Recept 1: Kuracie filety s prosciuttom a mozarellou
Ingrediencie:
- 4 kuracie filety
- 200 g prosciutta
- 200 g čerstvej mozarelly
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvá bazalka na dekoráciu
Postup:
- Kuracie filety jemne rozklepeme a dochutíme soľou a korením.
- Na každú porciu kuracieho mäsa dáme plátok prosciutta a naň umiestnime kúsok mozarelly.
- Filety zrolujeme a zabezpečíme špajdľou alebo potravinovým špagátom.
- Na panvici na olivovom oleji zahrejeme a opečieme rolky do zlatista z oboch strán.
- Preložíme ich na plech a zapekáme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
- Podávame posypané čerstvou bazalkou. Môžeme servírovať so zmesou čerstvej zeleniny.
Recept 2: Grilované kuracie filety s prosciuttom a parmezánom
Ingrediencie:
- 4 kuracie filety
- 200 g prosciutta
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 lyžice balsamikového octu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvé bylinky (napr. tymian, rozmarín)
Postup:
- Kuracie filety umyjeme a naklepeme. Následne ich marinujeme v zmesi olivového oleja, balsamikového octu, soli, korenia a byliniek.
- Po 30 minútach marinovania ich grilujeme na grile asi 6-7 minút z každej strany, alebo pokým nebudú prepečené.
- Na gril pridáme plátky prosciutta na posledné 2-3 minúty, aby sa zohreli a skaramelizovali.
- Po ugrilovaní posypeme kuracie filety strúhaným parmezánom.
- Podávame s čerstvým šalátom alebo pečenými zemiakmi.
Recept 3: Kuracie prsia plnené prosciuttom a špenátom
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 150 g prosciutta
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g ricotty
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ a čierne korenie
- 1 lyžica olivového oleja
Postup:
- Na panvici na olivovom oleji opražíme nasekaný cesnak a primiešame čerstvý špenát. Osolíme a podusíme do mäkka.
- V miske spojíme podusený špenát s ricottou a nadrobno nakrájaným prosciuttom.
- Kuracie prsia jemne vyklepeme, dochutíme a naplníme pripravenou zmesou, potom je zrolujeme.
- Rolky obalíme v ďalších plátkoch prosciutta a zabezpečíme špajdľou.
- Pečieme v rúre na 180 °C približne 25 minút, kým kuracie prsia nie sú úplne prepečené.
Recept 4: Kuracie prsia so syrovou omáčkou a prosciuttom
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g prosciutta
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g strúhaného syra (napr. cheddar alebo gouda)
- 1 lyžica horčice
- Soľ a čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Na panvici na olivovom oleji opražíme kuracie prsia do zlatista, pričom ich osolíme a okoreníme.
- V inej panvici skombinujeme smotanu, horčicu a strúhaný syr. Miešame, až kým sa syr nerozpustí a omáčka nie je hladká.
- Ku kuracím prsiam pridáme prosciutto a zalejeme ich syrovou omáčkou.
- Podávame s cestovinami alebo ryžou.
Recept 5: Kuracie prsia s prosciuttom a parmezánovou kôrkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 150 g prosciutta
- 100 g strúhaného parmezánu
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- Soľ a čierne korenie
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
- Kuracie prsia dochutíme soľou a korením.
- Na plochu ich potrieme trochou vajíčka a obalíme v zmesi strúhanky a parmezánu.
- Na panvici s troškou oleja opražíme kuracie prsia z oboch strán do zlatista, približne 3-4 minúty.
minúty.
Recept 6: Kuracie prsia so citrónovou omáčkou a prosciuttom
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 200 g prosciutta
- 1 citrón
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Postup:
- Kuracie prsia opečieme na panvici s olivovým olejom a dochutíme soľou a korením.
- Po upečení pridáme na panvici plátky prosciutta a opečieme ich do chrumkavého stavu.
- V inej panvici zmiešame šťavu z citrónu so smotanou a premiešame. Túto zmes prilejeme ku kuracím prsiam.
- Necháme priviesť k varu a varíme približne 5 minút.
- Podávame s čerstvým chlebom alebo špagetami.
Recept 7: Kuracie prsia so syrom a prosciuttom na pečených zemiakoch
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 200 g prosciutta
- 200 g syra (napríklad mozzarella)
- 600 g zemiakov
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Zemiaky uvaríme do polomäkka, následne ich nakrájame na plátky a uložíme na plech.
- Kuracie prsia osolíme, okoreníme a obalíme v plátkoch prosciutta.
- Pokožku prsíčok môžeme potrieť olivovým olejom a položiť ich na zemiaky. Na každé prsko pridáme plátok syra.
- Pečeme v rúre pri 180 °C približne 30 minút, kým sa syr neroztopí a zemiaky nie sú chrumkavé.
- Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.
Recept 8: Kuracie prsia s prosciuttom v rakúskom štýle
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 200 g prosciutta
- 200 g syra (napríklad gouda)
- 1 pohár bieleho vína
- Soľ a čierne korenie
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Postup:
- Kuracie prsia obalíme do plátkov prosciutta a syra.
- Na panvici roztopíme maslo spolu s olivovým olejom, a kuracie prsia opečieme na strednom ohni do zlatista.
- Po opečení prsičky zalievame bielym vínom a necháme variť, až sa omáčka nezredukuje.
- Podávame so šalátom z vňaťky alebo s pečenými zemiakmi.
Tieto recepty kombinujú kuracie prsia s prosciuttom a syrom rôznymi spôsobmi, čo ponúka bohaté príležitosti pre kulinárske experimenty. Dúfam, že nájdeš niečo, čo ti vyhovuje a obohatí tvoje jedlá! Dobrú chuť!
Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 100 g prosciutta
– 100 g syra (napríklad ementál alebo parmezán)
– soľ a korenie podľa chuti
Kuracie prsia s prosciuttom a syrom
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
2. Kuracie prsia narežeme napoly, aby sme vytvorili vreckovky. Do každej vreckovky vložíme plátky prosciutta a syra.
3. Kuracie prsia dochutíme soľou a korením podľa vlastnej preferencie.
4. Vložíme kuracie mäso do pekáča a pečieme v rúre asi 25-30 minút, kým nie je mäso dôkladne prepečené.
5. Podávame s čerstvým zeleninovým prílohou alebo šalátom.
Dobrú chuť!