Recept na kuracie stehná v omáčke je môj unikátny návod. Nebojte sa a pripravte si túto lahôdku. 🙂
Tieto pokrmy zvládne každá šikovná gazdinka a zaberú vám len niekoľko minút. A váš partner vás za to doma objíme ako nikdy predtým.
Obsah
Kuracie stehná na štvave
Prvý recept je od mojej Babky, dúfam, že vám to pôjde na chuť.
Čo si pripravíme:
- 1 ks celého kurčaťa alebo kuracie stehná
- 1 ks cibule (môžete použiť aj dve)
- 2 PL mletej Papriky sladkej
- 1 PL soli
- 50 ml oleja (napríklad slnečnicového)
- 300 ml mlieka (môže byť aj domáce ak ho máte)
- 500 gramov hladkej múky
- 200 ml smotany na varenie
- 2 kusy bobkového listu
Príprava – Kuracie stehná na šťave
Kurča si najprv vykostíme a dôkladne umyjeme, avšak môžete zakúpiť aj vykostené zo supermarketu. Kosti, ktoré nám pri vykostení zostanú, sú ideálne na prípravu kuracieho vývaru. Niekedy používam kosti pri varení mäsa a po dovarení ich vyberiem. Takto je omáčka robustnejšia a môžem jej pripraviť o čosi viac.
Mäso nakrájame na stredne veľké kusy, podľa vlastného uváženia. Dôkladne osolíme a zatiaľ na panvici rozohrejeme olej, do ktorého pridáme nakrájanú cibuľu. Tú jemne orestujeme a následne vložíme do pekáča. Pridáme naše osolené kúsky kurčaťa a taktiež papriku.
Pekáč s mäsom vložíme do rúry a jemne ho predpečieme, len na pár minút, podľa vlastného posúdenia. Cieľom je, aby sa mäso zvrchu trošičku opieklo, no môžete to urobiť aj viac, ak sa vám to páči. Ja preferujem len jemné opraženie.
Podlejeme vodou a dusíme v zakrytej nádobe. Ak je mäso takmer hotové, vyberieme ho. V mlieku si rozmiešame hladkú múku a vlejeme ju k mäsu. Privedieme k varu, premiešame a na konci pridáme smotanu na varenie. Dochutíme podľa vlastného vkusu a máme hotovo.
Čo sa týka prílohy, môžeme servírovať zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Prajem dobrú chuť!
2) Kuracie stehná na šťave – Alternatívny recept
Opäť veľmi jednoduché a chutné jedlo na každý deň. Takisto skvelé, ako to predchádzajúce.
Čo potrebujeme: (všetko pridávame od oka)
- kuracie stehná (môžete použiť aj plátky alebo iba kuracie prsia, záleží na vás)
- rastlinný olej
- maslo
- cesnak
- cibuľa
- soľ
- vegeta
- mleté a celé čierne korenie
- trocha mlieka (približne 2 poháre)
- hladká múka
- petržlenová vňať (ideálne čerstvá)
- jemná horčica
- sójová omáčka
- slovenská ryža
- červená sladká mletá paprika
- grilovacie korenie
Postup:
Vidíte, že na prípravu jedla je potrebné množstvo ingrediencií, avšak sójovú omáčku, horčicu alebo petržlenovú vňať môžete vynechať. Tieto suroviny sú len drobnými doplnkami.
Kurča rozdelíme na menšie kusy alebo môžeme zvoliť kuracie prsia a len ich narežeme.
Na panvicu dáme trošku oleja a 1-2 lyžice masla. Maslo jemne roztopíme a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Tú pomaly opražíme, aby sa nám maslo nespieklo.
Potom pridáme aj kuracie kúsky a na vysokom plameni ich rýchlo opražíme. Mäsko osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a asi 2-5 minút ďalšie smažíme.
Všetko preložíme do nádoby na pečenie, pridáme štípanec grilovacieho korenia, celé čierne korenie, soľ, vegetu a paprika. Môžete tiež pridať nakrájaný cesnak na plátky. Následne jemne zohrejeme v rúre a po zohriatí a krátkom opražení podlejeme vodou (to je trikom, že mäsko jemne opražíme a až potom podlejeme, pri teplote až 240 stupňov Celzia).
Keď je mäsko hotové, vyberieme ho a do výpeku pridáme múku rozmixovanú s mliekom. Môžeme pridať aj lyžicu dve horčice. Takisto je možné pridať sójovú omáčku alebo tekuté magi.
Mäsko vrátíme späť a počkáme, kým sa uvarí. Tesne pred dokončením pridáme na zjemnenie maslo a smotanu na varenie.
Servírujeme s ryžou a na tanieri posypeme mäsko čerstvou petržlenovou vňaťou.
3) Videorecept: Kuracie stehná na štave
Tento videorecept je tiež výborný. Odporúčam ho pozrieť až do konca.
