Pečené kura špikované cesnakom na masle s anglickou slaninou

Nasledujúci recept je pre pečené kuracie mäso, ktoré je špikované cesnakom a obalené v anglickej slanine. Tu je, ako na to:

Potrebné suroviny:

  • 1 celé kura (asi 1,5 kg)
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 12 plátok anglickej slaniny
  • 4 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Pečené kura špikované cesnakom na masle s anglickou slaninou

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Kuracie mäso dobre opláchnite a osušte uterákom.
  3. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  4. Kuracie mäso špikujte cesnakovými plátkami – vložte na každý kúsok mäsa 2-3 plátky cesnaku.
  5. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte anglickú slaninu. Opečte slaninu, aby sa stala krehkou a kým ešte kúsky slaniny držia pokope, zabalte ňou špiknuté kúsky kuracieho mäsa.
  6. Mäso položte do pekáča alebo na plech a posypte soľou a korením.
  7. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C po dobu asi 1,5 – 2 hodín, alebo kým mäso nie je dobre prepečené a šťavnaté.
  8. Po upečení nechajte mäso chvíľu oddýchnuť, potom ho poskytujte s prílohami podľa vlastného výberu.

Dúfam, že tento recept vám poskytne výborné výsledky!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (cca 1,5 kg)
  • 100 g anglickej slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 g masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 citrón
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvý)
  • 1 čajová lyžička rozmarínu (alebo čerstvý)
  • 1 cibula
  • 2 mrkvy
  • 4 zemiaky

Postup:

  1. Príprava kurčaťa:

    • Kura dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
    • Osolíme a okoreníme ho zvnútra aj zvonku.
  2. Špikovanie cesnakom:

    • Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
    • Pomocou noža urobte malé zárezy do kože kurčaťa (najlepšie na stehnách a prsných filetoch).
    • Do zárezov vložte plátky cesnaku.
  3. Príprava slaniny:

    • Anglickú slaninu nakrájajte na tenké pásiky.
    • Roztopte polovicu masla v panvici a osmažte slaninu, kým nebude chrumkavá.
    • Chrumkavú slaninu rozložte na kura, dobrušujem ju pod kožu.
  4. Ochutenie a aromatizácia:

    • Z citronu vytlačte šťavu a polovicu šťavy nalejte do dutiny kurčaťa.
    • Z druhej polovice citrónu nakrájajte plátky a vložte ich do kuriatka spolu s tymiánom a rozmarínom.
  5. Príprava zeleniny:

    • Cibuľu nakrájajte na kolieska, mrkvu a zemiaky na kocky.
    • Zeleninu rozložte na pekáč a posypte soľou, korením a zvyšným maslom.
  6. Pečenie:

    • Kura položte na zeleninu v pekáči.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (350 °F) približne 1,5 hodiny, alebo pokým kura nedosiahne vnútornú teplotu 75 °C (165 °F). Počas pečenia kura pravidelne polievajte výpekom.
  7. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte kura pár minút odpočinúť.
    • Podávajte s pečenou zeleninou a prípadne so zemiakovou kašou alebo chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *