Kuracie stehná na štave

Kuracie stehná na štave môj originálny receptík. Neváhajte a uvarte si túto delikatesu. 🙂
Tieto receptíky zvládne každá gazdiňka a zabetie vám len pár minút. A muž vás za to doma vyobíma, ako nikdy predtým. 

Kuracie stehná na štave

Tento prvý recept mám od svojej babky tak dúfam že vám bude chutiť.

Budeme potrebovať:

  • 1 kus celého kurčaťa alebo kuracie stehná
  • 1 kus cibuľky (môžu byť aj dve)
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 PL soli
  • 50 ml oleja (slnečnicový olej)
  • 300 ml mlieka (môže by aj domáce ak máte)
  • 500 gramov hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 ks bobkového listu

Postup – Kuracie stehná na štave

Kurča celé vykostíme a umyjeme, avšak môžeme kúpiť aj vokostené je to na vás. Kosti, ktoré nám ostali po vykostení môžeme použiť na kurací vývar. Avšak ja niekedy používam kosti pri mäse a potom ich vyberám. Tak je šťava silnejšia a môžem jej spraviť trocha viac.

Mäsko si nakrájate na stredne väčšie kúsky také podľa vašej chuti. Mäso dostatočne osolíme a medzi tým si na panvici rozpečieme olej do ktorého pridáme nakrájanú cubuľku. To jemne orestujeme a dáme ju do nádoby na pečenie. Následne pridáme naše osolené kúsky kuraťa. Taktiež pridáme papriku.

Nádobu s mäsom dáme ro rúry a len jemne ju prepečieme fakt len jemne. Na pár minút podľa oka. Len aby sa zvrchu trocha mäsko spravilo môžete aj viac je to na vás. Ale ja pečiem len trocha.

Podlejeme vodou a dusíme v prikryjte nádobe. Ak sa nám mäso už takmer spravilo tak si ho vyberieme. V mlieku si rozmiešamé hladú múku a vlejemu k mäsu. Dáme zovriete premiešame a pred koncom pridáme smotanu na verenie. Dochutíme podľa gusta a je to.

Ako príloha môžu byť zemiaky, ryža alebo cestoviny. Dobrú chuť

2) Kuracie stehná na štave  – Druhý recept

Opäť jednoduché a chutné jedlo na každý deň. Taktiež skvelé ako to prvé.

Budeme potrebovať: (všetko ideme pridávať od oka)

  • kuracie stehná (alebo pláty, alebo len kuracie prsia je to na vás)
  • olej
  • maslo
  • cesnak
  • cibuľka
  • soľ
  • vegeta
  • čierne korenie (mleté aj celé)
  • trocha mlieka (2 poháre)
  • hladkú múku
  • petržlenovú vňať (ideálne čerstvú)
  • horčina jemná
  • sójová omáčka
  • slovenské ryža
  • červená sladká mletá paprika
  • grilovacie korenie

Postup:

Vidíte že je potrebné k jedlu trocha viac ingrediencií, ale napríkald sójovú omáčku alebo horčicu či petržlenovú vňať nemusíte použiť. Sú to len také menšie doplnky k jedlu.

Naporcujeme kura na menšie kúsky alebo si kúpime kuracie prsia a len ich narežeme.
Do panvici si dáme kvapku oleja, a lyžicu dve masla. Masielko jemne roztopíme a pridáme na kúsky poslekanú cibuľku. Tú pomaly orestujeme aby sa nám maslo nespieklo.

Pridáme taktiež kuracie kúsky a následne na silnom plameni ho rýchlo orestujeme. Mäslo osolíme a okoreníme mletím kčierný korením tak 2-5 minút smažíme.

To všetko dáme do nádoby na pečenie, pridáme štipku grilovacieho korenia, čierne korenie celé, soľ, vegetu, papriku. Môžete pridať ešte na koleska nakrájaný cesnak. Dáme jemne zohriať do rúry a po zohraití a jemnom pripečení podlejeme vodou (to je to kúzlo že mäško jemne pripečieme a až potom ho podlejeme, aj 240 stupňov celzia).

Ak sa nám mäsko spravilo vyberieme ho a pridáme doň múku rozmixovanú s mliekom. Trocha horčice tak lyžicu dve. Môžete pridať aj sójovú omáčku alebo tekuté magi.

Dáme maso naspäť a počkáme kým sa spraví. Tesne pred koncom pridáme na zjemnenie maslo a smotanu na varene.
Podávame s ryžou a posypeme na tanieri mäsko čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

3) Videorecept: Kuracie stehná na štave

Aj tento video recept je fájn. Odporúčam pozrieť do konca.

