Úvod:
Kuchyňa Gemera sa pýši svojou pestrou paletou chutných tradičných jedál, ktoré získavajú priazeň mnohých milovníkov dobrej chuti. Medzi vyhľadávané recepty sa radia kuracie prsia po gemersky. Tento bezproblémový, a predsa jedinečný recept kombinuje lahodné suroviny, ktoré vytvárajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky. Kuracie mäso je šťavnaté a jemné, čo zaručuje, že si tento pokrm obľúbia všetci fanúšikovia kvalitnej kuchyne. Poďme preskúmať tri variácie tohto vynikajúceho receptu, ktoré spestria váš jedálniček a prinesú vám nové kulinárske dobrodružstvá.
Recept 1: Kuracie prsia po gemersky s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 200 g čerstvých húb (hlivy, šampiňóny alebo dubáky)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 ml smotany na varenie
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ, čierne korenie, tymián
Postup:
1) Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Osolíme a dochutíme čiernym korením podľa vlastného uváženia. Na panvici rozohrejeme olivový olej a kuracie kúsky na ňom sprudka opečieme z oboch strán do zlatistej farby.
2) Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme na jemno. Pridáme ich k mäsu a restujeme, kým cibuľa nezmäkne. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Tieto potom pridáme k mäsu a restujeme ďalších 5-7 minút.
3) Zmes prelejeme smotanou na varenie a privádzame k varu. Primiešame tymián a varíme na miernom ohni približne 15 minút, kým omáčka nezhustne. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
4) Hotové kuracie prsia s hubovou omáčkou podávame s ryžou, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.
Výhody: Tento recept je bohatý na bielkoviny, ktoré poskytuje kuracie mäso, a zároveň obsahuje výživné huby. Krémová omáčka dodáva jedlu jemnú a chutnú textúru.
Počet kalórií na jednu porciu: približne 450 kcal.
Recept 2: Kuracie prsia po gemersky so syrovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 150 g tvrdého syra (napr. ementál)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 ml smotany na varenie
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ, čierne korenie, bazalka
Postup:
1) Kuracie prsia umyjeme, dôkladne osušíme a naklepeme na tenšie plátky. Osolíme a ochutíme čiernym korením. Na panvici rozohrejeme olivový olej a kuracie plátky opekáme z oboch strán do zlatistej farby.
2) Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Pridáme ich ku kuracím prsiam a restujeme, kým cibuľa nezosklovatí. Tvrdý syr nastrúhame na jemno.
3) K prvotnému mäsu a cibuli pridáme smotanu na varenie a nastrúhaný syr. Dobre premiešame a varíme na miernom ohni, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne. Na záver pridáme nasekanú bazalku a dochutíme.
4) Kuracie prsia so syrovou omáčkou servírujeme s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvou zeleninou.
Výhody: Syr zvyšuje jedlu výraziteľnú chuť a je bohatým zdrojom vápnika. Bazalka poskytuje osviežujúci nádych a podporuje trávenie.
Počet kalórií na jednu porciu: približne 500 kcal.
Recept 3: Kuracie prsia po gemersky s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 400 g paradajok
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 lyžica cukru
– soľ, čierne korenie, bazalka
Postup:
1) Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Na panvici rozohrejeme olivový olej a kuracie kocky opekáme do zlatistej farby zo všetkých strán.
2) Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno. Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Nasekané cibuľu a cesnak pridáme k kuracím kockám a restujeme, kým cibuľa nezmäkne.
3) K zmesy pridáme nakrájané paradajky, cukor, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešame a dusíme pod pokrievkou približne 20 minút, kým paradajky nepustia šťavu a omáčka nezhustne. Nakoniec pridáme nasekanú bazalku.
4) Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou servírujeme s cestovinami, ryžou alebo zemiakovou kašou.
Výhody: Paradajky sú bohaté na vitamín C, lykopén a antioxidanty. Tento recept je ľahký, svieži a ideálny pre letné dni.
Počet kalórií na jednu porciu: približne 400 kcal.
Záver:
Kuracie prsia po gemersky predstavujú vynikajúcu voľbu pre všetkých, ktorí si potrpia na chutné a zdravo vyvážené pokrmy. Rôzne variácie omáčok umožňujú prispôsobiť si jedlo podľa vašich preferencií a súčasnej nálady. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre hubovú, syrovú alebo paradajkovú omáčku, určite budete nadšení. Tieto recepty sú jednoduché na prípravu a vhodné aj pre menej skúsených kuchárov. Tak neváhajte a vyskúšajte kuracie prsia po gemersky už dnes. Vaše chuťové poháriky vám za to budú vďačné!