Pokiaľ sa zaujímate o recept na kuracie štvrte s dubovými hubami, tu nájdete jednoduchý postup, ako ich pripraviť:
Suroviny:
- 4 kusy kuracích štvrťí
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemné kúsky
- 250 ml smotany na varenie
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice dijónskej horčice
- 2 polievkové lyžice čerstvého nasekaného kôprom
- soľ a mleté korenie podľa vkusu
Kuracie štvrte s dubákmi
Postup:
- Na strednom ohni rozohrejte olej spolu s maslom v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich do zlatohneda.
- Kuracie štvrte vložte do hrnca a restujte ich z oboch strán, až kým nezískajú svetlo zlatú farbu.
- V samostatnej nádobe zmiešajte múku so smotanou, vývarom a dijónskou horčicou.
Dobre premiešajte, aby sa zloženie spojilo. - Do hrnca s kuracím mesom vlejte smotanovú zmes. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Teplotu znížte, pridajte kôpor a nechajte omáčku variť ešte asi 10 minút, aby sa kuracie štvrte dôkladne uvarili a omáčka zhustla.
- Podľa vkusu dochuťte soľou a korením.
Tieto chutné kuracie štvrte s dubákmi podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú ryža, zemiakové pyré alebo cestoviny.
2)
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích štvrťí (hornej alebo dolnej časti)
- 300 g čerstvých dubákov (prípadne hlivy, ak nie sú k dispozícii)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo bieleho vína)
- 100 ml smotany na varenie
- 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička rímskeho kmínu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na zdobenie
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa:
- Kuracie štvrte umyte a osušte. Osoľte a okoreníte z oboch strán. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj rímsky kmín.
-
Opekanie:
- V hlbokej panvici zohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Kuracie štvrte opražte z oboch strán do zlatista (približne 5-7 minút z každej strany). Potom ich vyberte z panvice a uložte na tanier.
-
Úprava zeleniny a húb:
- Na tej istej panvici (ak je potrebné, pridajte ešte trochu oleja) osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť (asi 3-5 minút).
- Pridajte nakrájané dubáky (ak sú väčšie, nakrájajte ich na menšie kúsky). Opekajte ich spolu s cibuľou a cesnakom približne 5-7 minút, kým nie sú mäkké a zlatožlté.
-
Dusením:
- Vráťte kuracie štvrte späť do panvice. Nalejte kurací vývar alebo víno, priveste k varu a potom znížte plameň. Zakryte pokrievkou a dusíme na slabom ohni asi 25-30 minút, kým nie je kuracie mäso úplne uvarené.
-
Zahustenie omáčky:
- Po uplynutí času pridajte smotanu na varenie a všetko dobre premiešajte. Nechajte ešte niekoľko minút variť, aby sa omáčka mierne zahustila. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
-
Podávanie:
- Servírujte teplé, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Výborne sa hodí s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!