Ak máte záujem pripraviť kuracie prsia na zemiakoch, môžete vyskúšať tento nenáročný recept:
Ingrediencie:
- 2 kusy kuracích pŕs
- 4 väčšie zemiaky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- Oregano alebo iná začinovacia zmes (napr. korenie na grilovanie alebo na kuracie mäso)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Kuracie prsia na zemiakoch
Príprava:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Zemiaky očistite a nakrájajte na hrubšie plátky.
- V miske spojte olivový olej, soľ, čierne korenie a vybranú začinovaciu zmes.
- Zemiaky dôkladne premiešajte s pripravenou zmesou oleja tak, aby boli rovnomerne pokryté.
- Uložte zemiaky na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre približne 20 minút, až kým sa nezafarbia na zlatohnedo a nezmäknú.
- V tejto dobe sa sústreďte na prípravu kuracích pŕs. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a opražte kuracie prsia z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky mäsa.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, aby si udržalo šťavnatosť.
- Servírujte kuracie prsia na zemiakoch s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou.
Prajem vám dobrú chuť! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Kuracie prsia na zemiakoch
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích prs (približne 600 g)
- 800 g zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa preference
- 4 lyžice olivového oleja
- 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Príprava:
-
Príprava zemiakov a cibule: Zemiaky očistíme a nakrájame na štvrtiny alebo menšie kocky. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky.
-
Príprava kuracích prs: Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Posypeme ich paprikou a tymiánom.
-
Teplota a olej: Na väčšej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej na strednej teplote. Pridáme cibuľu a orestujeme ju do zlata (približne 3-5 minút). Následne pridáme nasekaný cesnak a opekáme ešte 1 minútu.
-
Smaženie mäsa: Na panvicu dáme kuracie prsia a opražíme ich z oboch strán, až kým nebudú mať zlatistú farbu (asi 5-7 minút na každej strane). Potom kuracie prsia presunieme na tanier.
-
Pridanie zemiakov: Do panvice s cibuľou a cesnakom pridáme nakrájané zemiaky. Zmiešame je so zvyšnými ingredienciami a necháme variť asi 2 minúty.
-
Varič na mäso: Zalejeme zemiaky kuracím vývarom alebo vodou. Na zemiaky položíme opražené kuracie prsia. Zakryjeme panvicu pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 25-30 minút, alebo kým sa kuracie prsia a zemiaky dobre neprepečú.
-
Podávanie: Po dovarení skontrolujeme, či je mäso a zemiaky dostatočne mäkké. Servírujeme horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!