Kysnuté Mini-pletené Chlebíky s Dražé.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g múky
- 10 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 300 ml mlieka
- 50 g masla, rozpusteného
- 100 g dražé (rôzne farby a tvary)
Kysnuté mini-pletence s dražé
Návod na prípravu:
- V priestrannej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
- V menšej miske rozdrobte droždie a pridajte trochu teplého mlieka so štipkou cukru. Nechajte stáť pár minút, kým sa droždie začne aktívne množiť.
- Do priestrannej misy pridajte kvások a postupne vmiešavajte mlieko a rozpustené maslo. Miešajte, až kým sa všetky zložky nespoja a nevytvoria homogénne cesto.
- Položte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a hnetite asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Vložte cesto späť do misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
- Keď cesto vyrastie, preložte ho na dosku a rozváľajte na hrúbku približne 1 cm.
- Pomocou formičky alebo noža vytvorte malé pletence. Do každého pletenca vložte niekoľko dražéok, aby sa rozptýlili po celom chlebíku.
- Rozložte mini-pletené chlebíky na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie, a nechajte ich ešte 15 minút vykysnúť.
- Po vykysnutí vložte plech s chlebíkmi do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Chlebíky nechajte vychladnúť a servírujte.
Verím, že vás tento recept osloví. Prajem dobrú chuť!
2) Kysnuté mini-pletence s dražé
Kysnuté mini-pletence sú vyhľadávanou sladkou delikatesou, ktorá sa výborne hodí na rôzne oslavy. Ich jemná, nadýchaná textúra a sladká chuť sú perfektne vhodné na raňajky, občerstvenie alebo ako dezert na oslavy. Pridaním dražé sa pletence stávajú ešte vizuálne lákavejšími a chutnejšími.
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g cukru
- 80 g masla (rozpučeného)
- 2 vajcia
- 25 g čerstvého droždia
- Štipka soli
- Kôra z jedného citróna (pre chuť)
Na náplň:
- 100 g dražé (môžu byť čokoládové, orieškové alebo ovocné)
Na potretie:
- 1 vajce (rozšľahané)
- Cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup prípravy:
-
Príprava cesta: V menšej miske rozmiešajte droždie so štipkou cukru a teplým mliekom. Nechajte ho stáť asi 10 minút, kým nezačne peniť. V hlbšej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Uprostred vytvorte jamku a pridajte rozpustené maslo, vajcia a aktivované droždie. Dobre vypracujte cesto, až kým nebude hladké a pružné.
-
Kysnutie: … Cesto prekryjeme utierkou a necháme zdokonaľovať na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezvýši dvojnásobne.
-
Tvarovanie pletencov: Po vykysnutí cesto prehneme a na pomúčenej ploche ho rozvaľkáme do obdĺžnika hrubého približne 1 cm. Rozrežeme ho na pásiky široké okolo 2 cm a do stredu každého pásika vkladáme niekoľko dražé. Následne pásiky stočíme a vytvoríme z nich mini-pletence.
-
Druhé kysnutie: Pletence uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a opäť ich necháme kysnúť asi 30 minút.
-
Pečenie: Pred pečením potrieme pletence rozšľahaným vajcom a posypeme cukrom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým nadobudnú zlatohnedú farbu a nebudú voňať.
-
Servírovanie: Po upečení ich ponecháme vychladnúť na mriežke. Kysnuté mini-pletence s dražé sú skvelé teplé, no aj studené si uchovajú svoju chuť a štruktúru.
Záver
Kysnuté mini-pletence s dražé predstavujú vynikajúcu alternatívu na sladkú pochúťku, ktorá osloví ako deti, tak aj dospelých. Ich variabilita umožňuje experimentovať s rôznymi typmi dražé, čo znamená, že sa nikdy nezunujú. Prajeme vám dobrú chuť!