Tento je recept na kyslú fazuľovú polievku s klobásou:
Suroviny:
- 300 g sušených fazúľ (alebo 500 g fazúľ v sklenenej nádobe)
- 200 g klobásy (najvýhodnejšie hrubá údená klobása)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
- 1 mrkva, ošúpaná a narezaná na kocky
- 1 paprika, očistená a narezaná na kocky
- 2 pomaranče, šťava a nastrúhaná kôra
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa preferencií
- petržlenová vňať
Kyslá fazuľová polievka s klobásou
Postup:
- Pokiaľ používate sušené fazule, namočte ich do vody na noc. Následne ich prepláchnite a varte vo slanej vode, kým nezmäknú.
- V hrnci zohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú klobásu. Opekajte ju, až kým nezíska zlatohnedý nádych.
- Pridajte cibuľu a cesnak a opražte, kým nezmäknú.
- Pridajte mrkvu a papriku a pokračujte v opražení, až kým zelenina nebude jemná.
- Nasypte mletú papriku a paradajkový pretlak a varte ešte ďalšie 2-3 minúty.
- Pridajte narezané zemiaky a uvarené fazule.
- Všetko zalejte vodou tak, aby bolo úplne ponorené, pridajte pomarančovú šťavu a kôru. Čakajte, kým nezačne variť.
- Znížte teplotu a nechajte polievku variť, kým sa zemiaky dokonale neuvarí.
- Ak chcete, dochuťte polievku soľou a korením podľa vlastných preferencií.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Dobrú chuť!
2) Kyslá fazuľová polievka s klobásou
Ak hľadáte zaujímavý recept, ktorý zahreje vaše srdce aj žalúdok, kyslá fazuľová polievka s klobásou je výbornou voľbou. Tento tradičný recept je ideálny na chladné dni a určite poteší celú rodinu. Pripravte sa na zlúčenie chutí a voňavých surovín, ktoré vytvoria jedno lahodné jedlo.
Ingrediencie na kyslú fazuľovú polievku s klobásou
Na prípravu tejto vynikajúcej kyslej fazuľovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g suchých fazúľ
- 200 g klobásy (ideálne údenej)
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ, paprika a korenie podľa chuti
Postup prípravy
Pri príprave kyslej fazuľovej polievky je dôležité ísť krok za krokom. Najprv si namočte fazule do vody na niekoľko hodín, najvhodnejšie cez noc. Potom ich sceďte a varte vo vývare, až kým nezmäknú. V hrnci na oleji opražte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky. Po chvíli pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a opražte ju. Následne spojte všetky suroviny v hrnci, dochuťte soľou a paprikou. Nakoniec pridajte kyslú smotanu a varte ešte 10 minút. Vaša kyslá fazuľová polievka je teraz pripravená!