Kysnuté mini-pletence s dražé

Kysnuté Mini-pletené Chlebíky s Dražé.

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 10 g droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 300 ml mlieka
  • 50 g masla, rozpusteného
  • 100 g dražé (rôzne farby a tvary)

 

Kysnuté mini-pletence s dražé

Návod na prípravu:

  1. V priestrannej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
  2. V menšej miske rozdrobte droždie a pridajte trochu teplého mlieka so štipkou cukru. Nechajte stáť pár minút, kým sa droždie začne aktívne množiť.
  3. Do priestrannej misy pridajte kvások a postupne vmiešavajte mlieko a rozpustené maslo. Miešajte, až kým sa všetky zložky nespoja a nevytvoria homogénne cesto.
  4. Položte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a hnetite asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
  5. Vložte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
  6. Keď cesto vyrastie, preložte ho na dosku a rozváľajte na hrúbku približne 1 cm.
  7. Pomocou formičky alebo noža vytvorte malé pletence. Do každého pletenca vložte niekoľko dražéok, aby sa rozptýlili po celom chlebíku.
  8. Rozložte mini-pletené chlebíky na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie, a nechajte ich ešte 15 minút vykysnúť.
  9. Po vykysnutí vložte plech s chlebíkmi do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  10. Chlebíky nechajte vychladnúť a servírujte.

Verím, že vás tento recept osloví. Prajem dobrú chuť!

 

 

2) Kysnuté mini-pletence s dražé

Kysnuté mini-pletence sú vyhľadávanou sladkou delikatesou, ktorá sa výborne hodí na rôzne oslavy. Ich jemná, nadýchaná textúra a sladká chuť sú perfektne vhodné na raňajky, občerstvenie alebo ako dezert na oslavy. Pridaním dražé sa pletence stávajú ešte vizuálne lákavejšími a chutnejšími.

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 80 g masla (rozpučeného)
  • 2 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia
  • Štipka soli
  • Kôra z jedného citróna (pre chuť)

Na náplň:

  • 100 g dražé (môžu byť čokoládové, orieškové alebo ovocné)

Na potretie:

  • 1 vajce (rozšľahané)
  • Cukor na posypanie (podľa chuti)

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: V menšej miske rozmiešajte droždie so štipkou cukru a teplým mliekom. Nechajte ho stáť asi 10 minút, kým nezačne peniť. V hlbšej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Uprostred vytvorte jamku a pridajte rozpustené maslo, vajcia a aktivované droždie. Dobre vypracujte cesto, až kým nebude hladké a pružné.

    Pečená plnka z rožkov

    Pečená plnka z rožkov

    Čítať viac »

  2. Kysnutie: … Cesto prekryjeme utierkou a necháme zdokonaľovať na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezvýši dvojnásobne.

  3. Tvarovanie pletencov: Po vykysnutí cesto prehneme a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme do obdĺžnika hrubého približne 1 cm. Rozrežeme ho na pásiky široké okolo 2 cm a do stredu každého pásika vkladáme niekoľko dražé. Následne pásiky stočíme a vytvoríme z nich mini-pletence.

  4. Druhé kysnutie: Pletence uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a opäť ich necháme kysnúť asi 30 minút.

  5. Pečenie: Pred pečením potrieme pletence rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým nadobudnú zlatohnedú farbu a nebudú voňať.

  6. Servírovanie: Po upečení ich ponecháme vychladnúť na mriežke. Kysnuté mini-pletence s dražé sú skvelé teplé, no aj studené si uchovajú svoju chuť a štruktúru.

Záver

Kysnuté mini-pletence s dražé predstavujú vynikajúcu alternatívu na sladkú pochúťku, ktorá osloví ako deti, tak aj dospelých. Ich variabilita umožňuje experimentovať s rôznymi typmi dražé, čo znamená, že sa nikdy nezunujú. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *