Recept 1: Kuracie prsia s špargľou a citrónovým maslom
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 250 g čerstvej špargle
- 2 lyžice masla
- 1 citrón (šťava a kôra)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- Čerstvý petržlen na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie prsia dôkladne umyjeme a osušíme. Následne ich osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Smaženie: Na pánvi zohrejeme olivový olej a následne pridáme kuracie prsia. Opekáme ich približne 6-7 minút z každej strany, kým sa pekne nezozlátia a neprepečú. Po dopečení ich vyberieme a uložíme na teplé miesto.
- Príprava špargle: Na tú istú panvicu pridáme maslo a prelisovaný cesnak. Po niekoľkých sekundách pridáme očistenú a umytú špargľu a restujeme ju zhruba 5 minút, kým nezmäkne, ale stále ostane chrumkavá.
- Dochutenie: Pridáme citrónovú šťavu a kôru, podľa chuti osolíme a okoreníme. Dobre premiešame.
- Servírovanie: Na tanier dáme kuracie prsia, na ne naložíme osmaženú špargľu a všetko prelejeme zvyšným maslom z panvice. Ozdobíme čerstvým petržlenom a podávame.
Recept 2: Grilované kuracie prsia so špargľovou salsou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 300 g čerstvej špargle
- 1 červená paprika
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Šťava z 1 limetky
- Čerstvý koriander alebo petržlen
Postup:
- Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie prsia marinujeme v zmesi olivového oleja, soli, korenia a limetkovej šťavy aspoň 30 minút.
- Grilovanie: Grilujeme na predhriatom grile alebo panvici grill asi 6-8 minút z oboch strán, alebo kým nie sú úplne prepečené.
- Príprava salsy: Na panvici ohrejeme trochu olivového oleja a na ňom restujeme nakrájanú cibuľu a papriku, až kým nezmäknú. Potom pridáme predtým pripravenú špargľu, pokrájanú na menšie kúsky, a restujeme ešte 3-4 minúty.
- Dochucovanie: Všetko dochutíme soľou, korením, limetkovou šťavou a nasekaným koriandrom.
- Servírovanie: Grilované kuracie prsia podávame na tanieri s špargľovou salsou navrchu.
Recept 3: Kuracie prsia so špargľou v smotanovej omáčke
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g špargle
- 200 ml smotany na varenie
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g parmezánu
- Soľ a čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Príprava mäsových kúskov: Kuracie prsia osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme prsia, až kým nie sú zlaté z oboch strán. Potom ich vyberieme a uložíme na teplé miesto.
- Príprava základnej omáčky: Na tej istej panvici orestujeme nasekanú cibuľu a cesnak, až sú voňavé. Potom pridáme smotanu a parmezán a miešame, kým sa syr nerozpustí.
- Pridanie špargle: Očistenú špargľu pokrájame na malé kusy a pridáme do omáčky. Varíme, kým nezmäkne, približne 5 minút.
- Dokončenie: Kuracie prsia vložíme naspäť na panvicu a varíme ešte ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Servírovanie: Podávame s čerstvým chlebom alebo cestovinami, preliate smotanovou omáčkou a posypané parmezánom.
Recept 4: Kuracie prsia so špargľou a špargľovou quinoou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 150 g špargle
- 200 g quinoi
- Príprava špargle: Na panvici, kde sa varilo rizoto, pridáme nakrájanú špargľu a varíme ju 3-4 minúty.
- Dokončenie jedla: Do rizota vložíme opečené kuracie prsia a zamiešame. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou a korením.
- Servírovanie: Jedlo podávame teplé, pričom na tanier dáme rizoto so špargľou a kuracími prsami navrchu.
- 4 kuracie prsia
- 300 g čerstvej špargle
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- Príprava marinády: V miske zmiešame med, horčicu, olivový olej, soľ a korenie až vznikne homogénna zmes.
- Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie prsia ponoríme do marinády a necháme ich odležať aspoň 30 minút.
- Príprava špargle: Na panvici orestujeme umytú špargľu na olivovom oleji približne 5 minút, kým nezmäkne.
- Pečenie kuracích prsníkov: Na grile alebo v panvici opekáme marinované kuracie prsné filety 6-8 minút z každej strany, kým nie sú prepečené.
- Servírovanie: Na tanier naservírujeme špargľu a na ňu kladieme kuracie prsia. Môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami.
- Dokončenie: Odstavíme z ohňa a vmiešame nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame.
- Servírovanie: Na tanier naservírujeme rizoto, na vrch položíme kuracie prsia a posypeme čerstvými bylinkami.
Je pripravená a jemná. Sledujeme, aby sa nezlepila a nespálila.
Recept 8: Kuracie prsia s medom a horčicou na špargli
Ingrediencie:
Postup:
je jemná. Pridáme špargľu a varíme ešte niekoľko minút, kým úplne nezmäkne.
Tieto sedem receptov na kuracie prsia so špargľou ponúka rôzne metódy prípravy, ktoré môžete kombinovať a prispôsobiť svojim preferenciám. Každý recept má svoj osobitý charakter a chuť, pričom špargľa dodáva jedlám sviežu zelenú príchuť. Prajeme vám dobrú chuť!
Budeme potrebovať:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 200g zelených špargľov
– 2PL olivového oleja
– soľ a čierne korenie podľa preferencií
Kuracie prsia so špargľou
Postup:
1. Kuracie prsia osolíme a okoreníme podľa chuti.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a prsia opekáme z oboch strán približne 5-7 minút.
3. Počas pečenia nakrájame špargľu na menšie kúsky a pridáme ju k mäsu.
4. Ku kuraciemu mäsu pridáme špargľu a dusíme spolu ďalších 5 minút.
5. Podávame ako hlavnú misku s prílohou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!