Šťavnaté pečené kuracie stehná v marináde | Recept na marinované kura, ktorý zvládne každý!

 

4) Recept na kuracie prsia na štave

Na prípravu kuracích pŕs na štave budeme potrebovať:

  • 4 kúsky kuracích pŕs (bez kostí)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 citrón
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian alebo rozmarín
  • 1 pohár kuracieho vývaru

Postup prípravy:

1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnaké kusy. Potom každý kúsok posolíme a okoreníme.

2. Do panvice pridáme 2 lyžice olivového oleja a necháme ho rozohriať na stredne vysokú teplotu.

3. Kuracie pŕsia opečieme na panvici z každej strany asi 2-3 minúty, kým nie sú zlatisté.

4. Do panvice pridáme ošúpaný a nakrájaný cesnak a čerstvý tymian alebo rozmarín. Všetko premiešame a pridáme šťavu z jedného citrónu.

5. Nalejeme pohár kuracieho vývaru a necháme zmes povariť asi 20 minút, kým sa prsia uvária do mäkka a šťava zredukuje na polovicu.

6. Kuracie prsia nakrájame na plátky a podávame na tanieri s tekutinou – to je naša šťava. Ak chcete, môžete pridať aj bazalku alebo iné bylinky na ozdobenie.

Dobrú chuť!

 

5) Delikátny recept na kuracie prsia na stave

Tu je môj originálny recept na kuracie stehná na štave:

Budete potrebovať:

  • 1 kus celého kurča alebo kuracie stehná
  • 1 cibuľku
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžicu soli
  • 50 ml oleja (slnečnicového)
  • 300 ml mlieka
  • 500 gramov hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 kusy bobkového listu

Postup:

  1. Kurča celé vykostite a dôkladne umyte. Ak sa rozhodnete použiť kuracie stehná, nemusíte ich vykostovať.
  2. Mäso nakrájajte na stredne veľké kúsky podľa svojho gusta.
  3. Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľku. Orestujte ju dozlatista.
  4. Do nádoby na pečenie dajte orestovanú cibuľku a pridajte kúsky kuracieho mäsa. Pridajte aj mletú sladkú papriku.
  5. Nádobu s mäsom dajte do rúry a jemne ho prepečte. Stačí len na pár minút, aby sa zvrchu trochu spravilo.
  6. Podlejte vodou a dusíme v prikrytej nádobe.
  7. Keď je mäso takmer hotové, vyberte ho z nádoby. V mlieku rozmiešajte hladkú múku a pridajte ju k mäsu. Premiešajte a nechajte zovrieť.
  8. Pred koncom pridajte smotanu na varenie a dochuťte podľa svojho gusta.
  9. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú zemiaky, ryža alebo cestoviny.

Dúfam, že Vám tento recept chutí a vychutnáte si lahodné kuracie stehná na štave. Prajem príjemné varenie a výbornú chuť!

 

Kalorické hodnoty

Energetická hodnota 712 kJ
kcal 213
Bielkoviny 21 g
Sacharidy 1,3 g
Tuky 4 g
Cukry
  2 g
Transmastné kyseliny
Mononenasýtené
Polonenasýtené
Cholesterol
Vláknina
Soľ
Voda
Vápnik
PHE 1 375 mg

Percentuálny podiel

Bielkoviny 82,25%
kcal 17,30%
Bielkoviny 5,82%

Vitamíny

Vitamín B

Minerály

Selen  

 

Vplyv na zdravie – kuracie stehná na štave

Prečo by ste mali jesť kuracie stehná na štave alebo iné alternatívy kuracieho mäsa?
Už od stáročia je naš genetický kód nastavený na mäsitú stravu.
Práve konzumácia mäsa podporuje tvorbu svalov a má pozitívny vypl na vaše bunky.

Áno mäso ma dobrý vpyv na na chudnutie.
Všetci čo sa snažia chutnúť tak vynechajú mäso a začnu ho nahrádzať syrom.

To je vo väčšine prípradom problém lebo veľa priduktov bez tuku alebo fit, slim obsahujú nezdravé látky a umelé doplnky, ktoré im v konečnom dôsledku ubližuju viac ako tuk. Preto odporúčame konzumovať radšej nízkotučné produkty a jedlá.

Nevynáchavajte kuracie alebo morčacie mäso z jedálnička. Šalát s kuracím mäsom je skvelým rišením. Mäso vám narodiel od iných produktov dodá veľa energie a podstatne vás viac zasýti.

Mäso ma dobrý vpylv na metabolizmus.

 

Kuracie stehná na štave sú mojím najobľúbenejším receptom, ktorý robím hádam každú nedeľu. Rozhodol som sa s vami podeliť o moje dve recepty na prípravu kuraťa na štave.

