Jednou z alternatív je jednoduchý recept na kyslú zemiakovú polievku s údeným mäsom. Tu je postup:
Suroviny:
- 500 g zemiakov (olúpaných a nakrájaných na kocky)
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 200 g údeného mäsa (napríklad šunky alebo údeného rebierka)
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo hovädzí)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- kyslá smotana na servírovanie
- čerstvé bylinky na ozdobenie
Kyslá zemiaková polievka s údeným mäsom
Postup:
- Na panvici zahrejeme olej a pridáme cibuľu. Orestujeme ju do zlatistej farby.
- Pridáme cesnak a orestujeme ešte chvíľu.
- Pridáme mletú papriku a majoránku a dobre premiešame.
- Potom pridáme nakrájané zemiaky a údené mäso. Premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Vývarom zalejeme a privedieme do varu.
- Po zovrení varíme na nízkom ohni, kým nie sú zemiaky mäkké (približne 15-20 minút).
- Ak je to potrebné, dochutíme soľou a čiernym korením.
- Podávame polievku s lyžičkou kyslej smotany a posypeme čerstvými bylinkami.
Verím, že si vychutnáte túto kyslú zemiakovú polievku s údeným masom!
2) Kyslá zemiaková polievka s údeným mäsom
Kyslá zemiaková polievka s údeným mäsom predstavuje obľúbené tradičné jedlo, ktoré láka svojich konzumentov bohatou chuťou a vôňou. Tento recept vám ukáže, ako si túto polievku jednoducho pripraviť doma. Či už máte chuť na niečo teplé v chladnom počasí, alebo jednoducho chcete potešiť svojich hostí, táto polievka určite splní vaše očakávania.
Ingrediencie
Na výrobu tejto chutnej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g údeného mäsa (napr. údené rebro)
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 10 g sušeného kôpru
- 3 lyžice kyslej smotany (na podávanie)
Príprava
Najprv si pripravte všetky suroviny. Údené mäso nakrájajte na menšie kusy a cibuľu, mrkvu a zemiaky na kocky. V hrnci si rozohrejte trošku oleja a pridajte cibuľu, ktorú orestujete do zlatistej farby.
Potom pridajte údené mäso a orestujte ho spolu s cibuľou. Keď je mäso mierne zhnednuté, pridajte mrkvu a zemiaky, premiešajte a varte ešte 5 minút. Následne zalejte vývarom, pridajte bobkové listy, osolte a okoreníte podľa chuti.
Nechajte polievku v pokoji variť na miernom ohni asi 30 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké. Na konci varenia pridajte sušený kôpr a ešte raz premiešajte. Polievku podávajte horúcu, s lyžicou kyslej smotany na vrchu, ktorá dodá krémovú chuť.
Tento skvelý recept vám ukáže, ako si pripraviť kyslú zemiakovú polievku s údeným mäsom, ktorá osloví každého, kto si ju ochutná. Dobrú chuť!