Kuracie prsia predstavujú vynikajúcu voľbu pre zdravú a chutnú stravu. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, majú nízkokalorický obsah a sú ľahko stráviteľné.
Kombinácia so sladkými slivkami vytvára harmonické spojenie chutí. V tomto článku vám prinášame 4 jedinečné recepty na kuracie prsia so slivkami, ktoré si obľúbite. Každý z nich je unikátny svojou prípravou a chuťou. Vyskúšajte ich a obohatte svoj jedálniček o nové, atraktívne jedlá.
Recept 1: Kuracie prsia s omáčkou zo sliviek
Suroviny:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 200 g sliviek
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 ml kuracieho vývaru
– 100 ml smotany na varenie
– 2 lyžice olivového oleja
– soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1) Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osušíme a rozkrájame na menšie kúsky. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
2) Na panvici zohrejeme olivový olej a opečieme kuracie kúsky do zlatista z oboch strán. Opečené mäso odložíme nabok.
3) V tom istom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom, pričom restujeme asi 2-3 minúty.
4) Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie segmenty. Pridáme ich k osmaženej cibuli a restujeme ďalšie 2 minúty.
5) Nalejeme kurací vývar a varíme na miernom ohni približne 10 minút, kým slivky nezačnú vylučovať šťavu a omáčka sa nezahustí.
6) Následne pridáme späť kuracie mäso do omáčky a varíme ešte 5 minút. Nakoniec prilejeme smotanu, premiešame a necháme prevrieť. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.
7) Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Prínosy: Tento recept je vychýrený pre svoju kombináciu sladkých sliviek a jemného kuracieho mäsa. Omáčka je krémová a lahodná. Jedlo je vhodné aj pre deti.
Kalorický obsah na 1 porciu: 350 kcal
2) Zapekané kuracie prsia so slivkami a syrom
Suroviny:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 200 g sliviek
– 150 g nastrúhaného syra (eidam, gouda)
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– 100 ml smotany na varenie
– soľ, mleté čierne korenie, tymián
Postup:
1) Rúru predhrejeme na 180°C. Kuracie prsia umyjeme, osušíme, ochutíme soľou a korením z oboch strán.
2) Cibuľu nakrájame na drobno a osmažíme ju na masle. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kusy. Pridáme ich k cibuli a restujeme asi 5 minút.
3) Do zapekacej misky na dno uložíme kuracie prsia. Na ne nasypeme zmes sliviek a zalejeme smotanou. Následne posypeme nastrúhaným syrom a trochou tymiánu.
4) Pečieme v rúre približne 30-35 minút, kým nie je syr zlatavý a mäso poriadne upečené.
5) Podávame so zeleninovým šalátom alebo bagetou.
Prínosy: Zapekané pokrmy sú vždy výbornou voľbou. Kombinácia kuracieho mäsa, sliviek a syra je veľmi chutná a zaujímavá. Tento pokrm je vhodný aj na slávnostné podujatia.
Kalorický obsah na 1 porciu: 450 kcal
3) Plnené kuracie prsia so slivkami a mandľami
Suroviny:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 150 g sliviek
– 50 g mandlí
– 1 vajce
– 50 g strúhanky
– 2 lyžice oleja
– soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1) Kuracie prsia umyjeme a dôkladne osušíme. Ostrým nožom spravíme hlboký zárez, ale neprekrojíme ich úplne.
2) Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nasekáme na drobno. Mandle nasekáme nahrubo. Zmiešame ich v miske.
3) Zmes sliviek naplníme do zárezov v kuracích prsiach. Okraje k sebe jemne pritlačíme, aby plnka nevypadla.
4) Vajce rozšľaháme v miske. Každé plnené kuracie prso obalíme najprv vo vajci a potom v strúhanke. Osolíme a okoreníme.
5) Na panvici zohrejeme olej a plnené prsia opečieme z oboch strán do zlatista. Potom ich preložíme na plech a pečieme v rúre pri 180°C ešte asi 20 minút.
6) Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Prínosy: Plnené kuracie prsia majú vždy efektný vzhľad a sú chutné. Slivky a mandle vytvárajú vynikajúcu sladko-slanú kombináciu. Tento pokrm je ideálny aj na slávnostný stôl.
Kalorický obsah na 1 porciu: 400 kcal
4) Kuracie prsia na slivkách s pórom
Suroviny:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 250 g sliviek
– 1 pór
– 1 cibuľa
– 2 lyžice oleja
– 150 ml kuracieho vývaru
– 2 lyžice sójovej omáčky
– 1 lyžica medu
– soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1) Kuracie prsia umyjeme, osušíme, ochutíme soľou a korením. Nakrájame ich na tenké prúžky.
2) Pór očistíme a nakrájame nadrobno, rovnako ako cibuľu. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a prekrojíme na polovice.
3) Vo woku alebo hlbokej panvici zohrejeme olej. Opražíme na ňom cibuľu a pór približne 2-3 minúty.
4) Pridáme kuracie mäso a restujeme ho asi 5 minút, kým nezhnedne. Potom pridáme slivky a opekáme ďalšie 2-3 minúty.
5) Zalejeme kuracím vývarom, pridáme sójovú omáčku a med. Premiešame a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút.
6) Podávame s ryžovými rezancami alebo ryžou.
Prínosy: Ázijská inšpirácia v tomto pokrme ponúka nové, zaujímavé chute. Slivky pekne dopĺňajú arómu póru a sójovej omáčky. Jedlo je ľahké a osviežujúce.
Kalorický obsah na 1 porciu: 380 kcal
Záver:
Dúfame, že vás naše 4 jedinečné recepty na kuracie prsia so slivkami inšpirovali. Vyskúšajte ich a sami sa presvedčte o úžasnej chuti tejto kombinácie.
Kuracie mäso je zdravé a výživné, slivky mu dodávajú jemnosť a sladkosť. Tieto recepty sú ideálne na bežný rodinný obed či večeru, ale taktiež sa hodia na slávnostné príležitosti. Dobrú chuť!