Tu je recept na kyslú polievku s kuriatkami:
Ingrediencie
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 1 veľká cibuľa
- 2 kusy mrkvy
- 2 kusy zemiakov
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica cukru
- soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- olej na vyprážanie
- kyslá smotana a kôprová vňať na dekoráciu
Kyslá polievka s kuriatkami
Postup
- Na začiatok pripravte všetku zeleninu – cibuľu nakrájajte na malé kúska, mrkvu a zemiaky na kocky, papriky na prúžky a paradajku na kocky. Cesnak nasekajte na jemno. Kuracie mäso pokrájajte na menšie kúska.
- Na panvici rozohrejte lyžicu oleja a opražte cibuľu, kým sa jemne nezhnedne. Potom pridajte kuracie mäso a osmažte ho zo všetkých strán, až kým nie je zlatohnedé.
- Do hrnca pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky, cesnak, paradajku a papriky. Zalejte vodou, aby všetko bolo ponorené, a varte približne 20-25 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Medzitým si na panvici rozohrejte druhú lyžicu oleja a pridajte múku. Miešaním ju opražte, až kým nezíska hnedú farbu – to dodá polievke chuť a farbu.
- Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a pridajte opraženú múku s olejom. Dobre premiešajte a nechajte variť ešte 5 minút.
- Na záver pridajte ocot a cukor a dobre premiešajte. Podávajte polievku s lyžicou kyslej smotany a posypte kôprovou vňaťou.
Dobrú chuť! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.
2) Kuriatková polievka na kyslo
Ingrediencie:
- 400 g kuriatok (môžu byť čerstvé alebo sušené)
- 1 liter vody
- 2 stredné zemiaky
- 1 väčšia mrkva
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 100 ml kyslej smotany
- 1 citrón (šťava)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen alebo kôpor na dekoráciu
Postup:
-
Príprava kuriatok:
- Ak používate sušené kuriatka, namočte ich na 30 minút do teplej vody, aby zmäkli. Potom ich sceďte a nakrájajte na menšie kusy.
-
Zelenina:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky. Zemiaky a mrkvu olúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie:
- V hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte, až kým cibuľa nezmäkne.
- Následne pridajte mrkvu a zemiaky a opražte ich s cibuľou asi 5 minút.
-
Varíme polievku:
- Pridajte kuriatka a zalejte vodou. Pridajte majoránku, mletú papriku, soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia.
- Varíme na strednom ohni približne 20-25 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.
-
Záverečné dochutenie:
- Akonáhle je polievka uvarená, stiahnite hrniec z ohňa a pridajte citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
-
Podávanie:
- Servírujte teplú polievku v miskách a ozdobte čerstvo nasekaným petržlenom alebo kôprom.
Túto skvelú kyslú polievku s kuriatkami si môžete vychutnať ako hlavné jedlo alebo predjedlo. Prajeme dobrú chuť!