Recept 1: Kuracie filé so zeleninou v pomarančovej glazúre
Čo budeme potrebovať:
- 500 g kuracieho filé (prsia)
- 1 veľkú cuketu, nakrájanú na tenké prúžky
- 1 malú papriku (červenú alebo žltú), nakrájanú na prúžky
- 1 malú cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 pomaranče (šťava a kôra)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice medu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
Kuracie filé so zeleninou
Príprava:
- Kuracie filé dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky.
- Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Restujeme ich dozlatista.
- Pridáme papriku a cuketu a restujeme 2-3 minúty, kým nezmäknú.
- Do panvice vložíme kuracie filé a opražíme ho zo všetkých strán, kým nie je hotové. Následne znížime teplotu na strednú.
- Z pomarančov vyžmýkame šťavu a pridáme ju do panvice spolu s kôrou z jedného pomaranča.
- Pridáme med a dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Panvicu zakryjeme pokrievkou a dusíme 10-15 minút, až kým sa mäso dôkladne prepečie a zelenina zmäkne.
- Podávame s varenou ryžou alebo pečivom. Prajeme dobrú chuť!
Recept 2: Kuracie mäso so zeleninou a broskyňami
Čo budeme potrebovať:
- 500 g kuracieho mäsa (stehná alebo prsia), nakrájané na kocky
- 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 paprika (červená alebo žltá), nakrájaná na prúžky
- 1 uhorka, ošúpaná a nakrájaná na kolieska
- 2 broskyne, zbavené kôstky a nakrájané na kocky
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olivový olej na opekanie
Príprava:
- Kuracie mäso dôkladne osolíme a okoreníme podľa chuti. Olivový olej zohrejeme a pridáme nasekanú cibuľu spolu s cesnakom. Restujeme, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridáme kuracie mäso a opečieme ho, až kým sa na všetkých stranách neprepečie do zlatista. Potom mäso odložíme na bok.
- Do tej istej panvice vložíme nakrájané mrkvy, papriku a uhorku. Restujeme, kým zelenina nezmäkne.
- V malej miske spojíme sójovú omáčku, med a horčicu. Túto zmes pridáme do panvice a dôkladne premiešame.
- Nasledovne pridáme nakrájané broskyne a všetko dohriate premiešame asi 2-3 minúty.
- Následne pridáme späť kuracie mäso a zmiešame s obsahom panvice. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením podľa vlastnej chuti.
- Dusíme dôkladne premiešanú zmes ešte 5 minút, kým sa chute spojí a mäso bude dobre prepečené.
- Jedlo môžeme servírovať s ryžou, zemiakovými hranolkami alebo čínskymi rezancami. Prajeme dobrú chuť!
3) Kuracie mäso so zeleninou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 stredné mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava surovín: Kuracie prsia umyjte, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Zeleninu umyte a nakrájajte na pásiky alebo kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno.
-
Smaženie cibule a cesnaku: Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, až kým cibuľa nebude priesvitná.
-
Pridanie kuracieho mäsa: Do panvice dajte nakrájané kuracie mäso. Opečte ho zo všetkých strán do zlatista. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
-
Pridanie zeleniny: Keď je mäso niekoľko minút opečené, pridajte nakrájané mrkvy, papriky a cuketu. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte smažiť asi 5-7 minút, kým zelenina trošku nezmäkne.
-
Dusené s vývarom: Do panvice pridajte kurací vývar a sušené bylinky (bazalku a oregano). Dobre premiešajte a varte na miernom ohni asi 10-15 minút, kým sa chute prepoja a zelenina spolu s mäsom sú úplne uvarené.
-
Podávanie: Hotový pokrm môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!