To predstavuje vo väčšine prípadov problém, pretože veľa produktov s nízkym obsahom tuku alebo označených ako fit často obsahuje nezdravé prísady a umelé doplnky, ktoré môžu na konci dňa poškodiť viac ako pridané tuky. Preto odporúčame konzumovať…radšej nízkotučné výrobky a jedlá. Nehodnoťte kuracie alebo morčacie mäso z vášho jedálnička. Šalát z kuracieho mäsa predstavuje výborné riešenie. Mäso vám v porovnaní s inými jedlami dodá značné množstvo energie a výrazne vás zasýti. Mäso pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Kuracie stehná na šťave sú mojím obľúbeným receptom, ktorý pripravujem takmer každú nedeľu. Rozhodol som sa s vami podeliť o moje dve receptúry na prípravu kurčaťa na šťave. Je to, ako s väčšinou varenia, skutočne veľmi jednoduché a nič zložité. Uvidíte, že si tieto dva recepty zamilujete a budete ich pripravovať častejšie, tak ako ja a moji známi, ktorým som spomenul tieto fantastické recepty. Než prejdeme k vareniu a príprave, rád by som ako vyštudovaný kuchár povedal pár slov. Dbajte na to, aby ste nepresoľovali ani neprekorenili jedlo. Vždy pridávajte len „štipku“ a dovediete jedlo k dokonalosti. Takže, poďme na to. A neváhajte mi zanechať komentár pod článkom. Budem rada a všetky si prečítam. Kuracie stehná na šťave sú chutnou a vyhľadávanou pochúťkou. Možno sa tešíte na to, ako si ich pripravíte podľa svojho obľúbeného receptu. Nie je nič lepšie než si dopriať túto delikatesu doma v spoločnosti rodiny. Postup je relatívne jednoduchý, takže sa nebudete musieť trápiť dlho v kuchyni.
Záver: Kuracie stehná na šťave
Varenie, pečenie alebo grilovanie, čokoľvek spojené s jedlom, je skutočným umením. Nejde iba o „harmóniu chutí“, ale aj o to, že jedlo by malo byť vytvorené s láskou. To, čo mnohým kuchárom chýba, je cit pre umenie a takisto cit pre varenie, ako som spomenul. Pri príchode do reštaurácie, alebo akéhokoľvek podniku, by sme mali vedieť, že nám bude servírované umenie jedla. Množstvo kuchárov nedáva do varenia svoje srdce a lásku a preto je jedlo niekedy pripravované bez vášne. To je veľká chyba. Všetko sa odráža na chuti, aróme, ale aj vôni pokrmu. Pretože nie len oči ochutnávajú prvé, ale aj naše receptory, ktoré máme v nose. Na to by sme pri jedle nemali zabúdať. Dbať na každý detail nie je len o dokonalosti, ale aj o elegancii. Preto pevne verím, že si na týchto jedlách dáte záležať a dovediete ich k dokonalosti. Nie je nič krajšie, než keď vás váš partner pochváli za to, aké chutné a skvelé jedlo ste pripravili. Ten pocit uspokojenia je zlatom pre dušu. Dobrú chuť vám prajem a neváhajte využiť aj naše kalorické hodnoty či blog s ďalšími vynikajúcimi receptami.
4) Recept na kuracie prsia na štave
Na prípravu kuracích pŕsna štave budeme potrebovať:
- 4 kusy kuracích pŕs (bez kostí)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 citrón
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian alebo rozmarín
- 1 pohár kuracieho vývaru
Postup prípravy:
1. Kuracie prsia umyjeme, dobre osušíme a nakrájame na rovnaké kusy. Každý kúsok následne osolíme a okoreníme.
2. Na panvici horúci olej ohrievame na stredne vysokú teplotu.
3. Kuracie pŕsia na panvici opekáme z oboch strán približne 2-3 minúty, až kým nezískajú zlatistý nádych.
4. Pridáme ošúpaný a nasekaný cesnak spolu s čerstvým tymianom alebo rozmarínom. Zmes premiešame a pokvapkáme šťavou z citrónu.
5. Nalejeme pohár kuracieho vývaru a necháme variť asi 20 minút, kým sa mäso uvarí do mäkka a šťava sa zredukuje na polovicu.
6. Kuracie prsia nakrájame na plátky a servírujeme na tanieri s pripravenou šťavou. Môžete pridať aj bazalku alebo iné bylinky ako ozdobu.
Prajem dobrú chuť!
5) Exkluzívny recept na kuracie prsia na šťave
Tu je môj unikátny recept na kuracie stehná na šťave:
Budeš potrebovať:
- 1 kus celého kura alebo kuracie stehná
- 1 cibuľka
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžicu soli
- 50 ml slnečnicového oleja
- 300 ml mlieka
- 500 gramov hladkej múky
- 200 ml smotany na varenie
- 2 kusy bobkového listu
Postup:
- Celé kurča vykostíme a dôkladne umyjeme. Pri použití kuracích stehien ich nemusíte vykostovať.
- Mäso rozkrájajte na stredne veľké kúsky podľa preferencií.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu, ktorú orestujete dozlatista.
- Do pekáča vložte orestovanú cibuľu a pridajte kúsky kuracieho mäsa. Primiešajte mletú sladkú papriku.
- Pekáč s mäsom vložte do rúry a jemne prepečte, postačí niekoľko minút, aby sa spravila zvrchu vrstva.
