Jednou z možností je jednoduchá receptúra pre kyslú zemiakovú polievku s údeným mäsom. Tu je návod:
Prísady:
- 500 g zemiakov (olúpaných a nakrájaných na kocky)
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 200 g údeného mäsa (napríklad šunky alebo údeného rebierka)
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného majoránku
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo hovädzí)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- kyslá smotana na podávanie
- čerstvé bylinky na ozdobenie
Kyslá zemiaková polievka s údeným mäsom
Postup:
- V hrnci zahrejeme olej a pridáme cibuľu. Orestujeme ju do zlatista.
- Pridáme cesnak a orestujeme ho ešte chvíľu.
- Pridáme mletú papriku a majoránku a premiešame.
- Pridáme nakrájané zemiaky a údené mäso. Premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Zalejeme vývarom a privedieme k varu.
- Po zovrení varíme na miernom ohni, kým sa zemiaky zmäknú (asi 15-20 minút).
- Ak je potrebné, dochutíme soľou a čiernym korením.
- Podávame polievku s lyžičkou kyslej smotany a posypeme čerstvými bylinkami.
Dúfam, že vám chutí táto kyslá zemiaková polievka s údeným masom!