Je to ako všetko vo varení veľmi jednoduché skutočne nič zložité. Uvidíte že si tieto dve recepty si zamilujete a budete ich tiež variť častejšie. Tak ako varím ja a aj mojí známi, ktorím som povedal o tíchto skvelých receptíkoch.

Než by sme prešli k varenie a príprave rád by som povedal pár slov ako vyštudovaný kuchár. Dbajte na to aby ste nepresoľovali alebo neprekorenili jedlo. Vždy len “štipku” pridávajte a doveďte jedlo k dokonalosti.
Tak teda poďme na to. A neváhajte mi nechhať nejaký komentár pod článkom. Budem rada a všetky si prečítam. 

Kuracie stehná na štave sú lahodnou a populárnou pochúťkou. Možno sa tešíte na to, že si ich pripravíte podľa svojho obľúbeného receptu. Nie je nič lepšie, ako dopriať si túto delikatesu doma s rodinou. Postup je pomerne jednoduchý, takže sa nebudete musieť trápiť dlho v kuchyni.

 

Záver: Kuracie stehná na štave

Varenie, pečenie grilovanie čokoľvek spojené s jedlom je v skutku umienie. Nejedná sa len o “harmóniu chuti” ide to že jedlo by malo byť tvorné s láskou. To čo veľa kuchárom chýba je cit pre umenie a tým pádom aj cit pre varanie ako spomínam.

Príchodom do reštaurácie, alebo akéhokoľvek podniku by sme mali vedieť že nám bude alebo by malo byť naservírované umenie jedla. Mnoho kuchárov nedáva srdce a lásku do varenia a preto je jedlo robené niekedy ako na pase. A to je veľká chyba. To všetko sa odrazí na chuti, aróme ale aj vôni jedla. Lebo nie len oči chutnávajú prvé ale aj naše receptory, ktoré máme v nose.

 

Na to by sme pri jedle nemali zabúdať. Dbať na každý detail je nie len o dokonalosti, ale aj elegancii. Preto pevne verím že si na týcho jedlách dáte záležať a dovediete ich o dokonalosti. Nie je nič krajšie než že vás váš muž pochváli za to ako chutné a skvelé jedlo ste navarila. Ten pocit zadosť učinenia je pozlátko na duši.

Dobrú chuť vám prajem a neváhajte  využiť aj našé kalorické hodnoty či blog s ďalšími skvelými receptami.

Similar Posts

7 Comments

  1. Vika píše:

    Skvelý recept, oceňujem to že si pridala aj kalórie a ten záver je výnimočný. 🙂

  2. Lila píše:

    Nemám čo dodať, dobre sa mi varilo.
    Ja krucacie prsia spečiem a potom pridám štavu alebo ich niečím podlejem. Takže to robím podobne Lucka.

  3. Mima píše:

    Za mňa spokojnosť.
    Podľa receptu sa mi varila veľmi dobre. A rodinka bola spokojná s obedom.
    Ďakujem. 🙂

  4. Sandra píše:

    Oceňujem že je téma kuracích pŕ na štave rozobratá do hĺbky.
    Je dobre čítať viac receptov a vybrať si ten najlepší. 🙂

  5. Marienka píše:

    Ja tento recept pripravujem takto:

    Prv si očistím kuracie prsia, tak aby som ich zbavila vody po umytí.
    Takže ich osuším a nakrájam. Po nakrájaní ich niekedy opäť umyjem, ale to je taká moja malá choroba.
    Dám do panvice trocha leja buď slnečnicový alebo olivový a spečiem kuracie kúsky. Stehná teda môže ísť aj v celku.

    Hneď pokorením a osolím, tak ako zvyknem.
    Dopečiem a pridám kocku zmrznutého masla.
    Potom pridám troška vody alebo vývaru. Niekedy zvyknem pridať aj mlieko ale to je potom šťava trocha sladkejšia. Tak potom ja lepšie zvoliť smotanu na varenie.

    Povarím zredukujem šťavu. Pridám troška múky a zahustím.
    Potom necháme dovrieť a dochutím korením a soľou.
    Prílohu zvyknem dávať ryžu.
    Vďaka 🙂

    1. Dida píše:

      Marienka ja to pripravujem úplne rovnako ako ty.
      Ryžu však robím v rúre. Ale zvyknem zvoliť tarhoňu. Aj tú niekedy robím v rúre. Je to ľahšie a praktickejšie.

      Kuracie prsia na šťave sa dajú robiť aj v rúre a nie len na panvici.
      A teda si hlavné mäso aj prílohu môžete na raz spraviť v rúre. A je to rýchlejšie a šikovnejšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *