Na prípravu kuracích štvrtí so zeleninou budete potrebovať tieto suroviny:
- 4 kuracie štvrte
- 2 papriky (červená a žltá), nakrájané na prúžky
- 1 cibuľa, rozkrájaná na кусочки
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 1 cuketa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Olivový olej na opraženie
Kuracie štvrte so zeleninou
Pracovný postup:
- Na strednom ohni predohrejte panvicu a nalejte trocha olivového oleja.
- Vložte kuracie štvrte a opražte ich z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú poriadne prepečené. Potom ich vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do panvice pridajte cibuľu a cesnak, a opražte, kým nezmäknú a nezačnú voňať.
- Pridajte nakrájané papriky, mrkvu a cuketu a opražte tak, aby zelenina zmäkla, ale ostala stále chrumkavá.
- Vráťte kuracie štvrte späť do panvice a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Dochutťe soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Nechajte všetko orestovať asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Servírujte na taniere a podávajte teplé.
Prajem dobrú chuť!
2) Kuracie štvrte so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 kg kuracích štvrťí
- 2 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička rozmarínu (môžete použiť aj čerstvý)
- Soľ a čierne korenie na chuť
- Šťava z 1 citrónu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín:
- Kuracie štvrte dôkladne umyte a vysušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte čiernym korením z oboch strán.
- Zemiaky a mrkvu očistite a nakrájajte na väčšie kusy. Červenú papriku narežte na kocky a cibuľu nadrobno. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Marinovanie:
- V miske skombinujte olivový olej, šťavu z citróna, majoránku, rozmarín, nasekaný cesnak a soľ. Do tejto zmesi pridajte kuracie štvrte a dôkladne premiešajte, aby sa marináda dostala na celé maso. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín v chladničke.
-
Opekanie:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na plech dajte cibuľu, zemiaky, mrkvu a papriku. Premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Na zeleninu položte marinované kuracie štvrte s kožou smerom nahor.
-
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre asi 40-50 minút, kým kuracie štvrte nezískajú zlatú farbu a nie sú dôkladne prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť minimálne 75 °C). Počas pečenia môžete kuracie štvrte raz alebo dvakrát poliať výpekom, aby ostali šťavnaté.
-
Servírovanie:
- Po upečení vytiahnite plech z rúry a nechajte jedlo chvíľu odpočívať. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou posypanou navrch.
Tip:
K tomuto pokrmu sa skvele hodí aj čerstvý chlieb alebo ryža ako príloha.
Prajem dobrú chuť!