Práve som pripravil recept na lahodnú luskovú polievku na kyslo pre vás! Tu je, ako ju pripraviť:
Suroviny:
- 500 g sušených hráškových lúskov
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička kôprových semienok
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 ml smotany na varenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Lúskova polievka na kyslo
Postup:
- Lúsky prepláchnite vodou a nechajte namočené aspoň na 4 hodiny, alebo cez noc. Potom ich scedite.
- V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Dusíme ju dozlatista.
- Pridajte nasekaný cesnak a po chvíli pridajte aj múku. Zmiešajte a nechajte chvíľu speniť.
- Pridajte sušené lúsky a premiešajte. Potom pridajte sladkú papriku, cesnak v prášku, majoránku, kôprové semienka, soľ a korenie podľa chuti.
- Zalejte lúsky dostatočným množstvom vody (asi 1,5 litra) a nechajte variť približne 1 hodinu alebo kým lúsky nie sú mäkké.
- Nakoniec pridajte smotanu na varenie a varíme ešte asi 10 minút.
- Polievku podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že si vychutnáte túto vynikajúcu luskovú polievku na kyslo! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2)
Ingrediencie:
- 250 g lúskového strukov (napríklad hrach alebo fazuľa)
- 1 stredná cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 zemák (strednej veľkosti)
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2-3 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1 bobkový list
- 1-2 lyžice čerstvého kôpru alebo petržlenu na ozdobenie
- 1 lyžička sušeného majoránu (nepovinný)
Postup:
-
Príprava lúskových strukov: Ak používate sušené lúskové strukoviny, namočte ich do vody na noc a potom ich uvarte do mäkka. Ak používate konzervované, precedíme ich a dáme bokom.
-
Zelenina: Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu, petržlen a zemiak na malé kocky. Cesnak nasekajte nadrobno.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a pridajte cibuľu. Smažte ju dozlatista, potom pridajte cesnak a krátko orestujte.
-
Varíme zeleninu: Do panvice pridajte mrkvu, petržlen a zemiak. Zalejte vývarom a pridajte bobkový list. Varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie lúskových strukov: Ak používate uvarené lúskové strukoviny, pridajte ich do polievky a varte ďalších 5-10 minút.
-
Kyslosť: Polievku ochuťte octom, soľou, čiernym korením a, ak máte radi, aj majoránom. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte prevariť ešte pár minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenom.
Tip:
Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako sú kúsky údeného mäsa alebo klobásy pre bohatšiu chuť.
Dobrú chuť!
Ja ešte kvôli kyslosti pridávam ešte trocha octu.
A je to fajnééé a samozrejme kyslú smotanu a podobne.
Ďakujem za tento super recept! Už sa neviem dočkať, kým ho vyskúšam.
Tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoducho! Určite ho vyskúšam.