Tento je klasický recept na kôprovú polievku:
Suroviny:
- 1 väčší zväzok kôpru
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na prípravu jedál
- soľ a koreniny podľa vlastnej preferencie
- kôprové lístky na dekoráciu
Kôprová polievka
Postup:
- Kôpor dôkladne umyte pod prúdom vody a nasekajte ho na drobné kusy.
- Cibuľu, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie časti.
- V hrnci rozohrejte trošku oleja a orestujte cibuľu.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a krátko ich opražte spolu s cibuľou.
- Pridajte nasekaný kôpor a orestujte ho so zeleninou ešte niekoľko minút.
- Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom a nechajte ich variť, kým sa zelenina nezmäkne.
- Akonáhle je zelenina mäkká, rozmixujte ju pomocou mixéra na hladkú masu.
- Pridajte smotanu na varenie a dokončite polievku varom.
- Podľa chuti osolte a okoreňte.
- Polievku podávajte zahriatu, ozdobenú kôprovými lístkami.
Prajem dobrú chuť!
2) Kôprová polievka
Ingrediencie:
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 100 g čerstvého kôpru
- 200 ml smotany na prípravu jedál
- 2 lyžice masla
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy (voliteľné)
- 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak, ak sa používa, na plátky.
-
Smaženie: V hrnci rozohrejte maslo na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak (ak ho používate) a opražte do zlatistej farby.
-
Varíme zeleninu: Pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu do hrnca. Duste ich krátko, približne 3-4 minúty, a potom zalejte vývarom. Varíme, kým zelenina nie je mäkká, približne 15-20 minút.
-
Pridanie kôpru: Akonáhle je zelenina uvarená, do hrnca pridajte nakrájaný čerstvý kôpor (na ozdobenie si môžete nechať niekoľko lístkov). Varíme ešte 5 minút, aby sa chute spojili.
-
Zjemnenie polievky: Do hrnca pridajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Ak preferujete kyslejší nádych, môžete pridať aj citrónovú šťavu.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú zvyšnými kôprovými lístkami. Môžete ju podávať aj s čerstvým pečivom alebo chlebom.
Prajem dobrú chuť!