Pokiaľ túžite po kyslej polievke zo zajaca, tu je jednoduchý návod, ktorý si môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 500 g zajacieho mäsa (vhodné sú zadné stehná alebo plece)
- 2 cibule, nasekané na malé kúsky
- 2 mrkvy, nasekané na malé kúsky
- 2 stonky zeleru, nasekané na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 polievková lyžica masla
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička mletej majoránky
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 2 klinčeky, rozdrvené na pastu
- 200 ml kyslej smotany
- soľ a korenie podľa osobnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Kyslá polievka zo zajaca
Postup:
- Na strednom ohni zahrejte hrniec a pridajte maslo. Nechajte ho rozpustiť.
- Do hrnca vložte cibuľu, mrkvu a zeler a dusíme ich, kým nezačnú zmäknúť.
- Vložte zajacie mäso a opražte ho, dokiaľ nezíska hnedastú farbu na povrchu aj vnútri.
- Pridajte cesnak, sladkú papriku, rascu a majoránku. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Prilejte hovädzí vývar do hrnca a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým mäso nezmäkne.
- Akonáhle je mäso mäkké, vyberte ho z hrnca a nechajte vychladnúť. Následne ho nakrájajte na tenké plátky alebo malé kusy.
- Vráťte mäso do hrnca a pridajte klinčeky, kyslú smotanu, soľ a korenie podľa vašich preferencií.
- Varte ešte asi 10 minút, aby sa polievka dobre prehrela a všetky chutí sa spojili.
- Servírujte horúcu polievku, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na dekoráciu.
Dúfam, že si túto kyslú polievku zo zajaca vychutnáte! Príjemnú chuť!
2) Kyslá polievka zo zajaca
Kyslá polievka zo zajaca je obľúbená lahôdka, ktorá spája chuť a tradičnú kuchyňu. Tento recept sa sústreďuje na prípravu tejto vynikajúcej polievky, ktorá si získava srdcia milovníkov jedál zo zveriny. Najprv si ukážeme potrebné suroviny, ktoré vám pomôžu pripraviť dokonalú kyslú polievku.
Ingrediencie na kyslú polievku zo zajaca
Na prípravu kyslej polievky zo zajaca budete potrebovať:
- 1 zajac, rozkrájaný na kusy
- 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 zeler, rozkrájaný na kocky
- 1 piját a 1 pórek, nasekané
- 3 zemiaky, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 litre vody
- 2-3 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na obloženie
Postup na prípravu kyslej polievky
1. Na začiatku na olivovom oleji opražte kúsky zajaca, až kým nezískajú zlatistú farbu. Potom ich vyberte a odložte. 2. V tej istej panvici pridajte nakrájanú mrkvu, zeler, pórek a cesnak. Smažte, kým nezmäknú. 3. Vložte späť kúsky zajaca, pridajte zemiaky a zalejte vodou. Priveste do varu a varte na strednom ohni 1 hodinu. 4. Po hodine pridajte ocot, ochuťte soľou a čiernym korením. Pokračujte s varom ešte 15 minút. 5. Na konci varenia posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.
Tento recept na kyslú polievku zo zajaca vás určite nadchne. Je ideálny na nedeľný obed alebo špeciálne príležitosti a predstavuje skvelý spôsob, ako spoznať lahodné pokrmy slovenskej kuchyne. Bon appétit!