Tu je recept na kuracie stehná so zemiakovým pyré a omáčkou z húb:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 200 g húb (napríklad žampióny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany určené na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
- olej na praženie
Spodné kuracie stehná s omáčkou z húb
Postup:
- Kuracie stehná osolíme a dochutíme čiernym korením.
- Na panvici zahrejeme olej a opečieme kuracie stehná z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Potom ich vyberieme a položíme na tanier.
- Do tej istej panvice vložíme nasekanú cibuľu a dusíme ju približne 5 minút, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať.
- Pridáme nakrájané huby a dusíme, kým nezhnednú.
- Pridáme nasekaný cesnak a dusíme ešte asi minútu.
- Do panvice nalijeme smotanu na varenie, pridáme opečené kuracie stehná a dusíme na slabšom ohni približne 20-25 minút, kým mäso nezmäkne a omáčka nezíska potrebnú konzistenciu.
- Podávame s dusenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré.
Prajem dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 4 kusy spodných kuracích stehien
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo môže byť aj čerstvý)
Na omáčku z húb:
- 250 g čerstvých húb (napríklad šampiňónov alebo hlivy ustricovej, nakrájaných na plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 250 ml smotany na varenie
- 1/2 šálky kuracieho vývaru (môže byť aj z kostky)
- 1 lyžica masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička čerstvého petržlenu (nasekaného) na ozdobu
Postup:
-
Príprava kuracích stehien:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Kuracie stehná osolíme, okoreníme a jemne potrieme olivovým olejom. Posypeme nasekaným cesnakom a tymiánom.
- Umiestnite ich do pekáča a pečte v predhriatej rúre asi 30–40 minút, kým nebudú zlatohnedé a dôkladne prepečené.
-
Príprava omáčky z húb:
- Na panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita (asi 5 minút).
- Potom vložte nasekané huby a smažte, kým nezmäknú a nezačnú zľahka zlatisto opekať (ďalších 5-7 minút).
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte 1-2 minúty, kým sa neobjaví jeho vôňa.
- Následne pridajte kurací vývar a smotanu na varenie. Dobre premiešajte a nechajte zmes pozvoľna variť na nízkom ohni, aby sa omáčka zredukovala a zhustla (asi 5-10 minút). Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou a korením.
-
Servírovanie:
- Upečené kuracie stehná podávajte na tanieri a prelejte ich omáčkou z húb. Ozdobte nasekaným petržlenom.
- Môžete ich podávať aj s prílohou ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb.
Prajeme dobrú chuť!