Krkovička so zelným prílohom a krokety predstavuje vynikajúce a chutné jedlo, ktoré si môžete pohodlne pripraviť aj vo vlastnej kuchyni. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám to uľahčí:
Suroviny:
- 4 ks kuracích krkov
- 400 g kapusty
- 4 ks zemiakov
- 2 ks vajcia
- strúhanka
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- olej na vyprážanie
Krkovička so zelným prílohom a krokety
Postup:
- Zemiaky očistíme a varíme vo vriacej osolenej vode, pokiaľ nie sú jemné. Potom ich scedíme a rozpučíme na kašu.
- V hrnci uvaríme kapustu vo vodičce s prídavkom soli do mäkka. Následne ju scedíme a nakrájame na menšie kúsky.
- V mise spojte uvarené zemiaky, kapustu a jedno vajce. Doplňte soľ a korenie podľa preferencií.
- Kuracie krky dôkladne očistite a zbavte zvyšného tuku. Potom ich pokrájajte na menšie časti.
- Do každého kuracieho krku vkladajte lyžicu zmesi zo zemiakov, kapusty a vajca. Dobre stlačte a zabezpečte ich plnenie.
- V ďalšej mise rozšľahajte druhé vajce. Na tanieri si pripravte strúhanku.
- Plnené kuracie krky najprv obaľte v strúhanke, potom ich na chvíľu namočte vo vajci a znovu obalte v strúhanke.
- Na panvici zohrejte olej a vyprážajte krky z oboch strán až do zlatista. Potom ich nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili nadbytočného tuku.
- Krky s kapustovou prílohou a krokety môžete servírovať ako hlavný chod. Najlepšie ich podávať ešte horúce.
Verím, že si toto lahodné jedlo naozaj vychutnáte!
2) Krkovička s kelom a kroketami
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1/2 hrnčeka vývaru alebo vody
Na kel:
- 300 g kela (mladý alebo červený)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rímskej kmínu (voliteľné)
Na kroketky:
- 500 g zemiakov
- 100 g múky
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- Strúhanka na obalenie
- Olej na vyprážanie
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyjeme a nakrájame na porcie. Osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou.
- Na panvici rozohrejeme olej a opražíme plátky krkovičky z oboch strán do zlatistej farby. Potom ich vyberieme a na tej istej panvici opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Krkovičku vráťte späť na panvicu, pridajte vývar a dusíme na slabom ohni asi 30 minút, kým sa mäso nestane jemným.
-
Príprava kela:
- Kel umyjeme a nakrájame na prúžky. Cibuľu a cesnak posekáme nadrobno.
- Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a opražíme, kým nezmäknú. Potom pridáme nakrájaný kel, osolíme, okoreníme a ak máme, pridáme aj rímsky kmín. Dusíme pod pokrievkou asi 10-15 minút, kým kel nezmäkne.
-
Príprava kroketiek:
- Zemiaky uvaríme v šupe, olúpeme a pretlačíme na pyré. Pridáme múku, vajce, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby vzniklo cesto.
- Z týchto zmesí tvarujeme malé guľôčky alebo valčeky, ktoré obalíme v strúhanke.
- Na panvici zohrejeme olej a krokety vyprážame dozlatista z oboch strán. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
-
Podávanie:
- Na tanier naservírujte dusenú krkovičku, vedľa porciu kela a krokety. Môžeme ozdobiť bylinkami, pokiaľ máme k dispozícii.
Dobrú chuť!