Tu je recept na kuracie stehná Marengo:
Suroviny:
- 4 kusy kuracích stehien
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 mrkva, nakrájaná na malé kúsky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké pásiky
- 1 konzerva (400 g) nakrájaných rajčín
- 1/2 pohára červeného vína
- 1/2 pohára kuracieho vývaru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Surová ryža na podávanie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kuracie stehná Marengo
Postup:
- Na začiatok si pripravte všetky potrebné suroviny.
- Kuracie stehná osolte a okoreňte.
- Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a opečte stehná z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a odložte na stranu.
- Do panvice pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú.
- Pridajte mrkvu a papriku a orestujte ich asi 5 minút, kým sa zjemnia.
- Znova pridajte kuracie stehná do panvice spolu s nakrájanými rajčinami, červeným vínom, kuracím vývarom a paradajkovým pretlakom. Zmiešajte dohromady.
- Nádobu pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti a privarte na miernom ohni asi 30 – 40 minút, kým je kuracie mäso mäkké a šťavy sa načas okysličia.
- Počas varenia môžete pripraviť ryžu podľa pokynov na obale.
- Keď je jedlo hotové, podávajte ho so surovou ryžou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (môžu byť aj vykostené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 200 g rímskej (alebo inej) papriky, nakrájanej na prúžky
- 200 g huby, nakrájané na plátky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky (alebo 1 plechovka nakrájaných paradajok)
- 1 pohár bieleho vína (môže byť aj kurací vývar)
- 1 lyžicu sušenej bazalky
- 1 lyžicu sušenej tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa: Kuracie stehná opláchnite a osušte. Osolte a okoreňte podľa chuti.
-
Smaženie: V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Kuracie stehná osmažte z oboch strán dozlatista (približne 5-7 minút z každej strany). Potom stehná vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava zeleniny: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte papriku a huby, a smažte ďalších 5 minút.
-
Pridanie paradajok a vína: Do panvice pridajte nakrájané paradajky a biele víno (alebo kurací vývar). Nechajte variť niekoľko minút, aby sa zložky spojili.
-
Opäť vložte kuracie stehná: Kuracie stehná vráťte späť do panvice. Pridajte sušenú bazalku a tymián. Zakryte a nechajte dusiť na nízkej teplote približne 30-35 minút, alebo pokiaľ nie je mäso úplne prepečené a jemné.
-
Podávanie: Hotové kuracie stehná Marengo podávajte s cestovinami, ryžou alebo chlebom. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!