Pečené kuracie stehno s mrkvou na víne

Pečené kuracie stehno s mrkvou na víne recept, ktorý je zaručene chutný.

Ingrediencie:

  • 4 ks kuracie stehná
  • 4 veľké mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobu

 

Pečené kuracie stehno s mrkvou na víne

Postup:

  1. Kuracie stehná osolíme a okoreníme.
  2. Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme na ňom kuracie stehná z oboch strán, kým nezačnú zlatisto hnedať. Potom ich odložíme na tanier.
  3. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na jemno.
  4. Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a dusíme ich na strednej teplote, kým cibuľa nezmäkne a nezískava zlatistú farbu.
  5. Po asi 5 minútach pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a dusíme ešte ďalších 5 minút.
  6. Znova pridáme opečené kuracie stehná do panvice a pridáme aj červené víno a kurací vývar. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Varíme na miernom ohni pokiaľ sa mäso nezačne oddeľovať od kosti a mrkva je mäkká a dochutená.
  8. Podávame s čerstvými bylinkami na ozdobu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (so kosťou a pokožkou)
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 1 cibuľa, nasekaná na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 ml bieleho vína (suché)
  • 100 ml kuracieho vývaru (prípadne môžeme nahradiť vodou)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej tymiánu
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava kuracieho mäsa:

    • Rúru predhrejte na 200 °C.
    • Kuracie stehná umyte a osušte. Osolte a okoreňte ich soľou a čiernym korením z oboch strán.
  2. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejte olivový olej. Kuracie stehná opražte z oboch strán na zlatohnedú farbu (približne 5-7 minút z každej strany). Potom ich preložte na tanier.
  3. Sautéing zeleniny:

    • Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a osmažte do zmäknutia (asi 2-3 minúty).
    • Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť.
  4. Zalievacie a dochucovanie:

    • Do panvice pridajte biele víno, dôkladne premiešajte a nechajte variť asi 2-3 minúty, aby sa alkohol odparil.
    • Potom pridajte kurací vývar, tymián a bazalku. Všetko dobre premiešajte.
  5. Pečenie:

    • Kuracie stehná vráťte späť do panvice spolu s mrkvou a vývarom. Prikryté pečte v predhriatej rúre asi 35-40 minút, alebo kým nebude mäso dobre prepečené a šťavnaté.
  6. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte kuracie stehná chvíľu odpočinúť. Podávajte s mrkvou a šťavou z panvice.
    • Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip:

Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom na zachytenie šťavy. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *