Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 200 g slaninky
– soľ, korenie
– olej
Kuracie prsia na slaninke
Postup:
1. Kuracie prsia osolíme a okoreníme podľa chuti.
2. Na panvici rozohrejeme olej a prsia opekáme z oboch strán, kým nezmäknú.
3. Slaninku nakrájame na tenké plátky a pridáme ju ku kuraciemu mäsu.
4. Všetko ešte chvíľu dusíme, kým slaninka nezískava zlatistú farbu.
5. Podávame teplé s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
Kuracie prsia na slaninke so sušenými paradajkami a bazalkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia (150-200 g)
- 200 g slaniny (najlepšie kvalitnej domácej, alebo údenej)
- 100 g sušených paradajok v oleji
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g parmezánu (strúhaného)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Biele víno (podľa chuti)
Postup:
- Príprava ingrediencií: Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Kuracie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ich jemne naklepte, aby sa rovnomerne prepekli. Sušené paradajky nakrájajte na menšie kúsky a cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- Slaninka: Na panvici na strednom ohni rozohrejte trochu olivového oleja. Následne položte na panvicu plátky slaniny a opečte ich do chrumkava. Po opečení slaninu vyberte a položte na papierovú utierku, aby sa zbavila prebytočného tuku.
- Kuracie prsia: Na tej istej panvici, na ktorej ste opekali slaninu, pridajte kuracie prsia. Opečte ich z oboch strán do zlatista, približne 6-7 minút na každej strane. Pripečené prsia posypte soľou, čiernym korením a strúhaným parmezánom.
- Pridanie cibuľe a cesnaku: Po opečení prsiami pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do panvice. Smažte ich, kým nezozmäknú (približne 5 minút). Potom pridajte nakrájané sušené paradajky a zmes krátko poduste.
- Deglazovanie: Ak chcete, môžete do panvice pridať trochu bieleho vína, aby ste deglazovali (odstránili pripečené časti z panvice) a zvýraznili chute. Nechajte vino úhľadne odpariť, aby zostala chutná omáčka.
- Finálne varenie: Na pripravenú zmes preložte opečené kuracie prsia, prikryte pokrievkou a nechajte ešte asi 10 minút dusiť na veľmi nízkom ohni, aby sa chute prepojili.
- Podávanie: Hotové kuracie prsia na slaninke servírujte s čerstvou bazalkou navrchu. Môžete ich podávať s grilovanou zeleninou alebo zemiakmi na masle.
Kuracie prsia na slaninke s kurkumovou omáčkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia (150-200 g)
- 150 g údenej slaniny
- 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
- 1 lyžica kurkumy
- 1 čajová lyžička karmínu (červená paprika)
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 červená paprika (na kocky)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia umyte, osušte a jemne naklepte. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Smaženie slaniny: Na panvici na strednom ohni rozohrejte trochu olivového oleja. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a opečte do chrumkava. Opečenú slaninu vyberte z panvice a odložte na papierovú utierku.
- Kuracie prsia: Do tej istej panvice pridajte kuracie prsia a opražte ich z oboch strán, kým nie sú zlatisté, približne 5-6 minút na každej strane.
- Príprava omáčky: K prsiam pridajte kokosové mlieko, kurkumu, karmín, rascu a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a nechajte na strednom ohni variť 10-15 minút, až sa omáčka zahustí.
- Pridanie papriky: Na záver pridajte kocky červenej papriky a nechajte ich variť spolu s omáčkou, aby získali jemnú chuť.
- Podávanie: Podávajte kuracie prsia na slaninke s bohatou kurkumovou omáčkou. Ozdobte čerstvým koriandrom a môžete servírovať s ryžou alebo čerstvým chlebom.
Týmto spôsobom si môžete vychutnať dve odlišné variácie kuracích prs na slaninke, ktoré očarí každého milovníka dobrého jedla!