Pokiaľ máte záujem o jedlá s kuracím mäsom a houbovou omáčkou, ponúkame vám jednoduchý recept na kuracie štvrtky v houbovej omáčke:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích štvrtiek
- 200 g húb (napríklad šampiňónov), nakrájaných na plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžička rasce (alebo iného obľúbeného korenia)
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Kuracie štvrtky v houbovej omáčke
Príprava:
- Osolte a okoreňte kuracie štvrtky podľa chuti.
- V hrnci rozohrejte olej a z oboch strán opražte kuracie štvrtky, až kým nezískajú zlatohnedý odtieň. Následne ich vyberte z hrnca a odložte na bok.
- Do toho istého hrnca dajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Nechajte ich smažiť, kým nezosklovatí.
- Pridajte huby a varte, až kým sa nezmenia farbu a väčšina likvidiny neodparí.
- Pridajte hladkú múku a dôkladne premiešajte, aby sa huby obalili.
- Potom nalejte smotanu na varenie a miešajte, kým sa nevytvorí krémová omáčka.
- Vráťte kuracie štvrtky do hrnca, pridajte rasce a varte na miernom ohni približne 15 – 20 minút, kým kuracie mäso nie je úplne prepečené a jemné.
- Podávajte s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kašou.
Dúfam, že si pochutnáte na týchto kuracích štvrtkách v houbovej omáčke!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie štvrtky
- 250 g čerstvých húb (napríklad šampiňónov)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml sladkej smotany
- 1 šálka kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)
Príprava:
-
Príprava surovín:
- Kuracie štvrtky umyte a osušte papierovou utierkou. Osolte a okoreňte z oboch strán.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak nakrájajte na plátky. Húb umyte a nakrájajte na plátky.
-
Smaženie kuracích štvrtiek:
- Na rozpálenom olivovom oleji na panvici opečte kuracie štvrtky dozlatista z oboch strán (približne 7-8 minút z každej strany). Potom ich vyberte a položte na tanier.
-
Príprava houbovej omáčky:
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednej teplote, až kým cibuľa nebude mäkká a nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané huby a smažte ďalších 5-7 minút, kým sa nezredukujú.
-
Pridanie omáčky:
- Keď sú huby hotové, pridajte kurací vývar a dobre premiešajte. Nechajte chvíľu povariť.
- Následne vmiešajte sladkú smotanu a majoránku. Zmes dochuťte soľou a čiernym korením. Ponorte späť kuracie štvrtky do omáčky.
-
Dusenie:
- Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte kuracie štvrtky dusiť na strednej teplote približne 20 minút, aby sa chute spojili.
-
Podávanie:
- Po dusesení preložte kuracie štvrtky na tanier a polejte ich omáčkou.
- Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou, ak používate.
Servírovanie:
Kuracie štvrtky v houbovej omáčke sú skvelé s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Prajeme dobrú chuť!