Umožnite mi predstaviť vám recept na guláš v kotlíku s hubami:
Potrebné ingrediencie:
- 800 g hovädzieho mäsa (niektorí uprednostňujú bravčové)
- 300 g čerstvých húb (najlepšie hríbov)
- 2 kusy cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- 1 lyžička mletej rasce (môže byť aj majoránka)
- 1 lyžička mletej čili papričky (ak máte radi pikantné)
- 3 zemiaky
- 2 papriky (zelená a červená)
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Guláš v kotlíku s hríbmi
Postup prípravy:
- Najprv si pripravte všetky ingrediencie: cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak rozdrťte a huby očistite a nakrájajte na plátky.
- V kotlíku alebo v veľkom hrnci zahrejte olej a pridajte cibuľu. Duste ju, kým nezíska zlato-hnedú farbu.
- Pridajte nakrájané mäso a opražte, kým nezmení farbu. Následne pridajte cesnak a všetky koreniny, vrátane sladkej a mletej červenej papriky, rasce a čili papričky. Ešte niekoľko minút všetko spolu smažte.
- Zapojte nakrájané huby a dusťte ich spolu s ostatnými ingredienciami približne 10 minút.
- Počas tejto doby ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúska. Papriky rozkrájajte na prúžky.
- Vložte zemiaky a papriky do kotlíka a zalejte vodou, aby všetky ingrediencie boli pokryté.
- Varíme na miernom plameni približne 60-90 minút, až kým nie sú mäso a zemiaky mäkké.
- Podávajte s chlebom alebo knedľami a čerstvou zeleninou.
Dúfam, že si na tomto lahodnom recepte pochutnáte! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, nebojte sa opýtať.
2) Kotlíkový guláš s hríbami
Guláš v kotlíku je typickým jedlom slovenskej gastro kultúry, ktoré sa často pripravuje pri rôznych rodinných či priateľských stretnutiach, najmä vonku.
Jeho jedinečná chuť a aróma sú výsledkom spojenia kvalitného mäsa, zeleniny a korenín, ktorými sa môžete nechať inšpirovať. V tejto variante sa zameriame na obohatenie gulášu o hríby, ktoré mu prinesú osobitný lesný nádych a bohatú chuť.
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad plece alebo krk)
- 300 g čerstvých hríbov (napríklad dubákov, hnojníkov alebo kozákov)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice oleja alebo masla
- 1 lyžica sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 1 liter vody alebo hovädzieho vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy:
-
Príprava surovín: Hovädzie…Mäso dôkladne opláchneme a nakrájame na malé kocky. Základom je dobre nasekená cibuľka a cesnak. Mrkvu a zemiaky očistíme a taktiež ich pokrájame na kocky. Hríby pred použitím starostlivo umyjeme a nakrájame na krúžky alebo štvrtinky, podľa toho, aké sú veľké.
-
Opraženie cibule: Na predhriatom oleji alebo masle na kotlíku orestujeme nasekanú cibuľu do zlatistého odtieňa. Pridáme cesnak a krátko ho opražíme, aby uvoľnil svoju charakteristickú vôňu.
-
Pridanie mäsa: Do kotlíka vložíme nakrájané hovädzie a opražíme ho zo všetkých strán, až pokým nezíska hnedastú farbu. Posypeme sladkou paprikou, osolíme a okoreníme. Dobre premiešame.
-
Pridanie zeleniny: Do kotlíka vmiešame nakrájanú mrkvu a zemiaky, opäť dôkladne premiešame a necháme ich restovať na chvíľu. Potom pridáme aj nakrájané hríby a všetko dôkladne spojíme.
-
Varíme guláš: Zalejeme vodou alebo hovädzím vývarom a pridáme bobkové listy. Privedieme do varu a následne znížime teplotu. Guláš varíme na nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne a chute sa dokonale prepoja. Občas premiešame a v prípade potreby dolievame tekutinu.
-
Dokončenie a servírovanie: Keď je guláš pripravený, stiahneme ho z ohňa a necháme chvíľu odstáť. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Kotlíkový guláš s hríbmi je skvelé jedlo, ktoré si môžete užiť s čerstvým chlebom, knedľou alebo haluškami. Je to výborné jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje a poteší všetkých členov rodiny či priateľov. Užite si túto pochúťku, ktorá nám pripomína útulnosť domova a krásy slovenskej prírody!
Wow, tento recept na guláš vyzerá skvele! Milujem, keď sa jedlo pripravuje s láskou a kvalitnými surovinami. Hlavne tie huby dodajú tomu jedlu úžasnú chuť. Už sa teším, ako si to doma pripravím a prekvapím rodinu!
Guláš je jedno z najlepších jedál! Rád skúšam nové recepty a tento vyzerá fantasticky. Určite pridám hríby, lebo ich milujem. Ďakujem za skvelý tip, teším sa na varenie cez víkend!
Tento recept je presne to, čo potrebujem! Guláš s hríbmi znie báječne a už mám chuť na takéto domáce jedlo. Určite ho skúsim pripraviť aj pre priateľov na našom ďalšom stretnutí. Super inšpirácia!
Jééj, to vyzerá chutne! Guláš s hríbami mi vždy pripomína rodinné oslavy a príjemné chvíle strávené spolu. Rád by som to vyskúšal uvariť podľa vášho receptu. Vďaka za zdieľanie!
Guláš je moje obľúbené jedlo! Tento recept ma oslovil svojou jednoduchou prípravou a chutnými ingredienciami. Hríby sú skvelým doplnkom a ja sa už neviem dočkať, kedy si ho pripravím doma!
Skvelý recept na guláš! Mám rád variabilitu v kuchyni a tento s hríbami má niečo špeciálne. Ďakujem za podrobný návod, určite sa pustím do varenia hneď tento víkend.
„Ahojte! Tento kotlíkový guláš ma úplne dostal. Kombinácia mäsa s hubami je neuveriteľná! Našťastie mám všetky suroviny doma, takže zajtra začnem variť podľa vášho návodu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!“
„Guláš so sviežimi hubami? To znie ako raj pre chuťové poháriky! Milujem variť pre svoju rodinu a tento recept určite vyskúšam čoskoro. Vďaka za inšpiráciu – verím, že nás všetkých nadchne.“
„Tento recept je úžasný! Guláš je perfektné jedlo na chladné dni. Už vidím seba a svojich priateľov pri stole s touto dobrotou. Neviem sa dočkať jeho vône v mojej kuchyni.“
„Super nápad pridať hríby do gulášu! Tieto chute sú tak harmonické spolu; určite to uvarím čoskoro! Ďakujem za skvelý recept – bude to dokonalá večera pre moju rodinu.“