Koložvárska kapusta od babičky

Nezbytné suroviny:

  • 1 veľká hlava bielej kapusty
  • 500 g bravčového mäsa (plecia)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla alebo oleja
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej preferencie
  • 2 bobkové listy

 

Koložvárska kapusta podľa babičky

Postup:

  1. Kapustu umyte a nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Mäso nakrájajte na menšie kocky a orestujte na masti alebo oleji vo veľkom hrnci.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, a restujte všetko spolu, kým cibuľa nezosklovatie.
  4. Do hrnca pridajte mletú sladkú papriku a dobre premiešajte.
  5. Potom do hrnca vložte nakrájanú kapustu, bobkové listy, soľ a čierne korenie. Premiešajte, prikryte a nechajte dusiť na nízkej teplote približne 2 hodiny, občas premiešajte.
  6. Ak je to potrebné, počas dusenia pridajte trochu vody, aby sa kapusta neprilepila.
  7. Podávajte horúcu koložvársku kapustu s chlebom alebo knedľami.

Prajem dobrú chuť!

 

Koložvárska kapusta od babičky - 2

2) Koložvárska kapusta od babičky

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie, podľa preferencie)
  • 200 g slaniny (alebo údenej klobásy)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g ryže
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1 čajová lyžička mäty (podľa chuti)
  • Olej na orestovanie

Postup:

  1. Príprava kapusty: Kyslú kapustu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, ak je príliš kyslá. Následne ju naukladajte do veľkého hrnca a nechajte variť na strednom ohni.

    Kuracie prsia vo vlastnej šťave

    Kuracie prsia vo vlastnej šťave

    Čítať viac »

  2. Príprava plnky: Na panvici rozohrejte trošku oleja a orestujte na ňom cibuľu nakrájanú na drobno, až kým nebude priesvitná. Potom pridajte mleté mäso a orestujte, kým nezhnedne. Pridajte umytú ryžu a krátko ju ešte orestujte.

  3. Dochutenie: Pridajte soľ, korenie, prelisovaný cesnak a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte na nízkej teplote asi 5 minút, aby sa ryža nasýtila chuťou.

  4. Skladanie pokrmu: Do hlbokého pekáča alebo hrnca vložte prvú vrstvu kyslej kapusty, na ňu rozložte plnku z mäsa a ryže. Potom opäť pridajte vrstvu kyslej kapusty. Tento proces opakujte, kým nespotrebujete všetky ingrediencie. Na vrch uložte plátky slaniny alebo klobásy a pridajte bobkové listy.

  5. Zaliatie a pečenie: Koložvársku kapustu zalejte vodou, tak aby bola úplne ponorená, a zakryte hliníkovou fóliou alebo pokrievkou. Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby môžete na posledných 15 minút odstrániť fóliu, aby sa kapusta získala pekne zlatistú farbu.

  6. Podávanie: Koložvársku kapustu podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom a kyslou smotanou.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Gabriel píše:

    Tento recept je super nápad.Veľmi chutný a užastny.Od dnes ho budem robiť častejšie.