Kurča so zeleninou a petržlenovým pestom je chutná a zdravá večera, ktorá vás určite zasýti a pritom zostane ľahká na trávení.
Toto jedlo je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú užívať si plnú chuť a pritom nezanedbávať svoje nutričné hodnoty. Čerstvá zelenina a aromatické petržlenové pesto dodávajú tomuto receptu nezameniteľnú chuť a vôňu.
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 2 mrkvy
– 1 cukina
– 1 červená paprika
– 1 cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 väčší zväzok petržlenovej vňate
– 1/2 šálky olivového oleja
– 1/4 šálky pínií
– 1/4 šálky parmezánu
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Pripravte si zeleninu. Mrkvu, cukinu a papriku nakrájajte na kúsky a cibuľu na tenké pološtvrťkolieska.
2. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a opečte na ňom kuracích pŕs zo všetkých strán, kým nezíska krásnú zlatistú farbu. Potom ho vyberte a odložte nabok.
3. Na tej istej panvici opražte na troche oleja nakrájanú cibuľu, až zmäkne. Pridajte nakrájanú zeleninu a opekajte ju spolu niekoľko minút.
4. Medzitým pripravte petržlenové pesto. Do mixéra dajte petržlenovú vňať, pínie, parmezán, zvyšný olivový olej, štipku soli a čierneho korenia a rozmixujte na hladké pesto.
5. Poukladajte opečené kuracie prsia späť na panvicu k zelenine, podlejte trochou vody alebo vývaru a prikryté duste asi 15 minút, kým nie je mäso hotové.
6. Kuracie prsia vyložte na tanier, zeleninu rovnako a pokvapkajte ich pripravených pestom. Podávajte s čerstvým pečivom alebo ryžou.
Dobrú chuť!
2) Kurča so zeleninou a petržlenovým pestom
Ingrediencie:
Pre kurčaťo:
- 4 kurčacie prsia
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Pre zeleninu:
- 2 väčšie mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 cuketa, nakrájaná na plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 žltá paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 cibuľa, nakrájaná na polmesiace
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Čerstvý petržlen na dozdobenie
Pre petržlenový pesto:
- 2 hrste čerstvého petržlenu, umytého a otriasnutého
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný
- 1/4 šálky vlašských orechov
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 šálky olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Pripravte kurčaťo:
- Kurčacie prsia opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- Obaľte ich soľou, čerstvo mletým čiernym korením a olivovým olejom.
- Osmažte na panvici, kým sa nezohnednú a vnútorná teplota dosiahne bezpečnú hodnotu (cca 75°C). Potom ich nechajte oddýchnuť pred krájaním.
- Pripravte zeleninu:
- Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nakrájanú zeleninu.
- Orestujte zeleninu, kým sa zjemní a trochu zhnedne.
- Osolte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Pripravte petržlenový pesto:
- V mixéri zmiešajte čerstvý petržlen, cesnak, vlašské orechy a strúhaný parmezán.
- Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, kým nevznikne hladká pasta.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
- Na tanier umiestnite porcie opečeného kurčaťa vedľa zeleniny.
- Na každé kurča pridajte lyžičku petržlenového pesta.
- Dozdobte čerstvým nasekaným petržlenom.
Tento recept na kurča so zeleninou a petržlenovým pestom prináša kombináciu chutí a farieb, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj zrakové zmysly.