Krkovička s kelom a kroketami je výborne a chutné jedlo, ktoré môžete jednoducho pripraviť aj doma. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám pomôže:
Suroviny:
- 4 ks kuracích krkov
- 400 g kapusty
- 4 ks zemiakov
- 2 ks vajcia
- strúhanka
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Krkovička s kelom a kroketami
Postup:
- Zemiaky ošúpte a uvarte vo vriacej osolenej vode do mäkka. Potom ich scedíme a roztlačíme na kašu.
- V hrnci uvarte kapustu v osolenej vode do mäkka. Potom ju scedíme a nakrájame na menšie kúsky.
- V mise si zmiešajte uvarené zemiaky, kapustu a jedno vajce. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Kuracie krky očistite a zbavte ich prebytočného tuku. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky.
- Do každého kuracieho krku vložte lyžicu zmesi zo zemiakov, kapusty a vajcia. Dobre stlačte a uistite sa, že krky sú plnené.
- V druhej mise rozšľahajte druhé vajce. Do taniera si pripravte strúhanku.
- Plnené kuracie krky najprv obaľte v strúhanke, potom ich namočte vo vajci a znovu obaľte v strúhanke.
- Na panvici zohrejte olej a vyprážajte krky z oboch strán dozlatista. Potom ich nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili prebytočného tuku.
- Krky s kelovou prílohou a krokietami môžete podávať ako hlavné jedlo. Odporúčam ich podávať ešte horúce.
Dúfam, že si toto chutné jedlo vychutnáte!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1/2 hrnčeka vývaru alebo vody
Na kel:
- 300 g kela (mladý kel alebo červený)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rímskej kmínu (voliteľné)
Na kroketky:
- 500 g zemiakov
- 100 g múky
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- Strúhanka na obalenie
- Olej na vyprážanie
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyjeme a nakrájame na plátky. Osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou.
- Na panvici rozohrejeme olej a opečieme plátky krkovičky z oboch strán do zlatista. Potom ich vyberieme a na tej istej panvici opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým zmäknú.
- Vrátime krkovičku späť na panvicu, pridáme vývar a dusíme na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je mäso jemné.
-
Príprava kela:
- Kel umyjeme a nakrájame na prúžky. Cibuľu a cesnak posekáme nadrobno.
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a opražíme, kým zmäknú. Potom pridáme nakrájaný kel, osolíme, okoreníme a ak máme, pridáme aj rímsky kmín. Dusíme pod pokrievkou asi 10-15 minút, kým kel nezmäkne.
-
Príprava kroketiek:
- Zemiaky uvaríme v šupe, olúpeme a pretlačíme na pyré. Pridáme múku, vajce, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby vzniklo cesto.
- Z cesta tvarujeme malé guľôčky alebo valčeky, ktoré obalíme v strúhanke.
- Na panvici rozohrejeme olej a krokety vyprážame dozlatista z oboch strán. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
-
Podávanie:
- Na tanier naservírujeme dusenú krkovičku, vedľa porciu kela a kroketky. Môžeme ozdobiť bylinkami, ak máme.
Dobrú chuť!