Kuracie filety sú vyhľadávanou voľbou pre mnohých fanúšikov zdravej výživy. Tieto chutné kúsky sú nadmerne bohaté na bielkoviny, majú nízky obsah tuku a sú ľahko stráviteľné.
V nasledujúcich riadkoch vám ponúkneme tri jedinečné a lahodné recepty na rýchlu prípravu kuracích filetov, ktoré obohatia váš jedálniček a potešia vaše chuťové poháriky.
Recepty sú nielen zdraviu prospešné, ale aj rýchle a nenáročné na čas. Pripravte sa na kulinárske dobrodružstvo plné vyvážených chutí a objavte spôsob, ako si môžete vychutnať kuracie filety.
Recept 1: Kuracie prsia s bylinkovým a citrónovým korením
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 1 lyžička mletého korenia
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 1 lyžička sušeného oregana
– Šťava z 1 citróna
– Soľ podľa chuti
Postup:
1) V miske spojte olivový olej, prelisovaný cesnak, mleté korenie, sušený tymian, sušené oregano, citrónovú šťavu a soľ. Dôkladne premiešajte do homogénnej zmesi.
2) Kuracie prsia opláchnite a osušte utierkou. Vložte ich do marinády a uistite sa, že sú pokryté zo všetkých strán. Nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však 2 hodiny.
3) Panvicu alebo gril rozohrejte na stredne vysokú teplotu. Vyberte marinované prsia a položte ich na horúcu panvicu alebo gril.
4) Opekajte prsia z oboch strán cca 6-8 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú dôkladne prepečené. Vnútorná teplota by mala byť 74°C.
5) Po úprave preložte prsia na tanier a nechajte ich niekoľko minút odpočívať. Potom ich nakrájajte na plátky a podávajte s obľúbenou prílohou.
Výhody:
– Bylinky a citrón dodávajú kuracím prsiam sviežu a aromatickú chuť.
– Marinácia zabezpečuje, že mäso je šťavnaté a jemné.
– Jednoduchá a rýchla príprava.
Kalorická hodnota na porciu: cca 220 kcal.
2)Kuracie prsia s omáčkou z paradajok a bazalky
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kusy
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 400 g paradajok z konzervy
– 1 lyžica sušenej bazalky
– 1 lyžička cukru
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
1) Na strednom ohni rozohrejte olivový olej v panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte do sklovita, asi 5 minút. Potom pridajte prelisovaný cesnak a majte na panvici ešte 1 minútu.
2) Pridajte konzervované paradajky, sušenú bazalku, cukor, soľ a čierne korenie. Premiešajte a nechajte omáčku jemne vrieť zhruba 15 minút, kým nezhustne.
3) Opláchnite a osušte kuracie prsia. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti.
4) Na grile alebo panvici rozohrejte trochu olivového oleja na stredne vysokej teplote. Kuracie prsia položte na panvicu a opiekajte z každej strany 6-8 minút, kým sú zlatohnedé a úplne prepečené.
5) Keď sú prsia hotové, položte ich na tanier. Polejte omáčkou z paradajok a bazalky a ozdobte čerstvou bazalkou. Skvele sa hodia k vašej obľúbenej prílohe.
Výhody:
– Paradajkovo-bazalková omáčka dodáva jedlu taliansky nádych a osviežujúcu chuť.
– Omáčka je plná vitamínov a antioxidantov, najmä z paradajok a bazalky.
– Rýchla a nenáročná príprava.
Kalorická hodnota na porciu: cca 280 kcal.
3) Kuracie prsia s medovo-horčicovou glazúrou
Ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 2 lyžice dijonskej horčice
– 2 lyžice medu
– 1 lyžica sójovej omáčky
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 1 lyžička olivového oleja
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) V miske zmiešajte dijonskú horčicu, med, sójovú omáčku, sušený tymian, olivový olej, soľ a čierne korenie. Premiešajte, aby vznikla jemná glazúra.
2) Kuracie prsia umyte a osušte. Potom ich ponorte do glazúry a uistite sa, že sú rovnomerne pokryté zo všetkých strán.
3) Panvicu alebo gril rozpáľte na stredne vysokú teplotu. Pridajte kuracie prsia a opečte z každej strany 6-8 minút, kým sú zlatohnedé a dôkladne prepečené.
4) Počas pečenia potierajte prsia zvyškovou glazúrou, aby boli chutné a šťavnaté.
5) Po dopečení preložte prsia na tanier a nechajte ich niekoľko minút oddychovať. Podávajte ich s obľúbenou prílohou.
Výhody:
– Glazúra z horčice a medu pridáva kuracím prsiam zaujímavú sladkú a pikantnú príchuť.
– Vďaka glazúre zostáva mäso šťavnaté a jemné.
– Rýchla a jednoduchá príprava.
Kalorická hodnota na porciu: cca 250 kcal.
Tieto tri jedinečné recepty na rýchlu prípravu kuracích pŕs sú výborným spôsobom, ako osviežiť váš jedálniček a pridať do kuchyne nové chutové variácie.
Bez ohľadu na to, či preferujete osviežujúcu chuť citrónu a byliniek, taliansky nádych paradajok a bazalky, alebo zaujímavú kombináciu medu a horčice, tieto recepty vás určite očaria. Nielenže sú chuťovo skvelé, ale sú aj zdravé a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte ich a objavte nové obľúbené kuracie jedlá.