Kyslá šošovicová polievka bola v minulosti jedlom najmä majetných a vyšších vrstiev spoločnosti. Je to strukovina s nízkym obsahom tuku a kalórií. Je veľmi hodnotnou potravinou.
Je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6 a enzýmy. Obsahuje aj organické kyseliny a lecitín.
Kyslá šošovicová polievka
Kyslá šošovicová polievka je klasický slovenský jedálniček, ktorý býval častokrát spätý s bohatšími vrstvami spoločnosti v minulosti. Tento pokrm je známy svojím bohatým obsahom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku a vitamínov skupiny B, ako sú napríklad vitamíny B1, B2 a B6. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny a lecitín.
Verím, že Vás tento recept zaujal! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.
2) Kyslá šošovicová polievka
Suroviny:
- 200 g červenej šošovice
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2-3 lyžice rajčinového pretlaku
- 100 ml kyslej smotany (alebo veganskej smotany)
- 2-3 lyžice octu (jablčného alebo vínneho)
- Soľ a čierne korenie na ochutenie
- 1 lyžica oleja
- Korenie (napríklad bobkový list, rasca)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava šošovice: Pred varením je dobré šošovicu prepláchnuť vodou a nechať ju nasiaknuť, aj keď červená šošovica obyčajne nevyžaduje predchádzajúce namáčanie.
-
Zelenina: Na oleji v hrnci osmahnite nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne. Potom pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak a krátko restujte.
-
Pridanie šošovice: Do hrnca pridajte prepláchnutú šošovicu a všetko spolu dobre premiešajte. Následne zalejte vývarom a pridajte rajčinový pretlak, bobkový list a rascu.
-
Varíme: Polievku priveďte do varu a potom znížte teplotu. Nechajte ju variť asi 20-25 minút, kým šošovica a zelenina nie sú mäkké.
-
Kyslosť: Po uvarení pridajte do polievky kyslú smotanu a ocot. Dôkladne zamiešajte a ochutnajte. Podľa potreby dosolte a dochuťte čiernym korením.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Variabilita: Môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako je paprika alebo zeler, podľa chuti alebo preferencií.
Dobrú chuť!