Bravčová krkovička v omáčke z horčice s bezlepkovou tarhoňou
Zloženie:
- 4 kusy bravčovej krkovičky (približne 200 gramov každý kus)
- 4 polievkové lyžice horčice
- 2 strúčiky cesnaku (na jemno nakrájané)
- 1 cibuľa (na jemno nakrájaná)
- 200 ml varenej smotany
- 200 ml vývaru (môžete zvoliť zeleninový alebo hovädzí)
- Olej na vyprážanie
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Bravčová krkovička v omáčke z horčice s bezlepkovou tarhoňou
Návod na prípravu:
- Osolte a okoreňte krkovičky podľa vlastných preferencií.
- V hrnci pripravte horčicovú omáčku. Na panvici rozohrejte olej a na ňom opražte cibuľu s cesnakom do zlatistej farby.
- Pridajte horčicu a dôkladne premiešajte.
- Potom pridajte smotanu a vývar a opäť všetko dobre premiešajte.
- Omáčku varte na miernom ohni približne 10 minút, aby získala hustejšiu konzistenciu.
- Medzitým, na inej panvici, opražte krkovičky z oboch strán, kým sa pekne nezafarbia a vnútro sa dostatočne uvarí.
- Opečené krkovičky vložte do horčicovej omáčky a varte ešte 10 – 15 minút na slabom ohni, aby sa mäso stihlo udusiť a absorbovalo chuť horčice.
- Podávajte tarhoňu ako prílohu k týmto lahodným mäsovým jedlám.
Dobrú chuť!
2) Krkovička v horčicovej omáčke s bezlepkovou tarhoňou
Zloženie:
Na krkovičku:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml mäsového vývaru
- 100 ml kyslej smotany
- 3 polievkové lyžice horčice (alebo podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
Na bezlepkovú tarhoňu:
- 250 g bezlepkovej tarhonye
- 500 ml vody (alebo zeleninového vývaru)
- Soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Návod na prípravu:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu do zlata.
- Pridajte nasekaný cesnak a opražte ešte chvíľu, až kým nezíska príjemnú arómu.
- Do panvice vložte krkovičku a opražte ju zo všetkých strán do zlatista.
- Na panvici nalejte mäsový vývar a pridajte horčicu, smotanu, tymián, papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte.
- Znížte teplotu, zakryte panvicu a varte asi 30-40 minút, alebo kým mäso nie je dosť mäkké.
-
Príprava bezlepkovej tarhoňe:
- V hrnci priveďte vodu (alebo zeleninový vývar) do varu a prisypte soľ.
- Následne pridajte bezlepkovú tarhoňu a varte podľa pokynov na obale (zvyčajne 10-15 minút).
- Po uvarení tarhoňu sceďte, pridajte olivový olej a dobre premiešajte.
-
Podávanie:
- Na tanier servírujte porciu bezlepkovej tarhoňe a na ňu položte porciu krkovičky s horčicovou omáčkou.
- Na záver môžete ozdobiť čerstvými bylinkami ako je petržlen alebo pažítka.
Dobrú chuť!