Horné kuracie stehná. Niekedy naozaj neviem, čo pripraviť mojim deťom, tak sa odvážim experimentovať s rôznymi príchuťami a kombináciami, do ktorých zapracovávam rôzne kusy a plátky mäsa. Dnes by som vám chcela predstaviť jeden z mojich obľúbených receptov, a to hneď v troch variantoch.
Na čo budeme potrebovať: – Recept – horné kuracie stehná
- 8 ks horných kuracích stehien,
- 500 g syra (čedar),
- 3 vajíčka,
- rastlinný olej,
- kuchynská soľ,
- chili (podľa vašich preferencií),
- 200 ml smotany na varenie,
- 2 poháre hladkej múky,
- 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku.
Horné kuracie stehná
Tento recept je veľmi rýchly a prakticky na jeho prípravu nepotrebujete nič špeciálne. Príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne každá kuchárka. Ukážeme si, ako rýchlo a bez problémov pripravíme tento pokrm.
- V miske si rozšľaháme vajíčka, smotanu a pesto. Odporúčam dôkladne premiešať.
- Horné kuracie stehná obalíme múkou, potom vajíčkom a nakoniec nastrúhaným syrom.
- Dôkladne vymastíme pekáč a vložíme doň naše kuracie stehná. Nalejte zvyšok vajíčka, ak vám po obaľovaní ostalo. Lejte pomaly, aby ste neoddiali strúhanku od kuraťa.
- Odporúčam zakryť plechom alebo alobalom.
- Spolu pečieme približne 60 minút pri teplote 180 stupňov.
TIP: Pred koncom pečenia odkryjem zapekaciu misu a zvýšim teplotu na 250 stupňov, aby bola koža na kuracích stehnách chrumkavejší.
Rýchle a jednoduché, čo poviete? Pozrime sa teda na druhý skvelý recept.
2) Horné kuracie stehná – druhý recept s cícerom
Tak ako som spomínala vyššie, teraz vám ukážem, ako si môžete pripraviť horné kuracie aj iným spôsobom.
K tomuto receptu potrebujeme:
- 4 ks kuracích stehienok
- 1 veľká cibuľa
- 700 g cíceru (používam ten z plechovky)
- čerstvá petržlenová vňať
- maslo
- mlieko
Marináda:
- 2 dl bieleho jogurtu
- 0,4 dl rastlinného oleja
- 1 ČL papriky
- 0,5 PL salsy (soci alebo pretlak)
- kuchynská soľ
- 1 PL mletej kurkumy
Príprava kuracích stehien s cícerom
- Štyri veľké kuracie stehná dôkladne umyjeme a nakrájame ich na tri kusy, pričom ponecháme mäsitú časť, časť s kosťou a zbytok. Proste pokrájame tak, ako nám to príde najjednoduchšie. Gazdinky vedia 🙂 Ak nie, tak môžete nechať celé, je to na vás.
- Marináda:
Marinádu pripravíme tak, že v miske zmiešame jogurt, jednu polievkovú lyžicu kurkumy, papriku, 1/2 salsy, pol dcl oleja a soľ podľa chuti. Ja som osobitne pridala trošku mletého čierneho korenia na každé stehno, dala štipku soli. Do marinády vložíme mäso a poriadne premiešame. Odporúčam nechať marinovať v chladničke 2 až 3 hodiny, ja to často nechávam cez noc. - Cícerové pyré pripravíme nasledovne:
Na panvici osmažíme väčšiu cibuľu na oleji a troche másla. Cibuľu osolíme a pridáme k nej pokrájanú petržlenovú vňať. Pražíme v hrnci asi 10 minút a potom pridáme cícer. Ten varíme približne 10 minút. Pridala som trošku mlieka a všetko rozmixovala ponorným mixérom. Môžete zjemniť maslom. - Nakoniec mäso na panvici prudko opražíme. Niekedy používam elektrický gril, je to chutnejšie a jednoduchšie. Kto má gril, určite odporúčam.
Ako vidíte, toto jedlo je veľmi jednoduché a chutné. Nie je to nič zložité. Poďme na ďalší skvelý recept…
na tretí recept
3) Hornej kuracie stehná – tretí recept s galantínom
Tento recept je o niečo dlhší, no je považovaný za najlepší a najchutnejší zo všetkých. Odporúčam venovať sa dôkladnému príprave plnky, naozaj sa to vyplatí. Uvidíte, oblížete si všetky prsty a po jedle nezostane nič na tanieri. Tento recept je dokonca ocenený michelínskou hviezdou.