- Podľať vodou a dusíme zakryté.
- Keď je mäso takmer pripravené, vyberte ho z pekáča. V mlieku dobre rozmiešajte hladkú múku a pridajte ju k mäsu. Premiešajte a privedieme do varu.
- Na konci pridajte smotanu na varenie a podľa chuti dochuťte.
- Servírujte s prílohou podľa voľby, ako sú zemiaky, ryža alebo cestoviny.
Dúfam, že vám tento recept prinesie radosť a užijete si vynikajúce kuracie stehná pripravované na omáčke. Prajem príjemné varenie a skvelé jedlo!
Nutričné hodnoty
Celková energetická hodnota | 712 kJ |
kcal | 213 |
Bielkoviny | 21 g |
Sacharidy | 1,3 g |
Tuky | 4 g |
Cukry | – |
2 g | |
Transmastné kyseliny | – |
Mononenasýtené | – |
Polonenasýtené | – |
Cholesterol | – |
Vláknina | – |
Soľ | – |
Voda | – |
Vápnik | – |
PHE | 1 375 mg |
Percentuálny podiel
Bielkoviny | 82,25% |
kcal | 17,30% |
Bielkoviny | 5,82% |
Vitamíny
Vitamín B | – |
Minerály
Selen |
Vplyv na zdravie – kuracie stehná na omáčke
Prečo by ste mali zaradiť do jedálnička kuracie stehná na omáčke alebo iné varianty kuracieho mäsa?
Už po stáročia je naša genetická predispozícia založená na konzumácii mäsitých pokrmov.
Taktiež konzumácia mäsa podporuje rozvoj svalovej hmoty a pozitívne vplýva na vaše bunky.
Áno, mäso má pozitívny vplyv na redukciu hmotnosti.
Všetci, ktorí sa snažia schudnúť, často vylučujú mäso zo svojej stravy a nahrádzajú ho syrom.
To predstavuje vo väčšine prípadov problém, pretože veľa produktov s nízkym obsahom tuku alebo označených ako fit často obsahuje nezdravé prísady a umelé doplnky, ktoré môžu na konci dňa poškodiť viac ako pridané tuky. Preto odporúčame konzumovať…radšej nízkotučné výrobky a jedlá. Nehodnoťte kuracie alebo morčacie mäso z vášho jedálnička. Šalát z kuracieho mäsa predstavuje výborné riešenie. Mäso vám v porovnaní s inými jedlami dodá značné množstvo energie a výrazne vás zasýti. Mäso pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Kuracie stehná na šťave sú mojím obľúbeným receptom, ktorý pripravujem takmer každú nedeľu. Rozhodol som sa s vami podeliť o moje dve receptúry na prípravu kurčaťa na šťave. Je to, ako s väčšinou varenia, skutočne veľmi jednoduché a nič zložité. Uvidíte, že si tieto dva recepty zamilujete a budete ich pripravovať častejšie, tak ako ja a moji známi, ktorým som spomenul tieto fantastické recepty. Než prejdeme k vareniu a príprave, rád by som ako vyštudovaný kuchár povedal pár slov. Dbajte na to, aby ste nepresoľovali ani neprekorenili jedlo. Vždy pridávajte len „štipku“ a dovediete jedlo k dokonalosti. Takže, poďme na to. A neváhajte mi zanechať komentár pod článkom. Budem rada a všetky si prečítam. Kuracie stehná na šťave sú chutnou a vyhľadávanou pochúťkou. Možno sa tešíte na to, ako si ich pripravíte podľa svojho obľúbeného receptu. Nie je nič lepšie než si dopriať túto delikatesu doma v spoločnosti rodiny. Postup je relatívne jednoduchý, takže sa nebudete musieť trápiť dlho v kuchyni.
Záver: Kuracie stehná na šťave
Varenie, pečenie alebo grilovanie, čokoľvek spojené s jedlom, je skutočným umením. Nejde iba o „harmóniu chutí“, ale aj o to, že jedlo by malo byť vytvorené s láskou. To, čo mnohým kuchárom chýba, je cit pre umenie a takisto cit pre varenie, ako som spomenul. Pri príchode do reštaurácie, alebo akéhokoľvek podniku, by sme mali vedieť, že nám bude servírované umenie jedla. Množstvo kuchárov nedáva do varenia svoje srdce a lásku a preto je jedlo niekedy pripravované bez vášne. To je veľká chyba. Všetko sa odráža na chuti, aróme, ale aj vôni pokrmu. Pretože nie len oči ochutnávajú prvé, ale aj naše receptory, ktoré máme v nose. Na to by sme pri jedle nemali zabúdať. Dbať na každý detail nie je len o dokonalosti, ale aj o elegancii. Preto pevne verím, že si na týchto jedlách dáte záležať a dovediete ich k dokonalosti. Nie je nič krajšie, než keď vás váš partner pochváli za to, aké chutné a skvelé jedlo ste pripravili. Ten pocit uspokojenia je zlatom pre dušu. Dobrú chuť vám prajem a neváhajte využiť aj naše kalorické hodnoty či blog s ďalšími vynikajúcimi receptami.