1. Grilované kuracie filé so špenátom a fetovým syrom
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích filé
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 100 g syra feta
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- Soľ, korenie, olivový olej a oregano podľa preferencií
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie filé umyjeme, jemne osušíme a naklepeme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
- Grilovanie: Filé grilujeme na rozpálenom grile (alebo na panvici) približne 6-7 minút z každej strany, kým nie sú prepečené a zlatisté.
- Príprava špenátu: Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja, pridáme nakrájaný cesnak a restujeme, kým nezačne voňať. Potom vmiešame špenát a varíme, kým nezvädne. Na záver pridáme rozdrobený feta syr.
- Podávanie: Grilované kuracie filé servírujeme s miskou špenátu na tanieri. Ozdobíme zvyšným feta syrom a plátkom citróna. Tento pokrm je nielen balancovaný, ale aj veľmi chutný!
2. Kuracie filé v bylinkovej marináde
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích filé
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 lyžica čerstvej bazalky
- 1 limeta (šťava)
- Soľ a korenie podľa preferencií
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešame grécky jogurt, prelisovaný cesnak, nasekané bylinky, limetovú šťavu, soľ a korenie.
- Marinovanie: Kuracie filé vložíme do marinády a dôkladne premiešame. Necháme marinovať v chladničke minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc.
- Grilovanie alebo pečenie: Po marinovaní filé vyberieme a buď ich grilujeme, alebo pečieme v rúre na 200 °C po dobu 25-30 minút, kým nie sú úplne prepečené.
- Podávanie: Servírujeme so zeleninovým šalátom alebo prílohou z quinoy. Jemná chuť jogurtu v kombinácii s bylinkami ponúka osviežujúci zážitok.
3. Kuracie filé na medovo-sójovej glazúre
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích filé
- 3 lyžice sójovej omáčky (so soľou rozumne, aby sme to neprehnali)
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Čierne korenie mleté podľa preferencií
- Sezamové semienka na posypanie
- Jarná cibuľka na ozdobu
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešame sójovú omáčku, med, ryžový ocot, mletý zázvor a korenie.
- Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie filé ponoríme do marinády a necháme marinovať minimálne 30 minút.
- Varenie: Rozohrejeme panvicu na strednej teplote a na suchu opražíme marinované kuracie filé. Opekáme z každej strany približne 5-6 minút, kým nie sú zlatisté zvonku a prepečené vo vnútri.
- Podávanie: Podávame pokvapkané zbytkom marinády, posypané sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou. Táto kombinácia sladkých a slaných chutí je jednoducho neodolateľná.
4. Kuracie filé s avokádovým pestom
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích filé
- 2 zrelé avokáda
- 1/2 šálky čerstvého koriandra
- 1 strúčik cesnaku
- 1 limeta (šťava)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa preferencií
Postup:
- Príprava avokádového pesta: V mixéri zmiešame avokáda, koriander, cesnak, limetovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Mixujeme, kým zmes nie je hladká a krémová.
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie filé umyjeme a osušíme, osolíme a okoreníme. Opečieme ich na grile alebo panvici z oboch strán približne 6-7 minút.
- Podávanie: Po ugrilovaní potrieme filé avokádovým pestom. Podávame s čerstvou zeleninou alebo celozrnným chlebom. Táto kombinácia je bohatá na zdravé tuky a vlákninu.
Potrebujete:
– 7x kuracie filé
– olivový olej
– soľ
– korenie
– cesnak
– cesnakový prášok
– petržlenovú vňať
Kuracie filé na prírodno – Fitness
Postup:
1. Kuracie filé opláchnite pod teplou vodou a osušte utierkou.
2. Na panvici rozohrejte olivový olej.
3. Filé osoľte, okoreňte a vložte na rozpálenú panvicu.
4. Opiekajte filé z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
5. Pridajte na panvicu nadrobno nakrájaný cesnak a nechajte chvíľu povariť.
6. Na záver vmiešajte cesnakový prášok a petržlenovú vňať.
7. Podávajte s prílohou podľa vášho výberu.
Dobrú chuť!