Kotlíkový guláš s hríbami

Nechajte ma napísať recept na kotlíkový guláš s húb pre vás:

Suroviny:

  • 800 g hovädzieho mäsa (niektorí ľudia dávajú prednosť bravčovému mäsu)
  • 300 g čerstvých húb (ideálne by boli hríby)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce (majoránky)
  • 1 lyžička mletej čili papričky (pre milovníkov pikantnosti)
  • 3 zemiaky
  • 2 papriky (zelenej a červenej farby)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

 

Kotlíkový guláš s hríbami

Postup:

  1. Najskôr si pripravte všetky suroviny: cibuľu nakrájajte na jemno, cesnak nadrtite a huby očistite a nakrájajte na plátky.
  2. V kotle alebo veľkej hrnci zahrejte olej a pridajte cibuľu. Nechajte ju dusiť, kým získava zlatistú farbu.
  3. Potom pridajte nakrájané mäso a opražte ho, kým nestratí ružovú farbu. Pridajte cesnak a všetky korenia, vrátane sladkej a mletej červenej papriky, mletej rasce a mletej čili papričky. Opražte všetko spolu ešte pár minút.
  4. Pridajte nakrájané huby a dusťte ich spolu so zvyšnými surovinami asi 10 minút.
  5. Počas toho ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Papriky nakrájajte na prúžky.
  6. Vložte zemiaky a papriky do kotle s gulášom a zaliate vodou tak, aby všetky suroviny boli pokryté.
  7. Varíme na miernom ohni asi 60-90 minút, až kým sa mäso a zemiaky nesfunkční.
  8. Podávajte s chlebom alebo knedľami a čerstvou zeleninou.

Dúfam, že si pochutnáte na tomto chutnom recepte! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.

 

2)

Kotlíkový guláš je tradičným jedlom slovenskej kuchyne, ktoré sa často pripravuje pri rôznych rodinných a priateľských stretnutiach, najmä v prírode. Jeho nezameniteľná chuť a aróma sú výsledkom kombinácie kvalitného mäsa, zeleniny a korenín, ktorými sa vždy môžete nechať inšpirovať. V tejto verzii sa zameriame na obohatenie gulášu o hríby, ktoré mu dodajú jedinečný nádych lesa a bohatej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad plece alebo krk)
  • 300 g čerstvých hríbov (napríklad dubákov, hnojníkov alebo kozákov)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • 1 liter vody alebo hovädzieho vývaru
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Hovädzie mäso dôkladne umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Hríby pred použitím dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky alebo štvrtiny, podľa veľkosti.

  2. Smaženie cibule: Na rozpálenom oleji alebo masle na kotlíku orestujeme nasekanú cibuľu do zlatistej farby. Pridáme cesnak a krátko ho opražíme, aby uvoľnil svoju arómu.

  3. Pridanie mäsa: Do kotlíka pridáme nakrájané hovädzie mäso a opražíme ho zo všetkých strán, kým nezhnedne. Posypeme sladkou paprikou, osolíme a okoreníme. Premiešame.

  4. Pridanie zeleniny: Do kotlíka pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky, opäť premiešame a necháme chvíľu restovať. Následne pridáme aj nakrájané hríby a všetko dôkladne premiešame.

  5. Varíme guláš: Zalejeme vodou alebo hovädzím vývarom a pridáme bobkové listy. Privedieme do varu a potom znížime teplotu. Guláš varíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým nie je mäso tenderné a chute sa prepoja. Občas premiešame a v prípade potreby dolievame tekutinu.

  6. Dokončenie a servírovanie: Keď je guláš hotový, odstavíme ho z ohňa a necháme chvíľu odstáť. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kotlíkový guláš s hríbami je vynikajúce jedlo, ktoré si môžete vychutnať s čerstvým chlebom, knedľou alebo haluškami. Je to ideálne jedlo na chladné dni, ktoré zahreje a poteší všetkých členov rodiny či priateľov. Užite si túto delikatesu, ktorá nám pripomína teplo domova a krásy slovenskej prírody!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. BublinkovýKocúr píše:

    Wow, tento recept na guláš vyzerá skvele! Milujem, keď sa jedlo pripravuje s láskou a kvalitnými surovinami. Hlavne tie huby dodajú tomu jedlu úžasnú chuť. Už sa teším, ako si to doma pripravím a prekvapím rodinu!

  2. SvetlovlasýKráľ píše:

    Guláš je jedno z najlepších jedál! Rád skúšam nové recepty a tento vyzerá fantasticky. Určite pridám hríby, lebo ich milujem. Ďakujem za skvelý tip, teším sa na varenie cez víkend!

  3. JasnýZajačik píše:

    Tento recept je presne to, čo potrebujem! Guláš s hríbmi znie báječne a už mám chuť na takéto domáce jedlo. Určite ho skúsim pripraviť aj pre priateľov na našom ďalšom stretnutí. Super inšpirácia!

  4. ZelenýMravec píše:

    Jééj, to vyzerá chutne! Guláš s hríbami mi vždy pripomína rodinné oslavy a príjemné chvíle strávené spolu. Rád by som to vyskúšal uvariť podľa vášho receptu. Vďaka za zdieľanie!

  5. SladkýCukrík píše:

    Guláš je moje obľúbené jedlo! Tento recept ma oslovil svojou jednoduchou prípravou a chutnými ingredienciami. Hríby sú skvelým doplnkom a ja sa už neviem dočkať, kedy si ho pripravím doma!

  6. HviezdnyPavúk píše:

    Skvelý recept na guláš! Mám rád variabilitu v kuchyni a tento s hríbami má niečo špeciálne. Ďakujem za podrobný návod, určite sa pustím do varenia hneď tento víkend.

  7. MäkučkýObláčik píše:

    “Ahojte! Tento kotlíkový guláš ma úplne dostal. Kombinácia mäsa s hubami je neuveriteľná! Našťastie mám všetky suroviny doma, takže zajtra začnem variť podľa vášho návodu. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!”

  8. "SmiešnaBublina" píše:

    “Guláš so sviežimi hubami? To znie ako raj pre chuťové poháriky! Milujem variť pre svoju rodinu a tento recept určite vyskúšam čoskoro. Vďaka za inšpiráciu – verím, že nás všetkých nadchne.”

  9. KreatívnyKocúr píše:

    “Tento recept je úžasný! Guláš je perfektné jedlo na chladné dni. Už vidím seba a svojich priateľov pri stole s touto dobrotou. Neviem sa dočkať jeho vône v mojej kuchyni.”

  10. HravýMacko píše:

    “Super nápad pridať hríby do gulášu! Tieto chute sú tak harmonické spolu; určite to uvarím čoskoro! Ďakujem za skvelý recept – bude to dokonalá večera pre moju rodinu.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *