Kotlíkový guláš s hríbami

Umožnite mi predstaviť vám recept na guláš v kotlíku s hubami:

Potrebné ingrediencie:

  • 800 g hovädzieho mäsa (niektorí uprednostňujú bravčové)
  • 300 g čerstvých húb (najlepšie hríbov)
  • 2 kusy cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce (môže byť aj majoránka)
  • 1 lyžička mletej čili papričky (ak máte radi pikantné)
  • 3 zemiaky
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na opraženie

 

Guláš v kotlíku s hríbmi

Postup prípravy:

  1. Najprv si pripravte všetky ingrediencie: cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak rozdrťte a huby očistite a nakrájajte na plátky.
  2. V kotlíku alebo v veľkom hrnci zahrejte olej a pridajte cibuľu. Duste ju, kým nezíska zlato-hnedú farbu.
  3. Pridajte nakrájané mäso a opražte, kým nezmení farbu. Následne pridajte cesnak a všetky koreniny, vrátane sladkej a mletej červenej papriky, rasce a čili papričky. Ešte niekoľko minút všetko spolu smažte.
  4. Zapojte nakrájané huby a dusťte ich spolu s ostatnými ingredienciami približne 10 minút.
  5. Počas tejto doby ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúska. Papriky rozkrájajte na prúžky.
  6. Vložte zemiaky a papriky do kotlíka a zalejte vodou, aby všetky ingrediencie boli pokryté.
  7. Varíme na miernom plameni približne 60-90 minút, až kým nie sú mäso a zemiaky mäkké.
  8. Podávajte s chlebom alebo knedľami a čerstvou zeleninou.

Dúfam, že si na tomto lahodnom recepte pochutnáte! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, nebojte sa opýtať.

 

Kotlíkový guláš s hríbami - 2

2) Kotlíkový guláš s hríbami

Guláš v kotlíku je typickým jedlom slovenskej gastro kultúry, ktoré sa často pripravuje pri rôznych rodinných či priateľských stretnutiach, najmä vonku.

Jeho jedinečná chuť a aróma sú výsledkom spojenia kvalitného mäsa, zeleniny a korenín, ktorými sa môžete nechať inšpirovať. V tejto variante sa zameriame na obohatenie gulášu o hríby, ktoré mu prinesú osobitný lesný nádych a bohatú chuť.

Ingrediencie:

Ako dlho dusiť morčacie stehno?

Ako dlho dusiť morčacie stehno?

Čítať viac »

  • 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad plece alebo krk)
  • 300 g čerstvých hríbov (napríklad dubákov, hnojníkov alebo kozákov)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 1 liter vody alebo hovädzieho vývaru
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy:

  1. Príprava surovín: Hovädzie…Mäso dôkladne opláchneme a nakrájame na malé kocky. Základom je dobre nasekená cibuľka a cesnak. Mrkvu a zemiaky očistíme a taktiež ich pokrájame na kocky. Hríby pred použitím starostlivo umyjeme a nakrájame na krúžky alebo štvrtinky, podľa toho, aké sú veľké.

  2. Opraženie cibule: Na predhriatom oleji alebo masle na kotlíku orestujeme nasekanú cibuľu do zlatistého odtieňa. Pridáme cesnak a krátko ho opražíme, aby uvoľnil svoju charakteristickú vôňu.

  3. Pridanie mäsa: Do kotlíka vložíme nakrájané hovädzie a opražíme ho zo všetkých strán, až pokým nezíska hnedastú farbu. Posypeme sladkou paprikou, osolíme a okoreníme. Dobre premiešame.

  4. Pridanie zeleniny: Do kotlíka vmiešame nakrájanú mrkvu a zemiaky, opäť dôkladne premiešame a necháme ich restovať na chvíľu. Potom pridáme aj nakrájané hríby a všetko dôkladne spojíme.

  5. Varíme guláš: Zalejeme vodou alebo hovädzím vývarom a pridáme bobkové listy. Privedieme do varu a následne znížime teplotu. Guláš varíme na nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a chute sa dokonale prepoja. Občas premiešame a v prípade potreby dolievame tekutinu.

  6. Dokončenie a servírovanie: Keď je guláš pripravený, stiahneme ho z ohňa a necháme chvíľu odstáť. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kotlíkový guláš s hríbmi je skvelé jedlo, ktoré si môžete užiť s čerstvým chlebom, knedľou alebo haluškami. Je to výborné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje a poteší všetkých členov rodiny či priateľov. Užite si túto pochúťku, ktorá nám pripomína útulnosť domova a krásy slovenskej prírody!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of BublinkovýKocúr BublinkovýKocúr píše:

    Wow, tento recept na guláš vyzerá skvele! Milujem, keď sa jedlo pripravuje s láskou a kvalitnými surovinami. Hlavne tie huby dodajú tomu jedlu úžasnú chuť. Už sa teším, ako si to doma pripravím a prekvapím rodinu!

  2. Avatar of SvetlovlasýKráľ SvetlovlasýKráľ píše:

    Guláš je jedno z najlepších jedál! Rád skúšam nové recepty a tento vyzerá fantasticky. Určite pridám hríby, lebo ich milujem. Ďakujem za skvelý tip, teším sa na varenie cez víkend!

  3. Avatar of JasnýZajačik JasnýZajačik píše:

    Tento recept je presne to, čo potrebujem! Guláš s hríbmi znie báječne a už mám chuť na takéto domáce jedlo. Určite ho skúsim pripraviť aj pre priateľov na našom ďalšom stretnutí. Super inšpirácia!

  4. Avatar of ZelenýMravec ZelenýMravec píše:

    Jééj, to vyzerá chutne! Guláš s hríbami mi vždy pripomína rodinné oslavy a príjemné chvíle strávené spolu. Rád by som to vyskúšal uvariť podľa vášho receptu. Vďaka za zdieľanie!

  5. Avatar of SladkýCukrík SladkýCukrík píše:

    Guláš je moje obľúbené jedlo! Tento recept ma oslovil svojou jednoduchou prípravou a chutnými ingredienciami. Hríby sú skvelým doplnkom a ja sa už neviem dočkať, kedy si ho pripravím doma!

  6. Avatar of HviezdnyPavúk HviezdnyPavúk píše:

    Skvelý recept na guláš! Mám rád variabilitu v kuchyni a tento s hríbami má niečo špeciálne. Ďakujem za podrobný návod, určite sa pustím do varenia hneď tento víkend.

  7. Avatar of MäkučkýObláčik MäkučkýObláčik píše:

    „Ahojte! Tento kotlíkový guláš ma úplne dostal. Kombinácia mäsa s hubami je neuveriteľná! Našťastie mám všetky suroviny doma, takže zajtra začnem variť podľa vášho návodu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!“

  8. Avatar of "SmiešnaBublina" "SmiešnaBublina" píše:

    „Guláš so sviežimi hubami? To znie ako raj pre chuťové poháriky! Milujem variť pre svoju rodinu a tento recept určite vyskúšam čoskoro. Vďaka za inšpiráciu – verím, že nás všetkých nadchne.“

  9. Avatar of KreatívnyKocúr KreatívnyKocúr píše:

    „Tento recept je úžasný! Guláš je perfektné jedlo na chladné dni. Už vidím seba a svojich priateľov pri stole s touto dobrotou. Neviem sa dočkať jeho vône v mojej kuchyni.“

  10. Avatar of HravýMacko HravýMacko píše:

    „Super nápad pridať hríby do gulášu! Tieto chute sú tak harmonické spolu; určite to uvarím čoskoro! Ďakujem za skvelý recept – bude to dokonalá večera pre moju rodinu.“