete piecť, vyhřejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny alebo torty. Ak používate košíčky, vložte ich do formy.
  2. Príprava suchých zložiek: Vo veľkej mise kombinujte hladkú múku, cukor, kakaový prášok, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
  3. Príprava mokrých zložiek: V inej miske zmiešajte rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Môžete tiež použiť mixér, aby ste dosiahli hladkú zmes.
  4. Kombinácia zložiek: Postupne pridávajte mokré zložky do suchej zmesi a miešajte, až kým sa všetko dôkladne nespojí. Pokiaľ sa rozhodnete, pridajte aj čokoládové lupienky.
  5. Pečenie: Nalejte zmes do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým povrch nie je pevný a špajdľa zapichnutá do koláča nevyjde čistá. To znamená, že koláč je pripravený.
  6. Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme 10 minút, následne ho opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať samostatne alebo ozdobiť ovocím, marmeládou či rastlinnou šľahačkou.

Ovocný koláč bez vajec a mlieka-2

 

2) Ovocný koláč bez vajec a mlieka

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 balenie prášku na pečenie
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 70 ml rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 300 g rôzneho ovocia (napríklad jablká, hrušky, čučoriedky, maliny)
  • 1 čajová lyžička škorice (nepovinné)

Príprava:

Krémová polievka s hráškom

Krémová polievka s hráškom

Čítať viac »

  1. Príprava ovocia: Najskôr umyte a nakrájajte ovocie na malé kocky. Ak používate jablká alebo hrušky, môžete ich olúpať, ak si prajete. Zmiešajte ovocie s čajovou lyžičkou cukru a škoricou, ak sa rozhodnete, a nechajte chvíľku odstáť, aby ovocie pustilo pár kvapiek šťavy.
  2. Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na koláč. V miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  3. Príprava mokrých zložiek: V inej miske premiešajte rastlinné mlieko, olej a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte.
  4. Kombinácia zmesí: Do suchých zložiek pridajte mokré a premiešajte, aby ste dosiahli hladké cesto. Potom opatrne vmiešajte ovocie, aby sa rovnomerne rozložilo.
  5. Pečenie: Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  6. Chladenie a podávanie: Nechajte koláč vychladnúť…nechajte vychladnúť približne 15 minút, následne ho opatrne vyberte a nechajte úplne schladiť na mriežke. Môžete ho podávať so štipkou práškového cukru posypaného na vrchu alebo s rastlinnou šľahačkou.

Tieto koláče sú skvelé nielen bez vajec a mliečnych produktov, ale sú taktiež veľmi chutné a výživné. Určite ich vyskúšajte a s radosťou očaria každého, kto sa s nimi stretne!

 

Tuniakový šalát s cícerom a zeleninou

Tuniakový šalát s cícerom a zeleninou

Čítať viac »

 

FAQ: Otázky a odpovede k receptu

Aké prísady sú potrebné na prípravu babičkinej kuracej pŕs?
Na tento recept potrebujete: kuracie prsia, soľ, čierne korenie, cesnak, sladkú papriku, olej a bylinky podľa preferencií (napr. petržlen).
Koľko času je potrebného na prípravu tohto pokrmu?
Celková doba prípravy je približne 15 minút a následne pečenie alebo varenie trvá 20-25 minút, v závislosti od zvolenej metódy.
Môžem použiť iné druhy mäsa namiesto kuracích pŕs?
Určite, môžete vyskúšať kuracie stehná alebo krídla, avšak čas varenia sa môže mierne líšiť.
Je možné recept pripraviť bez oleja?
Áno, môžete vyskúšať alternatívy ako grilovanie či pečenie na pečiacom papieri bez pridania oleja.
Ako uchovávať a ohrievať zvyšky?
Zvyšky je dobré uschovať v uzavretej nádobe v chladničke maximálne 48 hodín. Ohrievajte ich v mikrovlnke alebo na panvici.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. SvetlýÚsmev píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Obsahuje skvelé informácie a príklady, ktoré sú jednoduché na pochopenie. Určite ho odporučím aj svojim priateľom. Je super, že môžeme získať takéto užitočné rady! Veľká vďaka autorovi!