- hornej kuracie stehná
- kuchynskú soľ
- mleté čierne korenie
Na faš:
- 1 – 2 ks kuracej pečene
- soľ
- čierne korenie
- ľad
- sladkú smotanu (jeden kelímok)
Plnka:
- mielko
- vajnce
- 1 ks rožku
- soľ
- čierne korenie
- vajíčka (podľa potreby)
- 1 ks kuracia pečeň
- pažitka
- kapia alebo chilli (podľa preferencie)
Príloha:
- cibuľa
- cesnak
- mrkva
- špenát
Postup prípravy kuracích horných stehien
Tento recept si vyžaduje o niečo viac času na prípravu, ale s jeho zvládnutím by som nemal problém ani za hodinu, teda verím, že ani pre vás to nebude prekážkou.
- Odkosťte horné kuracie stehná (nemusíte všetky – pokračujte v čítaní), prípadne si zakúpte už vykostené. Je na vás, koľko kuracích stehien chcete použiť. Zvyšok plnky alebo fasu môžete využiť neskôr.
Kuracie stehná nakrájame na menšie kusy, ktoré ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Potom ich vložíme do mixéra (alebo do mixéra na ponorenie v miske) a pridáme 1-2 kusy kuracej pečene. Nie je potrebné krájať, mixer si s tým poradí. Do mixéra pridáme kocky ľadu alebo veľmi chladnú vodu.
. - Mixujte na maximálnych otáčkach, aby ste neprehriali mixer. Ak nemáte dostatočne silný mixér, pridajte trošku vody. Robí sa to preto, že ak pridáte niečo chladné pri mixovaní, vznikne jemná, akoby maslová nátierka z mäsa – niečo ako pyré. Kocky ľadu môžete aj rozbiť kladivkom a pridať do mixéra, je to na vás.
- Akonáhle vytvoríte túto pastu, natrieme ju na vykostené stehná (je dobré mať viac stehien). Medzitým na panvici osmahnem cibuľku a pridám mrkvu, špenát a cesnak. Zeleninu ako špenát a mrkva vyberte, aby sa nerozvarila. Nechajte ju na panvici maximálne 10 minút.
. - Potom do hrnca pridajte našu roládu s plnkou a nechajte ju jemne povariť. Predtým, než ju tam vložíte, môžete pridať mrkvu alebo špenát. Niekedy to nedávam hneď, ale len na konci varenia, ako prílohu. Nezabudnite ešte z vrchu osoliť a okoreniť našu mäsovú roládu.
- Varíme približne 10 až 20 minút v závislosti od veľkosti mäsa. Ako som spomínal, na konci vyberte mäso a pridajte do výpeku špenát alebo mrkvu, alebo ich môžete pridať aj spoločne s mäsom. Takto si jednoducho pripravíte prílohu spolu s mäsom.
Tento recept je o niečo zložitejší na prípravu a pochopenie, no verím, že ste ho plne zvládli.
Musíte uznať, že tento recept je naozaj lahodný a stojí za vyskúšanie.
Neváhajte a napíšte nám na konci váš komentár k jednému z receptov (kuracie stehná horné). Alebo ste skúsili pripraviť všetky tri?
Dobrú chuť vám prajem.
Nezabudnite sa pozrieť na aj tento recept: kuracie stehná na štave.
Vyskúšajte aj tento video recept, ktorý vám veľmi odporúčam.
Určite! Tu je stručný prehľad troch receptov na horné kuracie stehná:
Recept 1:
- Ingrediencie: 8 kuraciestehná z hornej časti, 500 g syra cheddar, 3 vajíčka, rastlinný olej, soľ, mletý chilli, 200 ml smotany na varenie, 2 šálky múky, 1 čajová lyžička medvedieho cesnaku.
- Postup prípravy spočíva v premiešaní vajec, smotany a medvedieho cesnaku v mise, obaľovaní kuracích stehien v múke, vajciach a nastrúhanom syre, umiestnení ich do pekáča a pečení pri teplote približne 180°C po dobu 60 minút. Pre dosiahnutie chrumkavej kôrky sa odporúča zvýšiť teplotu na 250°C.
Recept 2:
- Ingrediencie: 4 kuracie stehná, 1 veľká cibuľa, 700 g konzervovaného cíceru, petržlen, maslo, mlieko, zložky na marinádu.
- Príprava sa skladá z marinovania kuracích stehien v zmesi jogurtu, korenia a oleja, vytvárania kaše z osmahnutej cibule, cíceru, petržlenu a mlieka a následnom grilovaní alebo opekaní kuracieho mäsa.
Recept 3:
- Ingrediencie: kuracie stehná hornej časti, kuchynská soľ, mleté čierne korenie, faš (plnka), prílohy.
- Postup zahŕňa odstránenie kosti z kuracích stehien a vytvorenie pasty premiešaním kuracieho mäsa s ľadom (alebo studenou vodou). Mäsová pasta sa následne nanáša na stanovené stehná, zavinie sa a varí spoločne so zeleninou a zvyšnou plnkou. Jedlo sa servíruje s prílohami ako cibuľa, cesnak, mrkva a špenát.
Chcem zdôrazniť, že tieto recepty sú uvedené na základe vašich požiadaviek. Prajem vám dobrú chuť pri varení!