Recept 1: Kuracie maso so zeleninou v pomarančovom glazúre
Potrebujeme:
- 500 g kuracieho mäsa (prsia)
- 1 veľkú cuketu, nakrájanú na tenké pásiky
- 1 malú papriku (červenú alebo žltú), nakrájanú na pásiky
- 1 malú cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 pomaranče (šťava a kôra)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice medu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Kuracie mäso so zeleninou
Postup:
- Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky.
- Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme papriku a cuketu a orestujeme 2-3 minúty, kým nebudú mäkké.
- Do panvice pridáme kuracie mäso a opekáme ho zo všetkých strán, kým nie je pripravené. Znížime teplotu na strednú.
- Z pomarančov vytlačíme šťavu a pridáme ju do panvice spoločne s kôrou z jedného pomaranča.
- Primiešame med a dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Krytom panvice zakryjeme a dusíme 10-15 minút, až kým sa mäso dobre prepečie a zelenina oslaďuje.
- Podávame s vareným ryžou alebo pečivom. Dobrú chuť!
Recept 2: Kuracie maso so zeleninou a broskyňami
Potrebujeme:
- 500 g kuracieho mäsa (stehná alebo hruď), nakrájané na kocky
- 2 stredne veľké mrkvy, na kolieska nakrájané
- 1 paprika (červená alebo žltá), nakrájaná na pásiky
- 1 uhorka, olúpaná a nakrájaná na kolieska
- 2 broskyne, zbavené kôstky a nakrájané na štvorce
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na opraženie
Postup:
- Kuracie mäso osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme kuracie mäso a opečieme ho, kým nie je z každej strany dobre prepečené. Odložíme mäso bokom.
- V rovnakej panvici pridáme nakrájané mrkvy, papriku a uhorku. Orestujeme ich, kým nezmäknú.
- V malej miske zmiešame sójovú omáčku, med a horčicu. Pridáme túto zmes do panvice a dobre premiešame.
- Pridáme nakrájané broskyne a prehrejeme všetko spolu ešte asi 2-3 minúty.
- Návratne pridáme kuracie mäso a do panvice premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením podľa chuti.
- Dusíme dobre promiešanú zmes ešte 5 minút, kým sa všetky chute spoja a mäso dobre prepečie.
- Môžeme podávať s ryžou, zemiakovými hranolkami alebo čínskymi rezancami. Dobrú chuť!