Lúskova polievka na kyslo

Práve som pripravil recept na lahodnú luskovú polievku na kyslo pre vás! Tu je, ako ju pripraviť:

Suroviny:

  • 500 g sušených hráškových lúskov
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička cesnaku v prášku
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička kôprových semienok
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 ml smotany na varenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Lúskova polievka na kyslo

Postup:

  1. Lúsky prepláchnite vodou a nechajte namočené aspoň na 4 hodiny, alebo cez noc. Potom ich scedite.
  2. V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Dusíme ju dozlatista.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a po chvíli pridajte aj múku. Zmiešajte a nechajte chvíľu speniť.
  4. Pridajte sušené lúsky a premiešajte. Potom pridajte sladkú papriku, cesnak v prášku, majoránku, kôprové semienka, soľ a korenie podľa chuti.
  5. Zalejte lúsky dostatočným množstvom vody (asi 1,5 litra) a nechajte variť približne 1 hodinu alebo kým lúsky nie sú mäkké.
  6. Nakoniec pridajte smotanu na varenie a varíme ešte asi 10 minút.
  7. Polievku podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že si vychutnáte túto vynikajúcu luskovú polievku na kyslo! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

 

2)

Ingrediencie:

  • 250 g lúskového strukov (napríklad hrach alebo fazuľa)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 zemák (strednej veľkosti)
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2-3 lyžice octu (podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 bobkový list
  • 1-2 lyžice čerstvého kôpru alebo petržlenu na ozdobenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu (nepovinný)

Postup:

  1. Príprava lúskových strukov: Ak používate sušené lúskové strukoviny, namočte ich do vody na noc a potom ich uvarte do mäkka. Ak používate konzervované, precedíme ich a dáme bokom.

  2. Zelenina: Cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu, petržlen a zemiak na malé kocky. Cesnak nasekajte nadrobno.

  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej a pridajte cibuľu. Smažte ju dozlatista, potom pridajte cesnak a krátko orestujte.

  4. Varíme zeleninu: Do panvice pridajte mrkvu, petržlen a zemiak. Zalejte vývarom a pridajte bobkový list. Varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.

  5. Pridanie lúskových strukov: Ak používate uvarené lúskové strukoviny, pridajte ich do polievky a varte ďalších 5-10 minút.

  6. Kyslosť: Polievku ochuťte octom, soľou, čiernym korením a, ak máte radi, aj majoránom. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte prevariť ešte pár minút.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenom.

Tip:

Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako sú kúsky údeného mäsa alebo klobásy pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Pipa píše:

    Ja ešte kvôli kyslosti pridávam ešte trocha octu.
    A je to fajnééé a samozrejme kyslú smotanu a podobne.

  2. Noskova Kristof píše:

    Ďakujem za tento super recept! Už sa neviem dočkať, kým ho vyskúšam.

  3. Kucerova Ignac píše:

    Tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoducho! Určite ho vyskúšam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *