Koľko kalórií má chlieb?

Chlieb je zaujímavý potravinový produkt, ktorého kalorický obsah závisí od viacerých faktorov, ako je typ chleba, veľkosť porcie a spôsob prípravy. V priemere sa v krajci bieleho chleba (približne 25 gramov) nachádza približne 70 – 80 kalórií. Avšak je dôležité si uvedomiť, že tieto hodnoty môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je značka chleba, receptúra a obsah múky.

Ak konzumujete iný typ chleba, napríklad celozrnný chlieb, ktorý je bohatší na vlákninu a obsahuje viac živín, môže mať vyšší kalorický obsah. Preto je vždy dôležité sa bližšie pozrieť na zloženie a výživové údaje na obale chleba, aby ste mali presnejšie informácie o kalorickom obsahu.

 

Koľko kalórií má chlieb?

Chlieb je však nielen zdrojom energetických kalórií, ale aj dôležitým zdrojom sacharidov, vlákniny a niektorých vitamínov a minerálov. Ak sa venujete vyváženej strave, je vhodné sledovať aj množstvo chleba, ktoré konzumujete a zohľadniť ho v rámci celkového energetického príjmu.

Porozmýšľajte o vyvážených kombináciách jedla, kde sa chlieb kombinuje s ďalšími živinami, ako je napríklad bielkoviny (z mäsa, rýb alebo rastlinných zdrojov), zelenina, zdravé tuky (avokádo, olivový olej) a podobne. Takto vytvoríte vyvážený jedálniček, ktorý bude spĺňať aj vaše energetické potreby.

 

2)

Chlieb je jedným z najbežnejších potravín na svete a jeho kalorický obsah sa môže líšiť v závislosti od typu múky, spôsobu prípravy a pridaných ingrediencií. Na zistenie presného kalorického obsahu chlebov sa zvyčajne skúma ich zloženie, ale môžeme si prispôsobiť recept tak, aby sme získali rôzne typy chleba a ich kalórie.

Recept na domácí celozrnný chlieb

Ingrediencie:

  • 500 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 350 ml teplej vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru (pre aktiváciu droždia)
  • 2 ČL olivového oleja (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava droždia:

    • V mise zmiešajte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Nechajte odstáť asi 10 minút, kým sa nevytvorí pena na povrchu.
  2. Zmiešanie ingrediencií:

    • V ďalšej mise zmiešajte celozrnnú múku a soľ. Po upečení chleba by ste mali mať chuť na bohatú textúru.
  3. Nápoj a forma:

    • Vytvorte do múky jamku a pridajte aktivované droždie a olivový olej. Rukami alebo vareškou zamiešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého cesta.
  4. Hnetenie:

    • Cesto preložte na pomúčenú plochu a hneťte asi 8-10 minút, kým nebude hladké a elastické.
  5. Kynutie:

    • Umiestnite cesto do kovovej misy pokrytej utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým sa cesto nezväčší aspoň dvojnásobne.
  6. Tvarovanie:

    • Po nakysnutí cesto opäť prehnite a formujte ho do tvaru bochníka. Umiestnite ho na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
  7. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 220 °C. Pečte chlieb 25-30 minút, alebo kým nebude na povrchu zlatohnedý a po poklepaní na dno znie dutým zvukom.
  8. Chladenie:

    • Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke.

Kalórie na porciu

Kalorický obsah sa bude líšiť, ale vo všeobecnosti celozrnný chlieb obsahuje okolo 250-300 kalórií na 100 g. Ak vyrobíte 1 bochník chleba s hmotnosťou 700 g, môžete očakávať približne 1750-2100 kalórií v celom bochníku. Počet porcií závisí od toho, ako hrubé plátky krájate.

Pamätajte, že však chlieb môže mať rôznu výživovú hodnotu a počet kalórií, takže je dôležité skontrolovať etiketu alebo použiť presné merania prísad, aby ste získali presnejšie hodnoty pre vašu konkrétnu verziu.

Podobné príspevky

20 Komentárov

  1. JankoM píše:

    Super článok! O chlebe som sa dozvedel veľa nového. Nikdy by ma nenapadlo, že existuje toľko druhov a každý má iný kalorický obsah. Určite vyskúšam aj ten celozrnný chlieb podľa receptu!

  2. Kika123 píše:

    Veľmi zaujímavé! Chlieb je naozaj skvelá potravina a je dobré vedieť, ako ho správne kombinovať s ostatnými živinami. Myslím, že si dnes upečiem vlastný chlieb. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. PeťoK píše:

    Fakt fajn článok! Je super vedieť, koľko kalórií má chlieb a aké sú jeho výhody. Celozrnný chlieb je skvelá voľba pre zdravie. Teším sa na jeho pečenie doma.

