Lúskova polievka na kyslo

 

Pred chvíľou som pripravil recept na chutnú polievku z luštine pre vás! Tu je návod, ako ju zrealizovať:

Suroviny:

  • 500 g sušených hrachových luštín
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička cesnaku v prášku
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička kôprových semien
  • soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 200 ml smotany na varenie
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

 

Polievka z lúskov na kyslo

Postup:

  1. Lušky prepláchnite pod vodou a nechajte ich namočené minimálne na 4 hodiny alebo cez noc. Potom ich dobre scedíme.
  2. V hrnci na strednom ohni rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nezíska zlatistú farbu.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a po chvíli popražte aj múku. Všetko dobre premiešajte a nechajte trošku speneniť.
  4. Do hrnca pridajte prepláchnuté lušky a opäť premiešajte. Potom pridajte sladkú papriku, cesnakovú múku, majoránku, kôprové semienka, soľ a čierne korenie podľa vkusu.
  5. Zalejte lušky dostatočným množstvom vody (približne 1,5 litra) a varte asi 1 hodinu alebo do momentu, kedy budú lušky mäkké.
  6. Na konci varenia pridajte smotanu a ďalej varte približne 10 minút.
  7. Polievku servírujte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Verím, že si vychutnáte túto lahodnú polievku z luštine na kyslo! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať.

Lúskova polievka na kyslo-2

2) Lúskova polievka na kyslo

Ingrediencie:

  • 250 g lužky (napríklad hrach alebo fazuľa)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak (stredne veľký)
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2-3 lyžice octu (podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 bobkový list
  • 1-2 lyžice čerstvého kôpru alebo petržlenu na ozdobenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava lužiek: Ak používate sušené lužky, namočte ich na noc do vody a potom ich uvarte do jemna. Ak máte konzervované, sceďte ich a odložte bokom.

  2. Zelenina: Cibuľu nakrájajte na malé kocky, mrkvu, petržlen a zemiak na drobnejšie kúsky. Cesnak nasekajte na jemno.

    Maďarský guláš s lečom

    Maďarský guláš s lečom

    Čítať viac »

  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a pridajte cibuľu. Smažte ju do zlata, potom pridajte cesnak a krátko orestujte.

  4. Varíme zeleninu: Do panvice pridajte mrkvu, petržlen a zemiak. Zalejte vývarom a pridajte bobkový list. Varíme na miernom ohni približne 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.

  5. Pridanie lužiek: Ak používate uvarené lužky, pridajte ich do polievky a varte ešte 5-10 minút.

  6. Kyslosť: Polievku dochuťte octom, soľou, čiernym korením a, ak máte radi, aj majoránom. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte prevariť ešte niekoľko minút.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenom.

Tip:

Podľa vlastného uváženia môžete pridať aj ďalšie prísady, ako sú kúsky údeného mäsa alebo klobásy pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Pipa píše:

    Ja ešte kvôli kyslosti pridávam ešte trocha octu.
    A je to fajnééé a samozrejme kyslú smotanu a podobne.

  2. Noskova Kristof píše:

    Ďakujem za tento super recept! Už sa neviem dočkať, kým ho vyskúšam.

  3. Kucerova Ignac píše:

    Tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoducho! Určite ho vyskúšam.