Nasledujúci recept je pre pečené kuracie mäso, ktoré je špikované cesnakom a obalené v anglickej slanine. Tu je, ako na to:
Potrebné suroviny:
- 1 celé kura (asi 1,5 kg)
- 6 strúčikov cesnaku
- 12 plátok anglickej slaniny
- 4 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Pečené kura špikované cesnakom na masle s anglickou slaninou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Kuracie mäso dobre opláchnite a osušte uterákom.
- Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Kuracie mäso špikujte cesnakovými plátkami – vložte na každý kúsok mäsa 2-3 plátky cesnaku.
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte anglickú slaninu. Opečte slaninu, aby sa stala krehkou a kým ešte kúsky slaniny držia pokope, zabalte ňou špiknuté kúsky kuracieho mäsa.
- Mäso položte do pekáča alebo na plech a posypte soľou a korením.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C po dobu asi 1,5 – 2 hodín, alebo kým mäso nie je dobre prepečené a šťavnaté.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu oddýchnuť, potom ho poskytujte s prílohami podľa vlastného výberu.
Dúfam, že tento recept vám poskytne výborné výsledky!
2)
Ingrediencie:
- 1 celé kura (cca 1,5 kg)
- 100 g anglickej slaniny
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvý)
- 1 čajová lyžička rozmarínu (alebo čerstvý)
- 1 cibula
- 2 mrkvy
- 4 zemiaky
Postup:
-
Príprava kurčaťa:
- Kura dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
- Osolíme a okoreníme ho zvnútra aj zvonku.
-
Špikovanie cesnakom:
- Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Pomocou noža urobte malé zárezy do kože kurčaťa (najlepšie na stehnách a prsných filetoch).
- Do zárezov vložte plátky cesnaku.
-
Príprava slaniny:
- Anglickú slaninu nakrájajte na tenké pásiky.
- Roztopte polovicu masla v panvici a osmažte slaninu, kým nebude chrumkavá.
- Chrumkavú slaninu rozložte na kura, dobrušujem ju pod kožu.
-
Ochutenie a aromatizácia:
- Z citronu vytlačte šťavu a polovicu šťavy nalejte do dutiny kurčaťa.
- Z druhej polovice citrónu nakrájajte plátky a vložte ich do kuriatka spolu s tymiánom a rozmarínom.
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu nakrájajte na kolieska, mrkvu a zemiaky na kocky.
- Zeleninu rozložte na pekáč a posypte soľou, korením a zvyšným maslom.
-
Pečenie:
- Kura položte na zeleninu v pekáči.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (350 °F) približne 1,5 hodiny, alebo pokým kura nedosiahne vnútornú teplotu 75 °C (165 °F). Počas pečenia kura pravidelne polievajte výpekom.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte kura pár minút odpočinúť.
- Podávajte s pečenou zeleninou a prípadne so zemiakovou kašou alebo chlebom.
Dobrú chuť!