  4. MiaLovesBread píše:

    Tento článok ma veľmi zaujal! Rada sa učím o výžive a chlebové recepty sú vždy užitočné. Ďakujem za tipy, určite skúsim celozrnný variant!

  5. ZuzkaH píše:

    Skvelé informácie o chlebe! Odkedy som začala variť doma, zaujímam sa o kalórie a zloženie jedál. Tento recept vyskúšam hneď tento víkend!

  6. TommyBaker píše:

    Článok je naozaj užitočný! Zatiaľ som nikdy nevaril chlieb sám, ale tento jednoduchý recept ma povzbudil to skúsiť. S pridaním olivového oleja to bude určite lahodné.

  7. LuluPinky píše:

    ‘Wow, to je super informácia!’ Milujem pečenie a tento článok mi dal veľa nápadov na nové kombinácie s chlebom. Budem sa snažiť robiť zdravšie voľby.

  8. _FunnyBunny_ píše:

    ‘Tak toto je fakt dobré!’ Čítal som o rôznych druhoch chleba, ale nevedel som presne o ich kalóriách. Určite si pozriem etikety pri nákupe v obchode.

  9. #BreadFanatic# píše:

    ‘Práve som dostal chuť na chlieb!’ Tento článok bol veľmi informatívny a nielenže mi otvoril oči ohľadom kalórií, ale aj ohľadom spôsobu prípravy doma.

  10. @ChlebikovaDiva@ píše:

    ‘Nádherný článok!’ Zbožňujem pečenie a rada experimentujem s rôznymi múkami. Vďaka za tipy na kalorické hodnoty – budem sa snažiť pripraviť niečo zdravšie!

  11. PečenýCukor píše:

    Tento recept na celozrnný chlieb vyzerá naozaj skvele! Mám rada, keď si môžem upiecť vlastný chlieb doma. Je to nielen chutné, ale aj zdravé! Určite vyskúšam tento recept, ďakujem za inšpiráciu!

  12. ChlebovýMajster píše:

    Milujem chlieb a tento recept ma veľmi zaujal. Celozrnný chlieb je skvelou voľbou pre zdravú stravu! Už sa teším, ako si ho pripravím. Dúfam, že bude rovnako chutný ako vyzerá!

  13. VeselýChalupár píše:

    Super článok! Nikdy som nevedel, že kalórie v chlebe sa môžu tak líšiť. Veľmi ma to zaujalo a určite skúsim piecť podľa týchto pokynov. Ďakujem za užitočné informácie!

  14. KreatívnyKuchár píše:

    Fíha, domáci celozrnný chlieb znie fantasticky! Myslím si, že je to skvelý spôsob, ako sa stravovať zdravo a zároveň si pochutnať. Určite tento recept vyskúšam a budem sa snažiť variť viac doma!

  15. ZelenáRuka píše:

    Tento recept ma fakt nadchol! Vždy som mala obavy z kalorického obsahu chleba, ale teraz viem viac. Teším sa na pečenie a dúfam, že výsledok bude úžasný. Veľká vďaka za tipy!

  16. Slniečko123 píše:

    ‘Wow’! Znie to ako presne ten typ chleba, ktorý hľadám. Keďže mám rád celozrnné potraviny, určite vyskúšam tvoj recept na domácu verziu. Ďakujem za túto skvelú inšpiráciu!

  17. MačkaMiau píše:

    ! Tak toto je úžasné! Domáci chlieb má vždy svoje čaro a táto celozrnná verzia znie jednoducho perfektne. Nemôžem sa dočkať, kedy ho upečiem pre moju rodinu!

  18. -NinjaJasmina- píše:

    ! Tento článok bol veľmi poučný! Zaujímalo ma vždy koľko kalórií má chlieb a teraz už mám lepší prehľad. Pripravím si podľa teba celozrnný bochník s radosťou!

  19. -KočkyNaHrášku- píše:

    ! Páči sa mi myšlienka domácich pekární! Tieto tipy sú skvelé pre každého, kto chce jesť zdravšie. Rozhodne idem piecť svoj vlastný celozrnný chlebík čoskoro!

  20. -BublinkovýSvět- píše:

    ! Chcem ti poďakovať za tento super návod na pečenie chleba! Domáci chlieb je najlepší a verím, že s týmto receptom dosiahnem fantastické výsledky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *