Potrebujeme:
– 4 kuracie filé
– 2 polievkové lyžice horčice
– 2 polievkové lyžice medu
– 1 polievkovú lyžicu masla
– Soľ a korenie podľa vkusu
Kuracie filé v horčicovo medovej omáčke
Postup:
1. Kuracie filé dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
2. Na panvici zahrejeme maslo a filé opečieme z každej strany.
3. Do panvice pridáme horčicu, med, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame a necháme na miernom ohni variť približne 10 minút, kým omáčka nezhustne.
4. Podávame teplé s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
Recept 1: Kuracie filé v horčicovo medovej omáčke s bylinkami
Ingrediencie:
- 500 g kuracích filé
- 3 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica balzamikového ocotu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať a tymián na dekoráciu
Postup:
- Na začiatku zmixujeme marinádu. V miske zmiešame dijonskú horčicu, med, nasekaný cesnak, olivový olej a balzamikový ocot. Dobre premiešame.
- Kuracie filé umyjeme a dôkladne osušíme. Následne ich ponoríme do horčicovo-medovej marinády, obalíme a necháme marinovať aspoň 30 minút. Najlepšie je nechať ich marinovať cez noc v chladničke na lepšie prepojenie chutí.
- Po marinovaní rozpálime panvicu na strednom ohni a pridáme trochu oleja. Kuracie filé opražíme z oboch strán, kým zhnednú a sú prepečené. Celkový čas pečenia je približne 10-15 minút, v závislosti na hrúbke mäsa. Po opečení ich prenesieme na tanier a prikryjeme, aby ostali šťavnaté.
- Do panvice, kde sa opekali kuracie filé, pridáme zvyšok marinády. Necháme ju zovrieť a varíme na miernom ohni asi 5 minút, kým sa omáčka zahustí. Podľa chuti môžeme pridať soľ a čierne korenie.
- S omáčkou polejeme kuracie filé a ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a tymiánom. Prílohou môže byť ryža, zemiaky alebo grilovaná zelenina.
Recept 2: Kuracie filé v horčicovo medovej omáčke na zeleninovom podklade
Ingrediencie:
- 600 g kuracích filé
- 4 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa vkusu
Postup:
- Začíname marinovaním kuracích filé. V miske kombinujeme med, horčicu, sójovú omáčku a nasekaný cesnak. Kuracie filé dôkladne obalíme touto zmesou a necháme marinovať aspoň 30 minút.
- Medzitým pripravíme zeleninový podklad. Cibuľu a papriku nakrájame na jemné kusy, cuketu na kolieska. Na veľkej panvici alebo wok panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme asi 3-4 minúty. Potom pridáme papriku a cuketu a pokračujeme v restovaní, kým zelenina nezmäkne. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na inej panvici opražíme marinované kuracie filé na strednom ohni. Smažíme ich 6-8 minút z každej strany, kým nezhnednú a sú dobre prepečené.
- Keď sú kuracie filé hotové, pridáme ich na zeleninový podklad a polejeme zvyškom marinády. Necháme všetko spolu dusiť ešte asi 5 minút.
- Hotový pokrm podávame teplý. Môžeme ho posypať čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo koriander, na osvieženie chuti.
Recept 3: Rúrou pečené kuracie filé v horčicovo medovej omáčke so zemiakovou kašou
Ingrediencie:
- 800 g kuracích filé
- 4 polievkové lyžice medu
- 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice
- 1 citrón (šťava z citrónu)
- 3 strúčiky cesnaku
- 600 g zemiakov
- 100 ml smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice masla
- Soľ, korenie a čerstvý rozmarín na dochutenie
Postup:
- Predhřejte rúru na 200 °C. V miske zmiešajte med, horčicu, citrónovú šťavu a pretlačený cesnak. Touto marinádou dôkladne potrite kuracie filé a nechajte ich marinovať, ak máte čas, ideálne niekoľko hodín.
- Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zlejte vodu, pridajte maslo a smotanu na varenie a rozmixujte do hladkej kaše. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
- Kuracie filé s marinádou uložte na plech a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, kým sú dobre prepečené a zlatohnedé. Po upečení ich vyberte a nechajte chvíľu odpočívať.
- Podávajte kuracie filé na tanieri polejú horčicovo-medovou omáčkou a vedľa zemiakovú kašu. Ozdobte čerstvým rozmarínom, ktorý jedlu dodá nádhernú arómu.
Tieto recepty na kuracie filé v horčicovo medovej omáčke sú jednoduché na prípravu a ponúkajú výnimočnú kombináciu chutí a textúr. Užite si ich!