Recept: Kuracie stehná dušené s toskánskym kelom podávané na bylinkových haluškách.
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 1 veľká hlávka kelu
- 500 g halušiek
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička rozmarínu
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
Kuracie stehná dušené s toskánskym kelom na bylinkových haluškách
Postup:
- Kuracie stehná ochutíme soľou a čiernym korením a opražíme ich na horúcej panvici s olivovým olejom z oboch strán, kým nezískajú zlatistý vzhľad. Následne ich preložíme na tanier.
- Na veľkej panvici zahrejeme olivový olej a orestujeme upravený cesnak s tymianom a rozmarínom, až kým sa cesnak len jemne nerozvoňá v oleji.
- Pridáme nasekaný kel a na miernom ohni dusíme, kým nezjemnie.
- Medzitým varíme halušky v osolenej vriacej vode, až kým nezmäknú. Potom ich dobre scedíme.
- Až je kel dostatočne zmäknutý, pridáme opražené kuracie stehná a dusíme všetko dohromady ešte niekoľko minút, aby sa chute prepojili.
- Podávame dušené kuracie stehná s toskánskym kelom na polievkových tanieroch s haluškami posypanými bylinkami.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 4 kuracie stehná (s kožou alebo bez)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (ideálne červená) – nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku – nasekané
- 200 ml kuracieho vývaru
- 200 g toskánskeho kelu (alebo kapusty)
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného tymianu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón (šťava a kôra)
Na halušky:
- 500 g zemiakov – uvarených a roztlačených
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava kuracích stehien:
- Na panvici rozohrejte olivový olej. Kuracie stehná osolte a okoreňte, potom ich opražte z oboch strán, kým nezískajú zlatistý tón.
- Stehná vyberte a na tej istej panvici orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte nasekaný cesnak a na krátku dobu opražte, aby nezhnedol.
-
Dusenie:
- Do panvice vráťte kuracie stehná, vlejte kurací vývar a citrónovú šťavu. Pridajte toskánsky kel, oregáno, tymian a dochuťte soľou a korením podle vlastnej chuti.
- Prikryte a nechajte dusiť na miernom plameni približne 30-40 minút, kým sa kuracie stehná nezjemnia.
-
Príprava halušiek:
- Zemiaky rozpučte a zmiešajte s múkou, vajcom a soľou. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo homogénne cesto.
- V hrnci priveďte vodu do varu a pomocou lyžice formujte malé knedličky, ktoré vkladajte do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú pripravené (asi 3-5 minút varu). Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
-
Servírovanie:
- Na taliar servírujte halušky, na ktoré naložíte dušené kuracie stehná s kelom. Všetko môžete pokvapkať citrónovou šťavou a posypať nasekanou petržlenovou vňatou.
-
Podávanie:
- Celý pokrm podávajte teplý, môžete pridať aj čerstvý chlieb alebo hrianky.
Dobrú chuť!