Tu je lahodný vegánsky recept na šošovicu.
Vegánska šošovicová polievka
Ingrediencie:
- 1 hrnček sušenej červenej šošovice
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 1 malý kúsok zázvoru, nastrúhaný
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 malá baklažán, nakrájaný na kocky
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2 polievkové lyžice kari pasty
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička rascebia
- 1 čajová lyžička koriandrového prášku
- Soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá korianderová vňať, nasekaná (voliteľné)
Lievance (vegan) – recept
Postup:
- Šošovicu dôkladne prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Väčšiu hrniec zohrejte na strednom plameni a pridajte trochu oleja.
- Prilejte cibuľu a orestujte ju, kým sa nezačne sklovacieť.
- Pridajte cesnak, zázvor, papriku a baklažán. Orestujte ich asi 5 minút.
- Pridajte kari pastu, kurkumu, rascebia a koriandrový prášok. Orestujte ešte 1 minútu.
- Pridajte šošovicu, kokosové mlieko a soľ. Zohrejte do varu.
- Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte vrieť 20-25 minút, alebo kým šošovica nie je mäkká.
- Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Ozdobte čerstvým koriandrom, ak si prajete.
- Podávajte šošovicovú polievku s ryžou alebo naan chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky (môžeš použiť aj celozrnnú)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 1 šálka rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
- 1 lyžica jablkového pyré alebo 1 zrelý banán (rozmačkaný)
- 2 lyžice rastlinného oleja (napríklad kokosového alebo slnečnicového)
- 2 lyžice javorového sirupu alebo agávového nektáru (podľa chuti)
- Voliteľné: škorica, vanilkový extrakt, kúsky čokolády alebo čerstvé ovocie na ozdobenie
Postup:
-
Príprava suchých ingrediencií: V miske zmiešaj hladkú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Dobre premiešaj, aby sa všetky suché ingrediencie spojili.
-
Príprava mokrých ingrediencií: V druhej miske zmiešaj rastlinné mlieko, jablkové pyré alebo rozmačkaný banán, rastlinný olej a javorový sirup. Ak používaš, pridaj aj vanilkový extrakt alebo škoricu.
-
Spojenie ingrediencií: Postupne pridávaj mokré ingrediencie do suchej zmesi a jemne premiešaj, kým sa všetko dobre nespojí. Dávaj pozor, aby si cesto nepreháňal, malé hrudky sú v poriadku.
-
Zohriatie pánvice: Na strednom ohni zohrej panvicu alebo grilovaciu plochu a jemne ju potri vrstviacim olejom, aby sa lievance neprilepili.
-
Pečenie lievancov: Na panvicu nalej porciu cesta (asi 1/4 šálky na jeden lievanec) a smaž, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nebudú vyzerať suché (asi 2-3 minúty). Potom lievanec otoč a smaž druhú stranu dozlatista (ďalšie 1-2 minúty).
-
Podávanie: Hotové lievance servíruj teplé s obľúbenými toppingami, ako sú čerstvé ovocie, javorový sirup, orechy alebo rastlinný jogurt.
Dobrú chuť!
Veganské lievance.
No paráda, konecne niečo aj pre nás veganov. 🙂
Rado sa stalo, no mám ja viac vegánskych receptov.
Inšpiruj sa tu:
https://chutnavareska.sk/znacka/veganske-recepty/
Pochutíš si. 🙂
Dnes som si ich robila a sú fakt, že skvelé.
Ďakujem ti veľmi pekne z celého srdiečka. 🙂
Ja tiež a zjedli sa všetky. Aj oco čo nemá rád všetko veganské, čo doma pripravujem.
Tak ich chválil.
To rada čítam, snažila som sa.
Nech cutí celej rodinke. 🙂
To je pekne chutná pochúťka. 😀
Ďakujem krásna Patrícia. 🙂
Vegánske recepty sú výborné, aj keď nie som vegán.
Tento recept si určite vyskúšam, vyzerá to byť chutné.
Vyzera to velmi chutne a zdravo.
Lievance vyzeraju ako skvely napad na zdravy obed.
Polievka je vzdy dobra volba, mozno vyskusam.