Tento článok obsahuje recept na kyslú fazuľovú polievku s údeninou:
Suroviny:
- 250 g sušenej kyslej fazule
- 200 g údeného mäsa (napríklad slanina alebo klobása)
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 mrkva, nasekaná na kocky
- 1 petržlenový koreň, nakrájaný na kocky
- 1 lyžica vegety
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Kyslá fazuľová polievka s údeninou
Pokyny:
- Nájdite sušenú kyslú fazuľu a nechajte ju namočiť v dostatočnom množstve vody cez noc.
- Na druhý deň dôkladne opláchnite fazuľu a uvariť ju vo veľkom hrnci s čistou vodou. Pridajte údené mäso a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým sa fazuľa nezmäkne.
- Medzitým si pripravte zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu, cesnak, zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň, až kým nezíska zlatú farbu.
- Pridajte orestovanú zeleninu do hrnca s fazuľou a mäsom. Dochutíme vegetou, soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Varíme polievku na miernom ohni ešte 20–30 minút, kým sa zelenina nezmäkne. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Pred podávaním ozdobte polievku čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s chlebom.
Príjemnú chuť!
2) Kyslá fazuľová polievka s údeninou
Ingrediencie:
- 300 g sušenej fazule (bielej alebo pinto)
- 200 g údeniny (napr. údená slanina alebo klobása)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zeler (korene)
- 1 červená paprika
- 1 konzerva rajčín (400 g)
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 1-2 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1-2 bobkové listy
- 1 lyžica rasce
- kúsok čerstvého kôpru (na ozdobenie)
Pokyny:
-
Príprava fazule: Fazuľu treba pred varením nechať namočiť aspoň 6 hodín, najlepšie cez noc. Po namočení ju prepláchnite a dajte variť do osolenej vody, kým nie je mäkká (asi 1-1,5 hodiny).
-
Príprava zeleniny: Na panvici si ohrejte trošku oleja a pridajte na kocky pokrájanú údeninu. Opečte ju do zlatistej farby. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte, až kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie zeleniny: K údenine a cibuli pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a papriku. Opečte ďalej 5-7 minút, aby sa zelenina trochu zmekla.
-
Zmiešanie ingrediencií: Do panvice pridajte uvarenú fazuľu, konzervu rajčín, bobkové listy, rascu a vývar. Varíme všetko spolu na miernom ohni asi 20–30 minút.
-
Kyslosť a dochutenie: Na záver pridajte ocot, osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžete pridať aj trochu vody, ak je polievka príliš hustá.
-
Servírovanie: Polievku podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým kôprom.
Tipy:
- Ak preferujete pikantnejšie jedlá, môžete do polievky pridať aj trošku pálivej papriky.
- K polievke sa hodí čerstvý chlieb alebo pečivo.
Príjemnú chuť!