Recept – Krémová reďkovková polievka .. Môj dokonalý receptík, nech vám chutí.
Suroviny:
- 500 g čerstvých reďkoviek
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- kôpr na ozdobenie
Krémová reďkovková polievka
Postup:
- Na začiatku si zorganizujeme všetky prísady. Reďkovky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme na malé kousky. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky.
- V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme cibuľu spolu s cesnakom, až kým nezhnednú.
- Následne pridáme nakrájané zemiaky a reďkovky a orestujeme ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút, aby zmäkli.
- Potom pridáme zeleninový vývar a varíme, kým zemiaky a reďkovky nie sú mäkké.
- Akonáhle sú zemiaky a reďkovky mäkké, rozmixujeme zmes pomocou mixéra do hladkej konzistencie.
- Ďalej pridáme smotanu na varenie do polievky a dobre premiešame.
- Polievku dochutíme soľou a čerstvo mletým korením podľa vlastnej preferencie.
- Podávame teplú, ozdobenú čerstvým nasekaným kôprom na povrchu.
Dobrú chuť!
2) Krémová reďkovková polievka
Ingrediencie:
- 500 g reďkoviek (najlepšie redkvičiek)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo kôpor) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Reďkovky umyjeme a pokrájame na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
-
Smaženie: V hrnci na strednom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a smažíme ich do sklovita, asi 3-4 minúty.
-
Pridanie zemiakov a reďkoviek: K cibuli a cesnaku pridáme nakrájané zemiaky a reďkovky. Necháme smažiť ešte ďalších 5 minút, aby sa zelenina trošku opražila.
-
Zalevanie vývarom: Zalejeme zeleninovým alebo kuracím vývarom a privádzame do varu. Potom znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sú zemiaky a reďkovky mäkké, asi 15-20 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení zložíme polievku z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť aj stolný mixér, ale pozor, aby sa polievka nespálila.
-
Pridanie smotany: Do rozmixovanej polievky vmiešame smotanu na varenie a znova ju prehrejeme, ale už nevaríme. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Podávame horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžeme pridať aj malé kúsky opečenej reďkovky ako chrumkavú dekoráciu.
Dobrú chuť!