Kysnuté mini-pletence s dražé

Kysnuté Mini-pletené Chlebíky s Dražé.

Ingrediencie:

  • 500 g múka
  • 10 g droždia
  • 1 lyžička cukor
  • 1 lyžička soľ
  • 300 ml mlieko
  • 50 g maslo, rozpustené
  • 100 g dražé (rôzne farby a tvary)

 

Kysnuté mini-pletence s dražé

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
  2. V menšej misečke rozdrobte droždie a pridajte trochu teplej vody a cukru. Nechajte postáť niekoľko minút, kým sa droždie začne kvasiť.
  3. Do veľkej misy pridajte kvas a postupne pridávajte mlieko a rozpustené maslo. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria hladké cesto.
  4. Dajte cesto na pomúčenú dosku a miesite asi 10 minút, kým sa stane hladkým a elastickým.
  5. Vráťte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa objem zdvojnásobí.
  6. Po napučaní cesta ho znovu vyklopte na dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
  7. S pomocou kuchynskej formičky alebo noža vytvorte malé pletence. Do každého pletenca vložte niekoľko dražéok, tak aby prestupovali po celom chlebíku.
  8. Rozložte mini-pletené chlebíky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ďalších 15 minút napučať.
  9. Po napučaní plech s chlebíkmi vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  10. Nechajte chlebíky vychladnúť a podávajte.

Dúfam, že vás táto receptúra poteší. Dobrú chuť!

 

2)

Kysnuté mini-pletence sú obľúbenou sladkou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí na rôzne príležitosti. Ich jemná, nadýchaná konzistencia a sladká chuť sú ideálne na raňajky, kapeľku alebo ako sladký dezert na oslavy. Pridaním dražé sa pletence stanú ešte atraktívnejšími a chutnejšími.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 80 g masla (rozpučeného)
  • 2 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia
  • Štipka soli
  • Kôra z jednej citróna (voliteľné)

Na náplň:

  • 100 g dražé (môžu byť čokoládové, orieškové alebo ovocné)

Na potretie:

  • 1 vajce (rozšľahané)
  • Cukor na posypanie (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cesta: V menšej miske rozmiešame droždie s trochou cukru a teplým mliekom. Necháme ho stáť približne 10 minút, kým nezačne peniť. V hlbšej mise zmiešame múku, cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Uprostred urobíme jamku, do ktorej pridáme rozpustené maslo, vajcia a našu aktivovanú droždie. Cesto dobre vypracujeme, až kým nie je hladké a elastické.

  2. Kysnutie: Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo do zdvojnásobenia objemu.

  3. Tvarovanie pletencov: Po vykysnutí cesto prehneme a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 1 cm. Rozrežeme ho na pásiky široké asi 2 cm a do stredu každého pásika vložíme niekoľko dražé. Pásiky potom stočíme a vytvoríme z nich mini-pletence.

  4. Druhé kysnutie: Pletence umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a opäť ich necháme kysnúť približne 30 minút.

  5. Pečenie: Pred pečením pletence potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a voňavé.

  6. Servírovanie: Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Kysnuté mini-pletence s dražé sú úžasné teplé, no aj studené si udržia svoju chuť a textúru.

Záver

Kysnuté mini-pletence s dražé sú vynikajúcim variantom, ako si pripraviť sladkú pochúťku, ktorú si zamilujú deti aj dospelí. Ich variabilita umožňuje experimentovať s rôznymi druhmi dražé, a tak nikdy neomrzia. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *