Ak máte chuť na kyslú kapustovú polievku s klobásou, prinášame vám jednoduchý recept:
Suroviny:
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 4 klobásy alebo párky
- 1 lyžica oleja
- soľ a korenie podľa preferencie
- hrášok (voliteľné, pre farebný efekt)
Kyslá kapustová polievka s klobásou
Postup:
- Kyslú kapustu prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste znížili jej kyslosť. Potom ju nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a jemne nakrájajte. Zemiaky ošúpte a na krájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Nechajte ju dusiť, až kým nebude mäkká.
- Pridajte nasekaný cesnak a kyslú kapustu. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Dusíme asi 10 minút, dokiaľ kapusta nezmäkne.
- Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte ich vodou. Varíme, kým sa zemiaky neuvaria.
- V druhom hrnci uvaríme klobásy alebo párky. Po ich uvarení ich nakrájajte na plátky, pridajte ich do polievky a nechajte ich zohriať.
- Ak chcete pridať farebný efekt, môžete do polievky pridať aj hrášok. Varíme ešte niekoľko minút, kým je hrášok uvarený.
- Polievku ochutnajte a prípadne dochuťte soľou alebo korením podľa potreby.
- Servírujte horúcu kapustovú polievku s klobásou a môžete ju ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Verím, že vám bude chutiť!
2) Kyslá kapustová polievka s párkom
Kyslá kapustová polievka s klobásou je tradičným pokrmom, ktorý má svoje korene v slovenskej gastronómii. Táto vyvážená kombinácia kyslej kapusty a šťavnatých klobás vás určite zahreje a osvieži. Je to jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj výživné, dokonalé na chladné dni.
Ingrediencie
Na prípravu kyslej kapustovej polievky s klobásou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 liter vývaru alebo vody
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g klobás
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica papriky
- soľ a korenie podľa preferencie
- olivový olej na osmahnutie
Postup prípravy
Na začiatku si pripravte cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak na plátky. Na panvici na olivovom oleji osmažte cibuľu do zlata a pridajte cesnak, aby jeho aróma vystúpila. Potom pridajte kyslú kapustu a nezabudnite na papriku, ktorú premiešate s kapustou.
Po chvíli pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte vývarom alebo vodou. Nezabudnite dochutiť soľou a korením. Varíme zhruba 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. A nakoniec pridajte nakrájané klobásy, ktoré len prehrievate. Podávajte horúce a vychutnajte si túto skvelú polievku so svojou rodinou alebo priateľmi!