Pred chvíľou som pripravil recept na chutnú polievku z luštine pre vás! Tu je návod, ako ju zrealizovať:
Suroviny:
- 500 g sušených hrachových luštín
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička kôprových semien
- soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 200 ml smotany na varenie
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Polievka z lúskov na kyslo
Postup:
- Lušky prepláchnite pod vodou a nechajte ich namočené minimálne na 4 hodiny alebo cez noc. Potom ich dobre scedíme.
- V hrnci na strednom ohni rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nasekaný cesnak a po chvíli popražte aj múku. Všetko dobre premiešajte a nechajte trošku speneniť.
- Do hrnca pridajte prepláchnuté lušky a opäť premiešajte. Potom pridajte sladkú papriku, cesnakovú múku, majoránku, kôprové semienka, soľ a čierne korenie podľa vkusu.
- Zalejte lušky dostatočným množstvom vody (približne 1,5 litra) a varte asi 1 hodinu alebo do momentu, kedy budú lušky mäkké.
- Na konci varenia pridajte smotanu a ďalej varte približne 10 minút.
- Polievku servírujte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Verím, že si vychutnáte túto lahodnú polievku z luštine na kyslo! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať.
2) Lúskova polievka na kyslo
Ingrediencie:
- 250 g lužky (napríklad hrach alebo fazuľa)
- 1 stredná cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (stredne veľký)
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2-3 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1 bobkový list
- 1-2 lyžice čerstvého kôpru alebo petržlenu na ozdobenie
- 1 lyžička sušeného majoránu (nepovinné)
Postup:
-
Príprava lužiek: Ak používate sušené lužky, namočte ich na noc do vody a potom ich uvarte do jemna. Ak máte konzervované, sceďte ich a odložte bokom.
-
Zelenina: Cibuľu nakrájajte na malé kocky, mrkvu, petržlen a zemiak na drobnejšie kúsky. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a pridajte cibuľu. Smažte ju do zlata, potom pridajte cesnak a krátko orestujte.
-
Varíme zeleninu: Do panvice pridajte mrkvu, petržlen a zemiak. Zalejte vývarom a pridajte bobkový list. Varíme na miernom ohni približne 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie lužiek: Ak používate uvarené lužky, pridajte ich do polievky a varte ešte 5-10 minút.
-
Kyslosť: Polievku dochuťte octom, soľou, čiernym korením a, ak máte radi, aj majoránom. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte prevariť ešte niekoľko minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenom.
Tip:
Podľa vlastného uváženia môžete pridať aj ďalšie prísady, ako sú kúsky údeného mäsa alebo klobásy pre bohatšiu chuť.
Dobrú chuť!