Kuracie stehná - recept

Kuracie stehná: Najšťavnatejšie a najchutnejšie, aké ste kedy jedli

Túžite po šťavnatom kuracom mäse, ktoré sa rozplýva na jazyku a má dokonale chrumkavú kôrku? Kuracie stehná sú tajnou zbraňou každého skúseného kuchára a dnes vám ukážeme, ako ich pripraviť tak, aby vaša rodina prosila o prídavok!

Prečo sú kuracie stehná lepšie ako prsia?

Väčšina ľudí siaha automaticky po kuracích prsiach, ale skúsení gurmáni vedia, že stehná sú skutočným pokladom:

  • Neuveriteľná šťavnatosť vďaka vyššiemu obsahu tuku
  • Intenzívnejšia chuť než iné časti kurčaťa
  • Cenová dostupnosť oproti drahším častiam
  • Odolnosť voči vysušeniu aj pri dlhšom pečení

Ingrediencie, ktoré premenia obyčajné stehná na majstrovské dielo

Pre náš základný recept budete potrebovať:

  • 6 kuracích stehien (s kosťou a kožou pre maximálnu chuť)
  • 2 PL kvalitného olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL sušeného rozmarínu
  • 1 ČL mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Voliteľne: 1 ČL medu pre karamelizáciu

Tajomstvo prípravy dokonalých kuracích stehien

Fáza 1: Príprava

  1. Dokonalé osušenie – Kľúčový krok! Stehná dôkladne osušte papierovou utierkou.
  2. Korenenie – Zmiešajte všetky koreniny s olivovým olejom a dôkladne potrite stehná.
  3. Marinádovanie – Pre extra chuť nechajte marinovať 2-24 hodín v chladničke.

Fáza 2: Pečenie

  1. Predohrev – Rúru predhrejte na 200°C.
  2. Správne uloženie – Stehná položte na plech kožou nahor s dostatočným priestorom medzi nimi.
  3. Pečenie – Pečte 35-40 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 75°C.
  4. Dokončenie – Pre extra chrumkavú kožu zapnite gril na 2-3 minúty na konci pečenia.

Varianty, ktoré musíte vyskúšať

1. BBQ kuracie stehná

Potrite vaše stehná domácou BBQ omáčkou pred pečením.

2. Medovo-horčicové stehná

Zmiešajte 2 PL medu a 1 PL dijonskej horčice s vašou marinádou.

Ako uskladniť huby v mrazničke

Ako uskladniť huby v mrazničke

Čítať viac »

3. Citrusové kuracie stehná

Pridajte kôru a šťavu z jedného citróna do marinády.

  • Kalórie: Približne 280 kcal na stehno
  • Proteíny: 25g
  • Tuky: 18g
  • Prípravný čas: 15 minút
  • Čas pečenia: 40 minút

Tajné tipy od profesionálov

  • Teplota mäsa – Vyberte stehná z chladničky 20 minút pred prípravou
  • Koža nahor – Vždy pečte s kožou nahor pre dokonalú chrumkavosť
  • Odpočinok – Nechajte stehná odpočinúť 5-10 minút pred servírovaním
  • Kontrola teploty – Kuchynský teplomer je váš najlepší priateľ

Perfektné prílohy ku kuracím stehnám

  • Pečené zemiaky s rozmarínom
  • Grécky šalát s feta syrom
  • Grilovaná zelenina s balzamikovým octom
  • Domáce zemiakové pyré s maslom

Ako správne uskladniť a opätovne použiť zvyšky

Upečené kuracie stehná vydržia v chladničke až 4 dni. Môžete ich použiť do:

  • Kuracích salátov
  • Domácich sendvičov
  • Vrápov s čerstvou zeleninou
  • Cestovinových šalátov

Záver: Vaše nové obľúbené jedlo

Kuracie stehná sú neuveriteľne všestranné a odpúšťajú aj začiatočníkom. S našimi tipmi a trikmi sa stanú pravidelnou a obľúbenou súčasťou vášho jedálnička. Vyskúšajte náš recept a uvidíte rozdiel!

Bonus tip: Kupujte kuracie stehná vo väčšom množstve, keď sú v akcii, a zmrazte ich pre budúce použitie. Vydržia až 6 mesiacov v mrazničke!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Tamara37 píše:

    Super recept! Určite vyskúšam.

  2. Iveta Jonata píše:

    Tento recept je skvelý, ľahko sa pripravuje a chutí vynikajúco.

  3. Ludomila28 píše:

    Mňam, môj obľúbený recept!

  4. Yihnacak píše:

    Ďakujem za tip, veľmi ma to zaujalo.

  5. Bohuslava Finka píše:

    Skvelý nápad na večeru, ďakujem za recept!

  6. Tatar Radomir píše:

    Super recept, určite vyskúšam! Ďakujem za tip.

  7. Nora Fialova píše:

    Tento recept je skvelý, jednoduchý a chutný. Ďakujem!

  8. Rozenberg Livia píše:

    Milujem kuracie stehná a tento recept znie skvelo. Teším sa, že ho vyskúšam!