Tu je jednoduchý návod na kuracie stehná s vynikajúcim cesnakom:
Suroviny:
- 4 kuracie stehná
- 4 strúčiky cesnaku (ak máte radi výraznejšiu dochuť, môžete pridať aj viac)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa preferencie
- čerstvá petržlenová vňať
Kuracie stehná s cesnakom
Pokyny:
- Opláchnite kuracie stehná pod prúdom vody a vysušte ich servítkou.
- Ošúpte cesnak a jemne ho nasekajte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej, potom pridajte nasekaný cesnak. Nechajte ho pražiť na nízkej teplote asi 1 minútu, aby zostal svetlý a nezhorel.
- Na panvicu pridajte kuracie stehná a opražte ich z oboch strán do zlatista.
- Kuracie stehná dochuťte soľou a korením. Môžete použiť aj čierne korenie, sladkú alebo pálivú papriku.
- Panvicu zakryte a nechajte stehná dusiť na miernom ohni asi 20 – 25 minút, až kým nezmäknú a nie sú dobre prepečené.
- Na záver ozdobte stehná čerstvou petržlenovou vňaťou.
Podávajte ich s akoukoľvek prílohou, ako sú zemiakové placky, ryža alebo čerstvá zelenina. Prajeme dobrú chuť!
2)
Prísady:
- 4 kuracie stehná (s kožou a kosťou)
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
- 1/2 pohára kuracieho vývaru (prípadne biele víno)
- 1-2 vetvičky čerstvého rozmarínu (môžete použiť i suchý)
- Citrón na podávanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa:
- Dôkladne umyte kuracie stehná a osušte ich papierovými utierkami. Potom ich posoľte, okoreňte čiernym korením a posypte paprikou.
-
Príprava cesnaku:
- Ošúpte cesnak a nasekajte ho na jemné kúsky (môžete ho tiež nakrájať na plátky alebo rozdrviť).
-
Smaženie stehna:
- Na panvici alebo v hlbšom hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Na panvicu položte kuracie stehná kožou nadol a smažte ich, až kým nezískajú zlatohnedú farbu (asi 5-7 minút). Potom ich otočte a smažte ďalších 5 minút.
-
Pridanie cesnaku:
- Pridajte rozdrvený cesnak k stehnám a smažte ho s mäsom približne 1 minútu, kým nezačne voňať.
-
Dusené s vývarom:
- Do panvice následne pridajte kurací vývar (alebo víno) a rozmarín. Nechajte to zovrieť, následne znížte teplotu, zakryte a dusíme asi 30-40 minút, alebo kým nie je mäso úplne prepečené a šťavnaté.
-
Podávanie:
- Kuracie stehná servírujte teplé, môžete ich poprášiť čerstvým rozmarínom. Ako príloha sa skvele hodia pečené zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb, aby ste si mohli vychutnať omáčku.
-
Citrón (voliteľné):
- Na záver ich môžete pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou, pre osviežujúci nádych.
Prajem vám dobrú chuť!