Pečené kuracie stehno s mrkvou na víne recept, ktorý je zaručene chutný.
Ingrediencie:
- 4 ks kuracie stehná
- 4 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu
Pečené kuracie stehno s mrkvou na víne
Postup:
- Kuracie stehná osolíme a okoreníme.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme na ňom kuracie stehná z oboch strán, kým nezačnú zlatisto hnedať. Potom ich odložíme na tanier.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na jemno.
- Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a dusíme ich na strednej teplote, kým cibuľa nezmäkne a nezískava zlatistú farbu.
- Po asi 5 minútach pridáme do panvice nakrájanú mrkvu a dusíme ešte ďalších 5 minút.
- Znova pridáme opečené kuracie stehná do panvice a pridáme aj červené víno a kurací vývar. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Varíme na miernom ohni pokiaľ sa mäso nezačne oddeľovať od kosti a mrkva je mäkká a dochutená.
- Podávame s čerstvými bylinkami na ozdobu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (so kosťou a pokožkou)
- 3 veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 cibuľa, nasekaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 ml bieleho vína (suché)
- 100 ml kuracieho vývaru (prípadne môžeme nahradiť vodou)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej tymiánu
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Kuracie stehná umyte a osušte. Osolte a okoreňte ich soľou a čiernym korením z oboch strán.
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejte olivový olej. Kuracie stehná opražte z oboch strán na zlatohnedú farbu (približne 5-7 minút z každej strany). Potom ich preložte na tanier.
-
Sautéing zeleniny:
- Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a osmažte do zmäknutia (asi 2-3 minúty).
- Pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť.
-
Zalievacie a dochucovanie:
- Do panvice pridajte biele víno, dôkladne premiešajte a nechajte variť asi 2-3 minúty, aby sa alkohol odparil.
- Potom pridajte kurací vývar, tymián a bazalku. Všetko dobre premiešajte.
-
Pečenie:
- Kuracie stehná vráťte späť do panvice spolu s mrkvou a vývarom. Prikryté pečte v predhriatej rúre asi 35-40 minút, alebo kým nebude mäso dobre prepečené a šťavnaté.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte kuracie stehná chvíľu odpočinúť. Podávajte s mrkvou a šťavou z panvice.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom na zachytenie šťavy. Dobrú chuť!