Toto je jednoduchý recept na prípravu pokrmu s kyslou kapustou:
Čo budete potrebovať:
- 1 kg kuracieho mäsa (napríklad stehná alebo prsia)
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa preferencií
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
Kurča s kyslou kapustou
Príprava:
- Kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky. Cibule a cesnak nasekajte na drobno.
- Na panvici zahrejte olej a orestujte kuracie kusy spoločne s cibuľou a cesnakom, kým mäso mierne nezbelí.
- Pridajte kyslú kapustu a dôkladne premiešajte.
- Dochutíme soľou, korením, mletou sladkou paprikou a rascou. Všetky ingrediencie dôkladne zamiešajte.
- Nalejte trošku vody (okolo 1-2 lyžice) a varte na slabom ohni približne 30-40 minút, kým kuracie mäso nebude jemné a dobre dochutené.
Servírujte pokrm s varenými zemiakmi alebo chlebom. Prajem vám dobrú chuť!
2) Kura na kyslej kapuste
Potrebné ingrediencie:
- 1 ks celého kuraťa (približne 1,5 kg)
- 1 liter kyslej kapusty (najlepšie domácej výroby)
- 2 cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 bobkový list
- 5-6 korenín (celé čierne korenie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice rastlinného oleja alebo masla
- 1-2 lyžice mletej červenej papriky (podľa predpokladanej chuti)
- 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
Postup:
-
Príprava kuraťa: Dôkladne umyjeme kurča a osolíme ho zvnútra i navonku. Môžeme ho tiež posypať čiernym korením a mletou paprikou.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky, mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky.
-
Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpálime olej (alebo maslo) a pridáme nakrájanú cibuľu. Opekáme ju dozlatista, potom pridáme cesnak a krátko opražíme.
-
Pridanie kapusty: K cibuli a cesnaku vhoďte kyslú kapustu spolu s bobkovým listom a čiernym korením. Dobre premiešame a necháme chvíľu restovať.
-
Pridanie kuraťa: Na kapustu umiestnime kurča, pridáme mrkvu a kocky zemiakov. Podlejeme ich vodou alebo zeleninovým vývarom.
-
Dusenie: Hrniec zakryjeme a dusíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým je kura dostatočne mäkké. Počas dusenia občas skontrolujte, a ak je potrebné, pridajte vodu, aby sa nevarilo príliš na sucho.
-
Servírovanie: Ak je kurča dosť mäkké a všetky chute sú skombinované, môžeme ho podávať s kyslou kapustou a zemiakmi.
Prajem vám dobrú chuť!
3) Kura na kyslej kapuste po Slovensky
Ingrediencie:
- 1 celé kurča (približne 1,5 kg), rozdelené na kusy
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredné cibule, nakrájané na plátky
- 2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2-3 stredné zemiaky, nakrájané na kocky
- 3 lyžice…
- olej
- 1-2 polievkové lyžice mletej papriky
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- bobkový list
- čerstvá bylinka (napríklad rasca alebo majorán) na posypanie
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa: Na panvici alebo v hlbokej nádobe rozohrejte olej. Vložte kusy kuracieho mäsa a opekajte ich z oboch strán, až kým nezískajú zlatistý odtieň. Potom ich vyberte a odložte si ich na bok.
-
Cibuľa a cesnak: Do tej istej nádoby pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte ich, kým cibuľa nezmäkne a nadobudne zlatý vzhľad.
-
Kyslá kapusta: Do nádoby pridajte kyslú kapustu a dôkladne premiešajte. Môžete pridať aj trošku vody, aby sa kapusta nepripálila. Následne pridajte mletú papriku, soľ, čierne korenie a bobkový list.
-
Prepojenie chutí: Na kapustu umiestnite orestované kusy kuracieho mäsa. Ak plánujete použiť zemiaky, rozložte ich okolo kuraťa.
-
Dusenie: Zakryte nádobu pokrievkou a nechajte dusiť na nízkej teplote približne 45-60 minút, alebo pokiaľ nie je kuracie mäso úplne uvarené a nezačne sa oddelovať od kostí.
-
Servírovanie: Pred podávaním odstráňte bobkový list a jedlo posypte čerstvou bylinkou podľa chuti.
-
Podávanie: Kurča na kyslej kapuste môžete podávať s čerstvým chlebom alebo zemiakmi.
Chuť si vychutnajte!