Materiály:
- 500 g kuracích filety
- 200 g kyslej smotany
- 1/2 šálky sušených rajčín, nasekaných
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 čajová lyžička grilovacieho korenia
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá bazalka na dekoráciu
Metóda:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie filety dôkladne umyjeme a osušíme. Osoľte ich, okoreňte čiernym korením a posypte grilovacím korením zo všetkých strán. Nechajte marinovať aspoň 20-30 minút.
- Opraženie: Na stredne silnom ohni zahrejte olivový olej na panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju, až kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Následne do panvice pridajte rozdrvený cesnak a miešajte ďalších 30 sekúnd, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa.
- Pridanie kuraciny: Do panvice s cibuľou vložte kuracie filety a smažte ich z oboch strán približne 5-7 minút, kým nie sú pekne zlaté a prepečené.
- Príprava omáčky: V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu, nasekané sušené rajčiny, sušenú bazalku a oregano. Dochutite podľa potreby soľou a čiernym korením.
- Dokončenie jedla: Keď sú kuracie filety dostatočne upečené, znížte teplotu na minimálnu a na mäso naneste pripravenú zmes kyslej smotany. Panvicu zakryte a nechajte omáčku variť ešte 5-10 minút, aby sa chute dobre prepojili.
- Podávanie: Na tanier servírujte kuracie filety pokryté kyslou smotanou a ozdobte čerstvou bazalkou. Môžete ich podávať s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Recept 2: Zapekané kuracie filety s kyslou smotanou a zeleninou
Materiály:
- 4 kuracie filety
- 300 g kyslej smotany
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 cuketa, nakrájaná na kolieska
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
- 200 g syra (napríklad eidam alebo mozzarella), nastrúhaného
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky talianského korenia
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo bazalka) na dekoráciu
Metóda:
- Príprava kuracích filety: Kuracie filety umyjeme a osušíme, následne posypeme soľou, čiernym korením a talianskym korením. Môžeme ich jemne poklepať, aby sa lepšie prepekli.
- Opraženie zeleniny: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú papriku, cuketu a mrkvu. Restujeme na strednom ohni asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne, ale zostane chrumkavá. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Príprava omáčky: V miske zmiešajte kyslú smotanu so štipkou soli a čierneho korenia. Kyslá smotana obohatí jedlo o krémovú textúru a skvelú chuť.
- Zloženie jedla: Rúru predhrejte na 180 °C. Na dno zapekacej misky najskôr uložte varenú zeleninu. Na zeleninu následne položte kuracie filety a rovnomerne na nich naneste kyslú smotanu. Nakoniec pokryte nastrúhaným syrom.
- Pečenie: Vložte zapekaciu misku do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo kým kuracie filety nie sú dostatočne upečené a syr sa krásne roztopí a získa zlatistú farbu.
- Podávanie: Po upečení nechajte jedlo trocha vychladnúť, potom ho ozdobte čerstvými bylinkami a servírujte.
Obidva recepty sú perfektné na obed alebo večeru a ponúkajú lahodnú kombináciu kuracieho mäsa a chutnej kyslej smotany, čím dodávajú jedlu jedinečnú textúru a chuť. S týmito receptami ukážete, ako jednoducho sa dá pripraviť chutné a výnimočné jedlo, ktoré si obľúbite vy aj vaši blízki.
Materiály:
– 4 kuracie filety
– 200g kyslej smotany
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ, korenie, rasca
– olej na opraženie
Kuracie filety s kyslou smotanou
Metóda:
1. Kuracie filety opečte na oleji do zlatista z oboch strán.
2. Pridajte nastrúhanú cibuľu a opražený cesnak.
3. Po chvíli pridajte kyslú smotanu a trochu vody. Dochutíte soľou, korením a rascou.
4. Nechajte dusiť na miernom ohni, kým mäso nie je jemné a omáčka sa nezhustí.
5. Servírujte s cestovinami alebo ryžou.
Dobrú chuť!