Recept na krémovú cesnačku s krutónmi:
Suroviny:
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 500 ml vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
- 4 plátky chleba (na krutóny)
Krémová cesnačka s krutónmi
Postup:
- Olúpte a nakrájajte cibuľu na drobné kúsky a cesnak na tenké plátky.
- Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kúsky.
- Hrniec zohrejte na strednom ohni, pridajte olivový olej. Pridajte cesnak a cibuľu a orestujte ich asi 2 minúty, kým nezhnednú.
- Pridajte nakrájané zemiaky a vývar. Priveďte k varu a varte asi 15-20 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým si pripravte krutóny. Plátky chleba nakrájajte na menšie kocky. Rozohrejte panvicu, pridajte trochu olivového oleja a pridajte kúsky chleba. Opečte ich na panvici, občas ich prelejte, kým nie sú z oboch strán zlatisté a chrumkavé. Potom stačí odobrať z panvice a nechať vychladnúť.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridajte smotanu a osopte soľou a korením podľa chuti. Zmes potom rozmixujte pomocou mixéra alebo tyčového mixéra, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu.
- Servírujte cesnačku do hlbokých tanierov a ozdobte ju krutónmi. Podávajte teplé.
Dobrú chuť!