Kysnuté Mini-pletené Chlebíky s Dražé.
Ingrediencie:
- 500 g múka
- 10 g droždia
- 1 lyžička cukor
- 1 lyžička soľ
- 300 ml mlieko
- 50 g maslo, rozpustené
- 100 g dražé (rôzne farby a tvary)
Kysnuté mini-pletence s dražé
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- V menšej misečke rozdrobte droždie a pridajte trochu teplej vody a cukru. Nechajte postáť niekoľko minút, kým sa droždie začne kvasiť.
- Do veľkej misy pridajte kvas a postupne pridávajte mlieko a rozpustené maslo. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria hladké cesto.
- Dajte cesto na pomúčenú dosku a miesite asi 10 minút, kým sa stane hladkým a elastickým.
- Vráťte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa objem zdvojnásobí.
- Po napučaní cesta ho znovu vyklopte na dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
- S pomocou kuchynskej formičky alebo noža vytvorte malé pletence. Do každého pletenca vložte niekoľko dražéok, tak aby prestupovali po celom chlebíku.
- Rozložte mini-pletené chlebíky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ďalších 15 minút napučať.
- Po napučaní plech s chlebíkmi vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Nechajte chlebíky vychladnúť a podávajte.
Dúfam, že vás táto receptúra poteší. Dobrú chuť!
2)
Kysnuté mini-pletence sú obľúbenou sladkou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí na rôzne príležitosti. Ich jemná, nadýchaná konzistencia a sladká chuť sú ideálne na raňajky, kapeľku alebo ako sladký dezert na oslavy. Pridaním dražé sa pletence stanú ešte atraktívnejšími a chutnejšími.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru
- 80 g masla (rozpučeného)
- 2 vajcia
- 25 g čerstvého droždia
- Štipka soli
- Kôra z jednej citróna (voliteľné)
Na náplň:
- 100 g dražé (môžu byť čokoládové, orieškové alebo ovocné)
Na potretie:
- 1 vajce (rozšľahané)
- Cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava cesta: V menšej miske rozmiešame droždie s trochou cukru a teplým mliekom. Necháme ho stáť približne 10 minút, kým nezačne peniť. V hlbšej mise zmiešame múku, cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Uprostred urobíme jamku, do ktorej pridáme rozpustené maslo, vajcia a našu aktivovanú droždie. Cesto dobre vypracujeme, až kým nie je hladké a elastické.
-
Kysnutie: Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo do zdvojnásobenia objemu.
-
Tvarovanie pletencov: Po vykysnutí cesto prehneme a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 1 cm. Rozrežeme ho na pásiky široké asi 2 cm a do stredu každého pásika vložíme niekoľko dražé. Pásiky potom stočíme a vytvoríme z nich mini-pletence.
-
Druhé kysnutie: Pletence umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie a opäť ich necháme kysnúť približne 30 minút.
-
Pečenie: Pred pečením pletence potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a voňavé.
-
Servírovanie: Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Kysnuté mini-pletence s dražé sú úžasné teplé, no aj studené si udržia svoju chuť a textúru.
Záver
Kysnuté mini-pletence s dražé sú vynikajúcim variantom, ako si pripraviť sladkú pochúťku, ktorú si zamilujú deti aj dospelí. Ich variabilita umožňuje experimentovať s rôznymi druhmi dražé, a tak nikdy neomrzia. Prajeme vám dobrú chuť!